Lemezismertetők

VON – Satanic Blood

Kiadó: Von Records

Weboldal: www.vonblackmetal.com

Kiadás éve: 2012

Stílus: Black metal

Brief Sum: After two decades of waiting, Von finally released its full-length album, called Satanic Blood. 

 

A 80-as évek végén, 90-es évek elején amikor még a black metál igencsak gyerekcipőben járt alakult egy zenekar ami a mai napig megmaradt a műfaj rajongóinak emlékezetében, ez pedig a Von. Igaz csak egy demo anyag kiadásáig léteztek, mégis meghatározóan egyedit alkottak és a stílus nagyjai között tartjuk számon őket. Több, mint egy évtizeddel a feloszlásuk után 2010-ben a banda némi tagcserét követően újra összeállt és a demo mellett több EP, Split, Live és válogatás anyagot is kiadott. Most azonban 2012-ben (épp Helloween-kor) egy hivatalos nagylemez jelent meg a régről már jól ismert Satanic Blood néven.

Az albumon 19 szám kapott helyet, egész tartalmasra sikerült a maga 57:54 hosszúságával. Ha ránézünk a tracklist-re egyből láthatjuk, hogy ezen bizony található jópár régi nóta is, hogy csak párat említsek, a Watain (amiből a népszerű svéd zenekar neve is eredeteztethető), a Christ Fire vagy a Veinen. A klasszikusok mellett természetesen a korábbi kislemezről is találhatunk számokat. Az anyag egészét tekintve a hangzás jelentős ráncfelvarráson esett át az 1992-es Satanic Blood óta. Az akkori kazettán terjedő lázadó felvételhez képest ez a nagylemez már kiegyensúlyozottan és tisztábban szól,  mégis megőrizte lényegét és mondanivalóját. Venien hangja mindig is egyediséget kölcsönzött a Von-nak, ami inkább közelebb áll a a death metálos hörgéshez, mint a károgáshoz – ez persze meglepően jól passzol a minimalista stílusukhoz. A gitár témákra leginkább a néhány riffből kreált darálás jellemző, kerülnek minden féle dallamot vagy harmóniát. Viszont egyzerű szerkezetüktől függetlenül abszolút sötét és vészjósló hangulatot keltenek, ezt csak fokozzák a szinte végtelen hatású blast beat-es dob ütemek, itt-ott némi variálással. A lemezen ám nem csak gyors számokat vannak, hanem felkerült rá a –  már a demo anyagon is szerepelt – Veadtuck című instrumentális szám ami különcsége ellenére egy nagyon jól eltalált darab. Személyes kedvencem a Christ Fire és a Veinen. Ezek a számok olyan sötétek és hidegek, hogy már-már hipnotikus hatást keltenek a hallgatóban. Ez az amiért a Von forradalmian újat alkotott és ennek hatását megfigyelhetjük a műfaj többi képviselőiénél is. Például a  Darkthrone legendás Transylvanian Hunger albuma dallamosabb jellege ellenére kísértetiesen hasonló hangulatú.

Megérte vajon 20 évet várni erre az albumra? Ezt mindenki döntse el maga. Azonban annak ellenére, hogy már nem nekró minőségben halljuk a nótákat és ez sokaknak szentségtörésként hathat, ez az album határozottan jó. Nem csak minőségben és mennyiségben, de megfelelő értékrendet is képvisel. Nekem nagyon tetszett, mindenkinek csak ajánlani tudom aki szereti az old school black metált.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Jesus Stain
2. Devil Pig
3. Venien
4. Release
5. Veadtuck
6. Vennt
7. Evisc
8. Goat Christ
9. Dissection InHuman
10. Chalice of Blood
11. Blood Von
12. Christ Fire
13. Backskin
14. Watain
15. Blood Angel
16. Lamb
17. Satanic Blood
18. Satan
19. Litanies of Von

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Hot News: VON – Dark Gods Rise! Seven Billion Slaves Out Now!

KMZ

Hot News: Von – Decibel Magazine Premieres “Hands Of Black Death”

KMZ

Hot News: VON – Satanic Black Metal Legion To Perform First-Ever NYC Live Ritual Next Week

KMZ

Hot News: Von – Track Stream Courtesy Of Terrorizer; Additional Live Rituals Announced

KMZ

Hot News: Von To Unleash Satanic Blood; Exclusive Track Premiere Hosted By Decibel

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek