Lemezismertetők

WIG WAM – Wall Street

Kiadó: Frontiers Records

Weboldal: www.wigwam.no

Kiadás éve: 2012

Stílus: Glam Rock

Brief Sum: Wall Street is quite a good album but it isn’t a match for this year’s best and more sad it neither is with the previous albums of the band. We get great guitar melodies and catchy vocals once again but the heaviness, rock’n’roll and the devastating energy (which can be read on the flyer) are lost somewhere… next please!

A sokaknak, így nekem is a 2005-ös az Eurovíziós Dalfesztiválon feltűnt norvég glam őrülteknek ez a negyedik lemeze 2004 óta. Azzal nem lehet vádolni az extravagáns megjelenésű csapatot, hogy orrba-szájba dől belőlük a nóta, de kétévente, stabilan leszállítanak 10-13 lemezbe égetett hallgatnivalót. A srácok sosem voltak arról híresek, hogy túlfantáziált, túl kidolgozott lemezborítókkal kedveskedtek volna rajongóiknak, ez az új dizájn azonban minden korábbit alulmúl. Legalábbis nálam. Pedig a 2010-es Non Stop Rock ‘N’ Roll-étól is kivert a víz. De a lényeg úgyis a zenén, a dalokon van, legfeljebb arcra fordítja hallgatás közben az ember a CD tokját…

Elsőre meglehetősen lelombozott a produktum. Sőt, másodikra is. Aztán elkezdtünk barátkozni, ahogy az illik, s elsők között a sóhajnyi intróval induló címadó, a Wall Street került közelebb hozzám, melyről olykor Alice Cooper Trash lemeze jut eszembe. Tulajdonképpen egész pofás kezdés. Az ezt követő OMG! szaggatottabb, szigorúbb riffeken alapuló, de laza, fogós refrénű történet, fura torzításmentes betéttel, s jófajta szólóval. A Victory Is Sweet hegedűs nyitánya picit meglepett, de nem jobban, mint a nyavalygós ének, a kicsit musicales hatás, vagy a popos ritmusok. De legalább a gitármelódiák és a kórusok itt is rendben vannak. A The Bigger The Better viszont csak egy középszerű dob- és tapsalapú Def Leppard utánérzés. Tulajdonképpen élvezhető, de nem annyira, mint a kissé visszafogott, rádióbarát Bleeding Daylight, mely bár egyszerű, hatásos szerzemény. Ahogy a zongorás, akusztikus gitáros ballada, a jókat éneklős Tides Will Turn is. Valahogy mégsem elég mély, nem érint meg igazán a dal, s számomra a szóló a csúcspontja. Hát izé…

Az aréna rock Wrong Can Feel So Right viszont szerencsére mindenért rögtön kárpótol könnyedségével, hatásvadász felépítésével és hatalmas, együtténeklős kórusaival. Bosszantó hangzású szintivel nyit viszont a szögelős, bólogatós, Rattes(en affektálós) refrénű One Million Enemies, mely a szintiszörnnyel együtt is a CD egyik legjobbja tud lenni. A Try My Body On vérbő, zsíros gitárra épülő opusz jó témákkal, a Natural High meg egy délies ízű, sör- és wiskeyszagú, finoman fűszerezett együttüvöltős darab. Kedvenc. Ahogy a hivatalos záró tétel a jófajta balladisztikus, instrumentális Things Money Can’t Buy is a végén a GNR deja vu-jével. A különleges adalékot a klasszikus Alice Cooper sláger, a bónusz School’s Out adja, igazi ajándék, lüktet, hengerel, magával ragad. A saját daloktól is pont ezt vártam volna.

Igazából egyáltalán nem rossz lemez a Wall Street, de közel sem versenyképes az idei felhozatal legjobbjaival, s ami a szomorúbb, a csapat korábbi kiváló munkáival sem. A kiváló gitármelódiák és a fogós énekdallamok ezúttal is többnyire a helyükön vannak, csak valahogy az élet, a dög, a rock ‘n’ roll harapóssága, a mindent elsöprő energia (amit a kiadói szóró lap ígér) veszett el valahol, talán a hangszerelési megoldások eredményeként. Nem is tudom. De az biztos, hogy olykor elég sekélyes, lapos hangszeres alapokra építkeznek a dalok, ami ugye, eléggé vissza tudja vetni az összképet is. Tartok tőle, hogy ez nem lesz platinalemez. Sőt arany se, de a koncerteken még üthetnek a legjobb dalai.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Wall Street
2. OMG! (I Wish I Had A Gun)
3. Victory Is Sweet
4. The Bigger The Better
5. Bleeding Daylight
6. Tides Will Turn
7. Wrong Can Feel So Right
8. One Million Enemies
9. Try My Body On
10. Natural High
11. Things Money Can’t Buy


Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Wig Wam – Finally ready to unleash their fourth album „Wall Street”

KMZ

Hot News: Wig Wam – Returns With World-Wide Release ”Wall Street”

KMZ

WIG WAM – Non Stop Rock And Roll

Southpeace

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek