Lemezismertetők

VOIVOD – Morgöth Tales

A Voivod egy intézmény.

Ahogy azonban az intézmények általában, a fennállásának negyvenedik évfordulóját ünneplő kanadai progresszív-thrash-avantgarde (és még sok más jelzővel is illetett) Voivod sem kapta meg soha a neki jogosan kijáró elismerést – még akkor sem, ha az utóbbi években kétszer is átvehették a Grammy-díj kanadai megfelelőjét, a Juno Awards-ot. A csapat jelentősége ugyanis jóval túlnyúlik szülőhazája földrajzi határain. Elég csak futólag rápillantanunk a zenekar négy évtizedes munkásságára ahhoz, hogy átérezzük: egy igazán sokszínű, grandiózus zenei kaleidoszkópba tekinthetünk bele. A Voivod által megalkotott világot ugyanis nem csupán a csapatot megalapító, és azóta tragikus módon elhunyt Piggy (Denis D’Amour) forradalmian újszerű gitártémái, vagy a dobos Away (Michel Langevin) lázálmokhoz hasonló, nyomasztó illusztrációi teszik egyedivé, hanem a valamennyi albumot jellemző sajátos látásmód is, amelynek a formabontó zene éppúgy a része, mint a disztópikus sci-fi témák körül kikristályosodó grandiózus művészi koncepció. Amikor a nyolcvanas évek első felében a legendás Brian Slagel (a Metal Blade Records megalapítója és igazgatója) felfedezte őket, még senki se tudhatta, hogy mindjárt az első, 1984-ben kiadott War and Pain című albumuk alig két éven belül negyvenezer példányban fog elkelni. A kanadai csapat egyszerűen jött, látott, és győzött: ebben a metal alapművekké átlényegült sorlemezeknek, a sajátos gondolat- és formavilágnak, valamint a letaglózó erejű koncerteknek egyaránt fontos szerepe volt.

Nyilvánvalóan nem volt eseménytelen ez a negyven év a Voivod életében – olyannyira nem, hogy egy náluk kevésbé tehetséges, kevésbé elkötelezett zenekar már bizonyosan letért volna a nyolcvanas évek elején megkezdett útról. Ők azonban a jelek szerint töretlen lendülettel haladtak a kezdetben felvázolt irányvonal mentén, és ezt sem Blacky (Jean-Yves Thériault, basszusgitár) és Snake (Denis Bélanger, vokál) távozása, valamint a helyükre egyszemélyben beugró Eric Forrest balesete és kilépése, sem pedig a zenekar rövid időre történt feloszlása (2001) nem akasztotta meg. Piggy, Snake és Away a Metallica-ból jól ismert Jason Newsted-del kiegészülve új erőre kaptak, ám amikor 2005-ben Piggy vastagbélrák következtében fellépő komplikációk miatt tragikus módon elhunyt, valóban kétségessé vált minden. Az elpusztíthatatlan kandadaiak azonban valahogy mégis működésre bírták a súlyos csapást szenvedett gépezetet, és Piggy helyét a Martyr-ból megismert Chewy-val (Dan Mongrain) töltötték be. Bár Blacky is visszatért egy rövid időre a bandába, nem sokkal később keserű felhangok közepette ismét távozott, hogy posztját Dominic „Rocky” Laroche-nak adja át.

Akárhogy is, a július 21-én Morgöth Tales címen megjelenő jubileumi album már önmagában is kuriózum, hiszen a felvételeit 40 évvel később, ám pontosan ugyanazon a napon kezdték meg a RadicArt Recording Studio-ban, mint amikor a Voivod 1983-ban megalakult (január 7). Az album kilenc újonnan rögzített régi dallal, valamint a címadó Morgöth Tales-szel (egy vadonatúj szerzeménnyel) teszi fel a koronát a zenekar viharos és kreatív évtizedeire. A lemezen ugyan a Voivod régebbi, Piggy 2005-ben bekövetkezett tragikus halálát megelőző sci-fi metal történelmének izgalmas darabjai kerülnek elő, mégsem áll meg mindez a puszta visszatekintésnél. A Morgöth Tales ugyanis nem a triviális, jól kiszámítható választások albuma. A több, mint 53 perces zenei utazás mindjárt egy zenei kuriózummal, a Voivod legkorábban kiadott felvételével, a Condemned To The Gallows-szal indul, amely eredetileg azon az 1984-ben kiadott Metal Massacre V. című válogatáson szerepelt, amelyen az Omen, az Overkill, a Fates Warning, vagy éppen a Metal Church is feltűnt. Aztán egyből érkezik az arcunkba a Thrashing Rage a következő sorlemezről, a Rrröööaaarrr-ról (1986): ez a szám vezet át hangulatilag a Killing Techology (1987) címadó dalába. Az időutazás a Dimension Hatröss-ről származó Macrosolutions to Megaproblems-szel folytatódik (1988), amely remekül jeleníti meg az akkori idők tempóváltásokkal és jazzes riffeléssel operáló Voivod-jának némiképp őrült zsenialitását. A Pre-Ignition pedig már a komoly kereskedelmi sikereket és egyúttal kedvező kritikákat is kapott Nothingface albumról szól (1989), hogy aztán a zenei stílusában a többi sorlemeztől kissé elkülönülő 1991-es Angel Rat-ról is szerepeljen valami a Nuage Fractal személyében. A progresszív Fix My Heart után pedig az egyik személyes kedvencem, a Rise következik: ez már javában az Eric Forrest-éra, a Phobos album (1997) – méghozzá Eric vendégszereplésével! A következő tételben (Rebel Robot, az utolsó Piggy életében kiadott sorlemezről, a Voivod-ról) pedig szintén vendégelőadóval találkozhatunk Jason Newsted személyében. A címadó és egyúttal albumzáró Morgöth Tales pedig vadonatúj szerzemény, amelyet a zenekar tagjai az Opeth-tel együtt 2022-ben megtartott turnéjukon, turnébuszokban és hotelszobákban kezdtek el írni.

Könnyed hallgatnivalóra semmiképp ne számítson az, aki a Voivod-életművel próbál megismerkedni. Bizonyos fokú nyitottságra mindig is szükség volt ahhoz, hogy a disszonanciát és gyakori ritmusváltásokat előszeretettel alkalmazó csapat zenéjében el tudjunk merülni. Aki azonban szívesen adja át magát nagyívű művészi koncepcióknak, merész zenei kísérleteknek és izgalmas, új élményeknek, annak jó szívvel ajánlom a Morgöth Tales-t, legyen akár kezdő vagy haladó a Voivod életmű megismerésében.

Kiadó: Century Media Records
Kiadás éve: 2023
Stílus: Progresszív / Thrash / Avantgarde
Webfacebook.com/Voivod

Tracklist:

  1. Condemned To The Gallows (2023 Version) [Originally on Metal Massacre V Compilation, 1984]
  2. Thrashing Rage (2023 Version) [Originally on “Rrröööaaarrr”, 1986]
  3. Killing Technology (2023 Version) [Originally on “Killing Technology”, 1987]
  4. Macrosolutions To Megaproblems (2023 Version) [Originally on“Dimension Hatröss”, 1988]
  5. Pre-Ignition (2023 Version) [Originally on “Nothingface”, 1989]
  6. Nuage Fractal (2023 Version) [Originally on “Angel Rat”, 1991]
  7. Fix My Heart (2023 Version) [Originally on “The Outer Limits”, 1993]
  8. Rise (2023 Version, feat. Eric Forrest) [Originally on “Phobos”, 1997]
  9. Rebel Robot (2023 Version, feat. Jason Newsted) [Originally on “Voivod”, 2003]
  10. Morgöth Tales [New Song]

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Testament, Voivod – Koncertbeszámoló

Némethy Zsolt

VOIVOD – Synchro Anarchy

Némethy Zsolt

Entombed A.D. & Voivod – Novemberben budapesti buli!

KMZ

A Metal Mind kiadó újra kiadja a Samael, Voivod, Sinister albumait

KMZ

Hot News: Voivod – Live activity in 2014; „Thrash Domination 2014” appearance in Japan!

KMZ

Hot News: Voivod – premiere video for „Target Earth” on Metal Injection

KMZ

Hot News: Voivod – Return to European stages; Complete work on „Target Earth” video clip!

KMZ

Hot News: Voivod – „Target Earth” Formats and Pre-Order Links Unveiled

KMZ

Hot News: Voivod – Premieres New Track, „Kluskap O’Kom,” On Brooklyn Vegan.com

KMZ

Hot News: Voivod – Launches „Target Earth” EPK!

KMZ

Hot News: Voivod – Premieres New Track, „Target Earth,” On Metalsucks.net

KMZ

Hot News: Voivod – Target Earth Artwork Premiered And Album Details; Last Dates Of European Tour!

KMZ

Hot News: Voivod – „Mechanical Mind” 7″ EP/Digital Download Single Out In Europe Today; Touring Europe Now!

KMZ

Hot News: Voivod – Premieres New Single „Mechanical Mind” On Pitchfork.com

KMZ

Hot News: Voivod – Posts Preview Of Upcoming Single

KMZ

Hot News: Voivod – Signs With Century Media Records; European Tour Announced For October 2012!

KMZ

Down, Voivod, Sunday Fury – Koncertbeszámoló

Jillian

VOIVOD – Infini

Southpeace

VOIVOD – Nothingface

A honlap alapértelmezése

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek