Lemezismertetők

VOODUS – Into the Wild

BRIEF SUM: I would recommend Voodus’s “Into the Wild” album  by leadership of guitarist/singer Tobias Fongelius to all black metal enthusiasts, who are dedicated to the occult underground movement and who like to listen to masterfully composed harmonic guitar themes, besides the icy cold Northern riffs. 

A Voodus gyökerei egészen 2004-ig nyúlnak vissza, amikor is Tobias Fongelius Jormundgand néven megalapította pokolbeli black metal hordáját. Két kiváló demo elkészítése után („Satanic Attack” (2009) valamint „The Eleven Path” (2010)) a Jormundgand kibocsátott még egy nagylemezt „Visions of the Past, Which Has Not Yet Come to Be…” címmel 2014 novemberében, mindezek után pedig Voodusként alakultak újjá…

A fentebb említett kiadványokhoz annyit fűznék hozzá érdekességként, hogy a „Satanic Attack” címadó tételében a Nifelheim-es Pelle Hellbutcher háttérvokálozott, továbbá a borítót is ő készítette el, míg az ikertestvére, Erik Tyrant a második demóhoz („The Eleventh Path”) készített el egy pazar alkotást.

A horda 2015-ben nagyszerű szereplési lehetőségre tett szert a Critical Mass Recordings jóvoltából: a svéd kiadó válogatáslemezén kaptak helyet egy jó kis zúzós szerzeménnyel -„The Burning Light Of Daath”- melyet 2014 novemberében rögzítettek Göteborgban. (ámbár a Critical Mass Volume 2″-n Jormundgandként lettek említve, Tobbe barátom elárulta, hogy valójában ez a Voodus kezdetét jelentette az ő és társai számára.)

A már friss erőtől duzzadó banda 2015-ben megjelentette első EP-jét „NightQueen” néven a svéd Jawbreaker Recordsnál kazetta formájában (az anyagot teljes egészében Lilithnek dedikáltak). Egyébként 2016 folyamán a germán Heathen Tribes kiadó digipak CD verzióban adta ki a „NightQueen”-t (bónusz nóta: „The Burning Light of Daath”).

2017-ben egy 10”-es EP-t vett fel a Voodus, mely a svéd Shadow Recordsnál látott napvilágot, hogy aztán tavaly november 26-án megjelentessék debütáló korongjukat az „Into the Wild”-ot ugyanennek a kiadónak a gondozásában.

Most pedig lássuk az LP tartalmát: az „Into the Wild” 8 számot tartalmaz, a korong játékideje picivel több, mint egy óra, az igényes borító Ars Moriendee brazil művész munkáját dicséri.

A lemez nagyon szép gitárdallamokkal ellátott bevezetővel indít („The Awakening and the Ascension”) hogy utána egy baljóslatú black metal tétel következzék: „The Golden”, mely a gyorsabb részek mellett igényesen megkomponált harmóniákkal és akusztikus részekkel lett ellátva. Ezután a „Gnothi Seauton” következik, egy hangulatos 9 perces darab, amelyhez még a lemez megjelenése előtt egy jó kis videót is összehoztak Tobbéék. Az LP címadó dala az „Into the Wild” jön soron, ez ismételten nagyon változatos lett, a szikárabb feketefémes tempók kiválóan megférnek a dallamos betétekkel.

A „Communion Amid the Graves” egy direktebb, kegyetlenebb szám, (természetesen ez sem nélkülözi a dallamokat), a szöveget Tobias egyik barátja és inspirációja „Idlu Lili Regulus” írta.

A Dreams from an Ancient Mind Pt I és a Dreams from an Ancient Mind Pt II a rákövetkező 2 track és végül a Voodus leghosszabb, 11 perces opusa –„The Terrain of Moloch” zárja a lemezt, s a szövegírója Johannes Kvarnbrink (ex-Ofermod, Mortuus, Head of the Demon) volt.

Tobias Fongelius énekes/gitáros és Erik Kjönsberg gitáros remek munkát végeztek az „Into the Wild”-on, akárcsak a többiek, s bár hatásaik között felfedezhető a legendás Dissection munkássága, semmiféleképpen nem nevezném a Voodust epigon csapatnak, amit ékesen bizonyít az a tény is, hogy nem véletlenül játszottak Skandináviában a Mayhem előtt 2017-ben…

Mindent egybevetve maximálisra, 10 pontra értékelem az „Into the Wild”-ot, s kíváncsian várom Tobbéék újabb anyagát.

Kedvenc dalok: Gnothi Seauton, Communion Amid the Graves, The Terrain of Moloch.

Kiadó: Shadow Records / Regain Records
Kiadás éve: 2018
Stílus: Black Metal

Tracklist:

  1. The Awakening and the Ascension
  2. The Golden
  3. Gnothi Seauton
  4. Into the Wild
  5. Communion Amid the Graves
  6. Dreams from an Ancient Mind Pt I
  7. Dreams from an Ancient Mind Pt II
  8. The Terrain of Moloch

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

VOODUS / DOMGÅRD – Ginnungagap / Ljungeld Över Människan

Georgius

VOODUS – Open the Otherness EP

Georgius

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek