Lemezismertetők

WHISPER – Shadow In The Midnight Fog (demo)

Kiadó: 

Weboldal: www.midnightfog.cjb.net

Kiadás éve: 2007

Stílus: Black Metal

 

 

 

 

A Whisper nem más, mint Sinn sokadik zenéje, amelynél szintén egymaga felel az összes zenei megmozdulásért. Mindösszesen 50 kézzel számozott limitált példányban jelent meg, CDR formában és DVD tokban. Még a külsőről annyit, hogy kívül a borító teljesen fekete, viszont a belső tokban található borító teljesen fehér háttérrel van megoldva, talán a jeges fagyos ridegséget már ez is jelképezi. Szerintem ez egy ötletes megoldás, még akkor is, ha ez nem egy 100 ezrekből megoldott kivitelezés. Az első tétel az “As the Frozen Forest Comes to Life”, ami egy nagyon hosszú ambient misztikus bevezető, ami bevezet minket az általa elképzelt dimenzióba. Halk suttogásként jelenik meg Sinn hangja. A szintivel előadott mű egy kicsit kozmikusra sikeredett. Elvarázsol és elbűvöl minket oda, ahova nem is gondolnánk. A folytatásban már visszatérünk a black metálhoz, viharként sodor Sinn haragja és gyűlöletes atmoszférája. Itt már lehet is látni, hogy miért is kell ennyi különálló művet alkotnia. Amíg a Dér zenéje kicsit szikárabb, itt a háttérben elég sok szinti betét is megbújik. Valószínű, ezeket a megoldásokat nem akarta összekeverni és ez teljesen másféle atmoszférát is eredményez, mint az előbb említett zenekarnál.

Az tény, hogy itt is nagyot alkotott a srác. Talán itt még izgalmasabb és még gyötrelmesebb a vokál. Fagyosabb, zordabb tájakon zúzza le a himnuszos ódáit. A “Breathless Silence”-ben ismét a szinti kerül előtérbe, nagyon szomorú melankóliával és természetesen halált idéző ridegséggel. A zene hallgatása közben szinte futkároz az ember hátán a hideg, erre még rátesz a suttogó, halk ének. Mintha jégcsapok lógnának körülöttem és egymagam lennék egy nagyon hideg barlangban. Ez a szám is több mint 8 perc, de egyáltalán nem válik unalmassá. A “Shadow in the Midnight Fog” ismét egy nyersebb black metal nóta. Az első 2 percben hagy egy kis időt felkészülnünk a pusztulásra, amikor is már 1 perc után is teljesen kaotikus állapotba kerül az ember és pengeélen táncol. Aztán, durr bele, amikor is teljesen megmutatja magát a tornádó. Jó sok torzítást fedezhetünk fel ismét, a szinti jelenléte folyamatos, persze itt inkább csak a háttérben jelenik meg. Talán a dobgép hangja egy kicsit zavaró, majdhogynem helikopterként zakatol. Felpörget, elsodor és gyűlöl mindent, ezek az érzések keringtek bennem a zene hallgatása közben. Egyértelmű, hogy zeneileg sok mindent lehetne jobban csinálni, de itt nem arról van szó, hogy ki mennyire képzett zenész.

A Whisper zenéjében annyira jól sikerült Sinn-nek megteremteni ezt a fagyos atmoszférát, hogy az apró hibák mellett elsiklik a hallgató. Egyszer csak azt vettem észre révületi állapotomban, hogy egyszerre mindennek vége lett. Lehalkul az egész és következik a “Fullmoon over the Cursed Land” dal, itt éreztem azt, hogy legjobban ennél a számnál került előtérbe a gitár. A kezdés nagyon jónak mondható, a jól megszokott viharos kezdés, talán itt egy kicsit zavaróbbnak mondható a dobgép. A dal közepe felé kicsit megáll, megnyugszik, de persze Whisper jelenléte mindenhol jelen van. Nem sok pihenőt hagyva, ismét felgyorsulunk és viszi tovább a szám elején elkezdett primitív gitárjátékot. Kicsit azért megbújik itt is a szinti, ha jól odafigyelünk. Ennél a számnál volt néha olyan érzésem, hogy kicsit unalmasabb részek is előjöttek. A “Malicious Spirit” himnuszosan kezdődő fekete, éjfekete vicsorítás. Itt a gitárok kicsit hátrébb kerültek. A végén a szinti teljesen megnyugtató élményt válthat ki a hallgatóban. Az utolsó szám, a “Catharsis” segít a teljes megtisztulásban. Teljesen jó levezető és zárótétel. Nagyon odafigyelt minden részletre Sinn, azt kell mondanom, hogy vannak hibák a demóban, de nagyon is érdemes megismerni a Whisper fagyos világát, himnuszos szinti játékát, őrületbe kergető vokál témáját és egyfajta sajátságos dimenzióját.

Tracklist:

1. As the Frozen Forest Comes to Life
2. Throes of Death
3. Breathless Silence
4. Shadow in the Midnight Fog
5. Fullmoon over the Cursed Land
6. Malicious Spirit
7. Catharsis

Pontszám: 7.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek