Lemezismertetők

WARRANT – Metal Bridge

Kiadó: Pure Steel Records

Weboldal: www.warrant-germany.de

Kiadás éve: 2014

Stílus: Speed / Heavy Metal

Brief Sum: The band’s attitude, determination towards metal and perseverance is exemplary, as this is the kind of production, where we can find several disappointing, crappy creations.

 

 

Talán az egyik legfélrevezetőbb nevű csapat a Warrant. Nevük említése hallatán mindenki az egykori amerikai hajbandára asszociál, a meggyes pitésre, pedig ebben az esetben nem róluk van szó, hanem a német Warrantról.

Ennek a bandának a múltja a ’80-as évek elejéig nyúlik vissza. 1983-ban alakultak Düsseldorfban, résztvevői voltak a germán speed metal színtér kialakulásának, amelyhez két kiváló anyaggal, a The First Strike Ep-vel és a The Enforcer lemezzel (mindkét kiadvány 1985-ben került forgalomba) járultak hozzá. Aztán, mint sokan mások, ők is eltűntek a süllyesztőben. Visszatérésüket véleményem szerint a kiadó „kényszerítette ki” belőlük, amely mindkét Warrant alkotást 2010-ben újra kiadta Ready To Command 2010 címen, természetesen bónuszdalokkal megspékelve, idén pedig egy vadonatúj koronggal gazdagodtunk. Az eredeti tagságból csak Jörg Juraschek basszusgitáros/énekest üdvözölhetjük a zenekar soraiban, társai Dirk Preylowski gitáros és Thomas Rosemann dobos. (2011-ig Oliver May gitáros, aki a The Enforceren játszott, és a csapat tagja volt, kilépését minden bizonnyal a Ferromanic megalapítása indokolja.).

Mit várhatunk 2014-ben a Warranttól, egyáltalán van-e mondanivalójuk a ma metal generációjának, milyen lesz az anyag? – merülhetnek fel a kérdések. Mindenekelőtt súlyos, telt hangzással állunk szemben, ez nem vitás, a Hückelhovenben (gitár, basszusgitár), a Gernhart (vokál) valamint a Royal Recording stúdiókban (dob) felvett anyag (keverés a Gernhartban, masterizálás a Monoposto-ban) erőteljesen, a mai viszonyokhoz igazítva szól. Sokkal fontosabb viszont, hogy a zenekar nem kísérletezgetett, nem ment át modernbe, megtartva gyökereiket, hagyományaikat egy klasszikus heavy/speed/power metal albumot készített, csak mai megszólalásba ágyazva. Megjegyezhető dallamokkal, refrénekkel, tradicionális germán riffekkel vértezték fel a dalokat (pl. az intrót követő Asylum, a Come And Get It, a Blood In The Sky, az All The Kings Horses, a Helium Head) Jörg Juraschekék, ezzel nincs is probléma, ellenben az aki sokat markol keveset fog csapdájába beleestek, mert a 12 szerzeményt soknak találom, hármat, négyet lehagyhattak volna. Az egy tucat tétel nem egyenletes minőségről tesz tanúbizonyságot, a korong vége felé közeledve alább hagy a színvonal, fárad, laposodik a produkció. Ezen kívül két klasszikus nóta, az Ordeal Of Death és a The Enforcer újra rögzített változatait (szerintem nem kellett volna erőltetni), valamint az instrumentális, az anyagot záró Labyrinth Of The Lostot tették fel az albumra, így a teljes játékidő 66 percre rúg, ami elég hosszú, főleg ebből a muzsikából.

Ennek ellenére egy rossz szavam sem lehet (nincs is, még akkor sem, ha 20-25 percet spórolhattak volna), a banda hozzáállása, metal iránti elkötelezettsége és kitartása mindenképpen példaértékű (a magam részéről kifejezetten örülök annak, hogy itt vannak, léteznek), hiszen ennél a produkciónál vannak, születtek az idén igénytelenebb, csalódást keltő, kutyaütő alkotások is. Üdvözöllek újra Enforcer!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Intro
2. Asylum
3. Come And Get It
4. You Keep Me In Hell
5. Blood In The Sky
6. Face The Death
7. All The Kings Horses 8. Nyctophobia 9. Helium Head
10. Don’t Get Mad Get Even
11. Eat Me Alive
12. Immortal
13. Ordeal Of Death 2014
14. The Enforcer 2014
15. Labyrinth Of The Lost

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Warrant Interjú

Dr. Feelgood

WARRANT – Rockaholic

Dehumanizer

WARRANT – Ready To Command 2010

Dr. Feelgood

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek