Lemezismertetők

VORNA – Ei Valo Minua Seuraa

Kiadó: Inverse Records

Weboldal: www.vorna.fi

Kiadás éve: 2015

Stílus: Folk / Pagan / Black Metal

Brief Sum: Vorna still have a long way to go, but this record is a great starting point. For the lovers of Finnish pagan music, it’s definitely worth a try.

 

 

A finn Vorna egy elég fiatal csapatnak számít. 2008-ban alakultak és három demó után az első nagylemez „Ajastaika” címmel 2013-ban látott napvilágot, melyhez nem volt szerencsém, így tavaly csatlakoztam be a történetben a második korong megjelenésével, mely az „Ei valo minua seuraa” névre hallgat. Nem is kellett meghallgatnom a zenét már a borítóra ránézve egyértelműen látszott, hogy milyen muzsikát is fogok hallani a finnektől. Hát persze, hogy kapunk itt egy jó adag dallamosabb/keményebb fémet billentyűvel tipikus északi riffekkel, remek harmóniákkal. Északi zene ez minden egyes porcikájában. Ami persze nem baj! Sőt! Sok ember levágatná a fél karját ha ilyen témákat tudna összezenélni amit ezek a finn fiatalok. Megmondom őszintén az elején nekem nem jött be annyira a lemez. S ami mégis megtetszett benne, hogy nem egy tucat termék, nem mentek rá az azonnal ható „slágeres” vonalra. A zene elég sokrétű így többszöri hallgatás után bontakoznak ki azok a zenei finomságok, melyek még is azt eredményezték, hogy itt bizony egy remek koronggal van dolga az embernek.

A nóták hossza is 6-8 perc körül mozog, melyben sok téma belefér s nem is restek kihasználni a játékidőt. A billentyűs szinte végig jelen van, s remek dallamokat is hoz, de nem előtérbe tolakodva hanem megbújva „aljasul” kúszik bele a hallójáratokban. A gitárok is néha előkapnak szép harmóniákat, szintén a billentyűs hangszer példáját követve. A zene tónusa egyébként nem egy vidám hangulatú atmoszféra, de nem is a sötétség bugyraiba süppedő „black metal”. Inkább a tipikus komor hangulatú muzsika finn módra. Nóták tekintetében a „Jälkemme”; „Itsetön” kettősét érzem a legerősebbnek. Azért nem teljesen hibátlan a korong egyedül az énekes elég egy kaptafára való hörgésén lehetne mit fejleszteni, S néha azért leül egy kicsit a korong a végére, de nem vészes a helyzet. A külalak, hangzás ilyenbe nem is érdemes belekötni, mindegyik profi hozzáállásról tanúskodik.

Hosszú még az út a Vorna előtt, de ez egy remek kiindulási alap egy jó lemez. Aki bírja a finn pagan muzsikát érdemes próbálkozni velük. Én még egy kicsit szigorúbb leszek, majd a harmadik lemez eldönti merre hogyan tovább.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Harmaudesta
2. Jälkemme
3. Itsetön
4. Sieluni varjossa
5. Vaipunut
6. Yksin
7. Hiljaiset rauniot

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Vorna – Yksin (Official video)

KMZ

VORNA – Ajastaika

ST. Toma

Hot News: Finnish melodic folk/black metal band Vorna to release debut album „Ajastaika”

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek