Lemezismertetők

VOODUS / DOMGÅRD – Ginnungagap / Ljungeld Över Människan

Legutóbb tavaly augusztusban írtam Voodus ismertetőt (nevezetesen az „Open the Otherness” EP-ről) és eljött az ideje egy újabbnak, hiszen a Tobias Fongelius vezette svéd horda idén is jelentkezett hanghordozóval.

Ezúttal a szintén svéd Domgård-dal karöltve jelentettek meg egy split anyagot „Ginnungagap / Ljungeld Över Människan” címmel a Regain Records/Shadow Records jóvoltából.

A megosztott kiadvány majd’ 33 percet tartalmaz:

A Voodus 2 szerzeménnyel („Ginnungagap” „The Call”) míg a Domgård egy bevezetővel („Ofredshymn”) és 3 nótával („Ljungeld Över Människan”, „Av Muspells Eldar Krönt”, „Förbannelsedom”) szerepel rajta.

A Voodus a „Ginnungagap”-pal indít és jócskán visszavettek a tempóból ebben a számban: ezúttal egy lassabb, ám rendkívül hangulatos himnuszt alkottak. Mivel a szövegek nem állnak rendelkezésemre sajnos, csak a dal címéből következetek arra, hogy Tobiasék ezúttal a skandináv mitológia varázslatos világába kalauzolták el a zenehallgatókat, hiszen a Ginnungagap az üresség a Muspellheim és a Niflheim között, a kezdeti káosz jelképe…

„The Call” a címe a második, újabb alkotásuknak, itt már fellelhetők a kegyetlenül jéghideg szélvésztempók, mindezek tökéletesen be lettek ágyazva a lassabb, harmonikusabb részekbe, jó kis epikus darab.

A split másik résztvevője, a göteborgi Domgård 1997-ben alakult (az évek során 4 nagylemezt is kiadtak már), s dallamos, egyben zabolátlan svéd black metalt nyomatnak, a szövegvilágukra pedig az antikozmikus szemlélet, valamint a sötét germán pogányság a jellemző.

Az „Ofredshymn” intróval kezdenek, s a „Ljungeld Över Människan” elnevezésű melodikus, ám irgalmatlan sötét zúzdákat tartalmazó számmal folytatják. Az „Av Muspells Eldar Krönt” és a záró „Förbannelsedom” hasonló stílusban fogantak, mindkettőt jól megkomponálták.

Még annyit jegyeznék meg így a végére a göteborgi illetőségű bandával kapcsolatban, hogy Vindkall gitáros/énekes billentyűfutamokkal is színesíti a Domgård éjfekete muzsikáját, tökéletes keretbe foglalva az okkult témákat.

Maximális pontszámra (10-re) értékelem a két svéd black metal gárda teljesítményét, akiknek pedig esetleg felkeltettem a figyelmét, a Regain Records vagy a Shadow Records oldalain meg tudják rendelni a „Ginnungagap / Ljungeld Över Människan” -t, Hail Voodus, Hail Domgård!

Kiadó: Shadow Records / Regain Records
Kiadás éve: 2021
Stílus: Black Metal
Weboldal: https://voodus.bandcamp.com/ https://domgardband.bandcamp.com/

Tracklist:

  1. Voodus – Ginnungagap
  2. Voodus – The Call
  3. Domgård – Ofredshymn
  4. Domgård – Ljungeld över människan
  5. Domgård – Av Muspells eldar krönt
  6. Domgård – Förbannelsedom

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

VOODUS – Open the Otherness EP

Georgius

VOODUS – Into the Wild

Georgius

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek