Lemezismertetők

WARREL DANE – Praises To The War Machine

Kiadó: Century Media

Weboldal: www.warreldane.com

Kiadás éve: 2008

Stílus: Progressive / Groove Metal

 

 

 

Miért is készít egy a zenekarával sikeresnek nevezhető énekes szóló lemezt? Vagy újabb, esetleg szélesebb körben learatandó elismerésekre vágyik, vagy önkifejezési kényszerének egy része nem fér bele az anyabanda profiljába. Nyilván lehetnek még egyéb (kiadói, marketing, anyagi stb.) megfontolások, ösztönzések is, de a CD-t meghallgatva úgy tűnik, ezek, ha vannak is, számunkra nem lényegesek.

Itt ez a jó torkú csávó, aki – nyugodtan mondhatjuk, – metal alapköveket rakott le a Nevermore-ral és most saját anyag kiadására adta a fejét. Egy hard rock alapú metal anyagot ígért, és lám olyat is készített, első sorban a korábbi Soilwork gitáros Peter Wichers segítségével.

Középtempós döngöléssel indít a lemezt nyitó When We Pray. Jófajta énekelős refrén és zord ének váltja benne egymást. Jó kezdés és elég jól megmutatja, hogy mit hoz a lemez a továbbiakban. Szaggatott, grúvos riffre és annak nyugis, basszus alapú változatára épül az egyik legjobb dal, a Messenger, melynek refrénje kiváló harmóniákra épül. Visszafogott, már-már éteri, szintis verzealap és lényegesen súlyosabb refrén ellenpontoz a Obey-ben. Ütős lett és monoton dübörgésével Paradise Lost-ot idéz a Systers Of Mercy Lucretia My Refleciton című dala.

Az album egyik csúcspontja nálam a Let You Down. SOAD hangulatot keltő dalszerkezetet, akusztikus gitáros betét, basszusalapok és melankolikus refrén jellemzi. Érdekesen, intró szerűen kezdődik az August. Egy csendesen vánszorgó, súlyos riffeket hozó nóta, mely csak a végén pörög fel rövid időre. A Your Chosen Misery akusztikus gitárjaival, mély tónusú, tiszta énekével és dallamvilágával akár egy Nick Cave dal is lehetne. Egy progosabb, metalosabb kavirnya és merengős refrén a magja a The Day The Rats Went To War-nak, melynek második felében James Murphy is teker egy fenomenálisat. Akkordbontásos gitár vezeti be a power balladának is nevezhető Brother-t, mely rengeteg erőt és érzelmet sugároz lassúsága és finomságai ellenére is. Hangulatos szólójával az anyag másik legjobbja. És a szövegre is érdemes odafigyelni!

Újabb technikázós témát is felvonultató, magával ragadó dallá vált Paul Simon Patterns-e Warrel-ék keze alatt. A szóló, mint mindig, ezúttal is nagyon a helyén van. Finoman, lágyan folydogál, kúszik be fülünkbe a This Old Man, melyet izgalmas, húzósabb betétek tesznek változatossá, energiától duzzadóvá. Újra a Paradise Lost-ot megelevenítő zenei alapokkal és nekem egy kicsit a Psychotic Waltz-ot eszembe juttató énektémával tarol az Equilibrium. Ebben a dalban van az album leggyorsabb és legszaggatottabb riffje is. Ez utóbbi az ízes szóló alatt. Kiváló zárás.

Valószínűleg sokan mondják majd erre az albumra, hogy monoton vagy egysíkú. Hallottam is már ezt róla. Nem vitatható, hogy nincsenek extrém szélsőségek, hangulatok az anyagon, én azonban sokkal inkább nevezném homogénnek, mint unalmasnak. Tele vannak a dalok finom hangulati és dinamikai játékokkal, melyek bár hasonló szisztéma szerint jelennek meg, így talán kiszámíthatónak nevezhetőek, az egyébként változatos zenei részek, énektémák, énekhangok miatt ez egyáltalán nem feltűnő. Az egész lemezt a mélázás, a borongás, a komorság hatja át, zenében, szövegben, tempókban egyaránt. Aki Nevermore klón lemezt várt, annak csalódnia kell, de aki „beéri” nagyon mély, izgalmas és színvonalas, némi pszichedeliát is magában hordozó zenével, az nyert.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. When We Pray
2. Messenger (feat. Jeff Loomis)
3. Obey
4. Lucretia My Reflection (The Sisters Of Mercy-Cover)
5. Let You Down
6. August
7. Your Chosen Misery
8. The Day The Rats Went To War (feat. James Murphy)
9. Brother
10. Patterns (Paul Simon-Cover)
11. This Old Man
12. Equilibrium

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek