Lemezismertetők

VULCANO – Stone Orange

A brazíliai Vulcano nem akármilyen múltra tekint vissza, hiszen 1981-ben alakult a banda heavy metal csapatként, az Astaroth nevet használva kezdetben. 1986-ban jelentették meg az első nagylemezüket „Bloody Vengeance” címmel, s az akkori felállásból csupán Zhema Rhodero maradt mára, aki anno basszusgitározott, s később váltott át gitárra. Ha meg kéne határoznom a Vulcano stílusát, egyfajta thrash/black/death metal jóféle vegyületeként írnám körül.

A Vulcano életében voltak kisebb-nagyobb szünetek, ám minden kiadványukon kiváló zenészek játszottak, s 2019 óta változatlan a felállása a brazíliai extrém kvintettnek:

A legendás Zhema gitáros mellett Luiz Carlos Louzada az énekes (Chemical Disaster, KillMister, Hierarchical Punishment, Front Attack Line, Putrid Hope, Violent Records, Bagaça Records), Carlos Diaz Cavalcante a basszusgitáros, Gerson Fajardo a gitáros és Bruno Conrado a dobos (hogy ki melyik évben csatlakozott a Vulcano tagságához, azt most nem írnám le részletesebben, mert hosszasan lehetne taglalni).

A 2020-as „Eye in Hell” Vulcano album a dán Mighty Music gondozásában lett kiadva, míg idén a legújabb, azaz az április 29-én megjelenő tizenkettedik nagylemez, a „Stone Orange” a szintén dániai Emanzipation Productions égisze alatt jelent meg.

Pokolian intenzív thrash/black/death metal pusztítást végzett a Vulcano gárdája a „Stone Orange”-en 48 percben, kiválóan gyúrták egybe a 80-as évek szellemiségét a korszerű hangzással. Akik ismerik a hordát régebbről, azt kapják, amit megszokhattak az eddigiek során, kompromisszummentes szélsőséges muzsikát. Sajnos a szövegek nem álltak rendelkezésemre, annyit tudok csak, hogy Zhema jegyezte őket, de számcímek alapján azért jócskán sejthető, miről szólhatnak az egyes dalok. Az öt zenész a maximumot hozta ki magából, s a produceri teendőket Zhema mellett Ivan Pelliciotti vállalta magára (utóbbi rögzítette és masterelte az új anyagot egyébként). Egy termetes nagy 10-re értékelem a „Stone Orange”-t zárásként.

Kedvenc dalok: Metal Seeds, A Night in a Metal Gig, Rebels from 80’s.

Kiadó: Emanzipation Productions
Kiadás éve: 2022
Stílus: Black / Death / Thrash Metal
Web: facebook.com/VULCANOMETAL

Tracklist:

 1. Metal Seeds
 2. Putrid Angels Ritual
 3. Tear Gas
 4. Keep Mind
 5. A Night In A Metal Gig
 6. 7 Seconds In Hell
 7. Stone Orange
 8. Trigger Of Violence
 9. Night Terror With Satan
 10. Rebels From 80s
 11. Ship Of Dead
 12. The Altar Of Defiance
 13. Witches Don’t Lie
 14. Lives Moves Towards Death
 15. 418
 16. Vulcano Will Live Forever

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

A Greyhaze Records kiadja a Vulcano Bloody Vengeance albumának remasterelt változatát

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek