Lemezismertetők

VULTURE INDUSTRIES – The Malefactor’s Bloody Register

Kiadó: Dark Essence Records

Weboldal: www.vulture-industries.net

Kiadás éve: 2010

Stílus: Avantgarde Metal

Brief Sum: After three years, Norwegian avantgarde metallers have released their second full-length with a more diverse soundscape. The atmosphere is still strong, the songs are complex, but this time they are more catchy, this album rather focuses on experimenting with the vocals, instruments and sounds than featuring ultra-complex songs. Despite the more simple song structures and riffs, with the hint of jazz, blues and progressive rock, and the vocalist’s great performance, this album is more exciting than its predecessor. One of the strongest and most interesting releases in 2010.

A Vulture Industries már a debütálólemezével (The Dystopia Journal) belopta magát a szívembe. Olyan hangulatos, jó énekhanggal rendelkező, színes, black metal alapú zenét ugyanis ritkán hall az ember, mint amit ott talált, nem csoda, hogy 2007 egyik legerősebb albumaként tekintek vissza arra a lemezre. Érthető, hogy ezek után vártam, hogy valami hírt halljak a csapat felől, hiszen nem láttam semmi mozgolódást a zenekar háza táján. Sőt, az új anyag megjelenéséről is csak onnan értesültem, hogy megjelent a promóciós anyagok között, így természetesen azonnal lecsaptam rá.

A tetszetős borító már előre sejteti, hogy ezúttal sem fogunk csalódni, és ez azonnal beigazolódik, ahogy betesszük a lemezt. A beteg intro után rögtön elkezdődik az új lemez, amely ezúttal még változatosabb, mint az előző, de ez magával vonja azt is, hogy még inkább elrugaszkodik a black metalos gyökerektől, nem véletlenül hagytam ki az „avantgarde black metal” titulusból a black kifejezést. Igaz, a debütalbumon sem a hörgés/károgás dominált, de itt tényleg csak elvétve lehet hallani egy-egy ütem erejéig. Cserébe az énekes Bjřrnar megpróbálja minél inkább feszegetni a saját határait, értve ezalatt a magas és mély tartományok teljes bejárását, vagy a szinte már morogva-kántálva való vokalizálást (mint például a „Crowning the Cycle”-ben). Sokszor emlegetik a zenekarral kapcsolatban az Arcturusos párhuzamot. Nos ez a lemez valóban jobban hasonlít a norvég avantgarde black félistenek munkásságára, azon belül is főként a „La Masquerade Infernale” korszak hangulatára, de másolásról szó sincs. A csapat zenéje teljesen eredeti, Bjřrnar bariton hangja pedig egyáltalán nem hasonlít Garméra, Vortexére is csak picit a hangképzés miatt, amely kissé változott az előző albumhoz képest (ezúttal ez is kísérletezőbb). A stílusokkal is bőkezűen bántak, itt már például megjelenik a progresszív/pszichedelikus rock hatása is (mint például az „I hung my heart on Hallow square” dalban), és a jazzesebb/blues rockosabb elemek is erősebbek, miként azt hallhatjuk az egyik legerősebb dalnak számító „Hangman’s hatch” című dalban. Aki viszont egy számon keresztül szeretné megismerni a csapatot, annak az epikus zárótételt, az „Of branded blood”-ot ajánlanám, ebben minden benne van, amit a csapat képvisel, és a hangulata is elég erősre sikeredett.

Érezhető, hogy ezen a lemezen inkább volt a cél a hangzásvilágok megfelelő keverése, mint a dalok komplexitásával való virtuózkodás, aminek az lett az eredménye, hogy a gitárriffek és a főbb témák bizony jóval egyszerűbbek lettek, mint voltak. És mégis, az embernek valahogy az az első érzése, hogy ez az anyag komplexebb, mint volt, így ez a lemez jól meg tudja mutatni azt, hogy a zenélés az illúzióteremtésről is szól, amit ez a csapat sikeresen visz véghez. Számomra nem kérdés, hogy az első album zeneileg erősebb, de izgalmasságban a „The Malefactor’s Bloody Register” minden fronton felveszi vele a versenyt, az atmoszférája pedig még talán erősebb is az új anyagnak. Mindenesetre ismét az év egyik legérdekesebb anyagával jelentkeztek a norvég srácok, akik továbbra is minden figyelmet megérdemelnek mindenkitől, aki szereti a határok nélküli zenéket.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Crooks & Sinners
2. Race For The Gallows
3. The Hangman’s Hatch
4. The Bolted Door
5. This Cursed Flesh
6. I Hung My Heart On Harrow Square
7. Crowning The Cycle
8. Of Branded Blood

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

HELHEIM & VULTURE INDUSTRIES – áprilisban Budapesten!

KMZ

VULTURE INDUSTRIES – Stranger Times

Dehumanizer

Vulture Industries – Strangers (official music video)

KMZ

Vulture Industries – Sulphur – Svoid // 2016.10.27.. Bp – YUK

KMZ

Hot News: Vulture Industries on tour now!

KMZ

Hot News: Vulture Industries announce new shows!

KMZ

VULTURE INDUSTRIES – The Tower

Dehumanizer

Hot News: Vulture Industries Video To Be Featured In Norwegian Film Festival

KMZ

Hot News: Vulture Industries New Album Streaming Ahead Of Release Date

KMZ

Hot News: Vulture Industries stream full album!

KMZ

Hot News: Vulture Industries premiere new video clip!

KMZ

Hot News: Vulture Industries Debuts „Lost Among Liars” Video

KMZ

Hot News: Vulture Industries stream new track via Pop Matters!

KMZ

Hot News: Vulture Industries announce theatrical performances across Europe!

KMZ

Hot News: Vulture Industries premiere lyric video „The Tower”!

KMZ

Hot News: Vulture Industries Announce European Tour Dates

KMZ

Hot News: Vulture Industries To Debut New Track Live At Inferno Festival

KMZ

Hot News: Seaons of Mist news – The Casualties, War From A Harlots Mouth, Vulture Industries

KMZ

Hot News: Vulture Industries – Begin Work On New Album

KMZ

Hot News: Season of Mist news: Vulture Industries, Carach Angren

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek