Lemezismertetők

WHIPLASH – Unborn Again

Kiadó: Pulverised Records

Weboldal: myspace.com/whiplashusa

Kiadás éve: 2009

Stílus: Speed / Thrash

 

(scroll down for English Version)

 

Sokak számára a Whiplash talán csak a Kill ’em All híres nótáját jelenti, de 1984-ben ezen a néven indult el egy thrash tehetség New Jersey-ből. 6 album, sok tagcsere és 2 újjáalakulás után itt van az új album Unborn Again címmel. Több mint 10 éve jelent meg az utolsó, Thrashback című lemezük. 2002-ben az alapító, basszusgitáros Tony Bono (R.I.P.) szívinfarktusban életét vesztette.

Az album borítóját Ed Repka készítette, aki több thrash zenekar lemezére készített már borítót pl.: Megadeth, Vio-Lence, Nuclear Assault stb. A képet leginkább a Derek Riggs féle Maiden-borítókhoz tudnám hasonlítani, már csak Eddie hiányzik. A képen egy vidámpark bejáratát láthatjuk, ahol egy ördögi fazon árulja a jegyeket a családoknak. A park kapuja egy hatalmas koponya alatt vezet át, aminek a szemei vörösen izzanak. A fal mögött egy hullámvasút van, aminek az első kocsijában egy csontváz ül. A kép előterében egy thrasher lányt találunk Ticket To Mayhem (a második Whiplash lemez) feliratos jeggyel a kezében. A hátsó borítón egy falat láthatunk, amin koncertplakátok vannak. A legtöbb közülük Whiplash koncerté, de van egy Maiden plakát-maradvány is.

Az albumot a képen látható vidámpark zaja nyitja az amerikai filmekből már megszokott aranyos kis zenével. Ezt követi egy rövid dob-riff majd az első szám, a Swallow The Slaughter. Nem annyira old school, a nyitó riff inkább valami core zenére hasonlít. A refrén gitártémájában egy kis hard rock íz is van. A második a Snuff, blues-os, komplex riffek, mégis jó kis ordibálós dal. A következő darab a Firewater, ami az indiánok törzsi éneklésével indít. Itt is blues-os hatásokat vélek felfedezni, de ennek ellenére tökéletes metal szerzemény. A gitárszóló is figyelemreméltó. Ez után egy old school thrash zúzás jön, ez a Float Face Down. Ez az egyik legtempósabb darabja a lemeznek, de a középrészben átmegy súlyos betonozásba. Az egyik legérdekesebb tétel, a Parade of two legs, ami egy instrumentális szám. A középrészben díszítések tömegét hallhatjuk a gitáron, de dobszólóra is sor kerül.

Az I’ve got the fire az egyik kedvencem az albumról, tempós rock ‘n roll-os thrash hatalmas szólóval megspékelve, ez a szám tényleg 10/10. 🙂 Az albumot a lendületes Feeding frenty zárja, ami szintén egy old school-abb szám. A hangzás elkövetője a legendás producer, Harris Johns, aki olyan zenekaroknak készített már lemezt, mint a Sodom, Kreator, Helloween, stb, nincs is semmi probléma vele.

Minden thrasher arcnak tudom ajánlani ezt a lemezt, mert tényleg nagyon jó anyag. Remélem, hogy most jó hosszú ideig tevékeny marad a banda. Talán láthatjuk majd őket élőben is itthon. Thrash is back!

————————

ENGLISH VERSION:

Perhaps for many people Whiplash just means the famous anthem from Kill ’em All, but in 1984 a thrash talent from New Jersey was founded with the same name. After 6 full-lenght albums, many member changes and 2 reformations here is a brand new album, with the title Unborn Again. Their last album Thrashback was released more than 10 years ago. The former member, bassist Tony Bono (R.I.P.) died in a heart attack in 2002.

The album cover was made by Ed Repka, who made pictures for many other thrash groups such as Megadeth, Vio-Lence, Nuclear Assault etc. It reminds me mostly of the Maiden-covers of Derek Riggs, just Eddie is absent. In the picture we can see the entrance of an amusement park, where a demonic guy sells the tickets to the families. The gate of the park leads under an enormous skull with red-lighting eyes. Beyond the wall there”s a roller-coaster, with a skeleton sitting in the first waggon. A thrasher girl in the forefront is holding a ticket in her hand with the legend Ticket To Mayhem (the second Whiplash record) . On the back-cover we can see a wall covered with flyers of concerts. Most of them is of Whiplash concerts, but there is also remains of a Maiden flyer.

The album begins with the noise of the amusement park from the picture with the common, lovely music from the American movies. This is followed by a short drum-part and then the first track Swallow The Slaughter. It isn’t old school so much, the starter riff is more like core music. The guitar part of the chorus has a little flavour of hard rock. The second one is Snuff, with complex, blues-like riffs, but it”s still a nice shouting song. The next piece is Firewater that starts with a singing Indian tribe. I can explore some blues-influence here as well, it”s still a perfect metal composition. The guitar solo is quite good too. After this comes a real old school thrash crush, ie. Float Face Down. This is one of the rapidest tracks of the disc, but the middle-part turns into heavy destroy. One of the most interesting song is Parade of two legs what is an instrumental movement. Besides the many melodies on the guitar colouring the middle-part also a drum solo can be heard here.

I’ve got the fire is one of my favourites from the record, it’s a fast rock ‘n roll thrash piece with a great guitar solo, it is really 10 of 10. The album finishes with the breezy one with the title Feeding frenty, it’s another one from the old school part of the record. The principal of the sound is legendary Harris Jonhs, who already made records for really great bands like Sodom, Kreator, Helloween etc, thus it’s simply perfect.

I can recommend the disc for every thrasher guy, it’s a quite good material. I hope the band will stay active for a long time. Perhaps we’ll be able to see them in live here at home. Thrash is back!

Tracklist:

1. Swallow The Slaughter
2. Snuff
3. Firewater
4. Float Face Down
5. Fight Or Flight
6. Pitbulls In The Playground
7. Parade Of Two Legs
8. Hook In Mouth
9. I’ve Got The Fire
10. Feeding Frenzy

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Vio-lence, Whiplash, Artillery, Xentrix – Koncertbeszámoló

Harsányi Zsolt

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek