Lemezismertetők

WINGER – Better Days Comin’

Kiadó: Frontiers Records

Weboldal: www.wingertheband.com

Kiadás éve: 2014

Stílus: Hard Rock

Brief Sum: Another brilliant album from the American veteran rockers who are still capable and willing to stretch boundaries (in fact, more than ever), while remaining what and who they’ve always been.

 

A Kip Winger bőgős-énekes vezette csapat meghatározó része volt a hajdani Los Angeles-központú kiglancolt hard rock színtérnek, ugyanakkor a kimagasló hangszeres játék és dalszerző készség okán hamar túlhaladta a stílus adta kereteket. Alice Cooper egykori basszusgitárosának és társainak mindenképpen a becsületére válik, hogy nem érték be a szupersztár-státusszal és az álomszerű lemezeladásokkal, azaz már a második anyagtól (In The Heart Of The Young) kezdve erőteljesen feszegették a műfaj határait. Sőt, utána a Pull albumon a dallamos rockmuzsika elképesztő magasságait és mélységeit mutatta meg a Winger. Az lett a „hajmetal”-korszak egyik utolsó csúcsalkotása, mielőtt Seattle és a grunge / alternatív mozgalom előlük is elszívta volna a levegőt. A banda 1994-ben hosszú időre be is szüntette a működését.

A tizenhárom év elteltével megjelent IV ugyanebben a szabad, olykor igen merészen kísérletező szellemben íródott és ugyanez igaz a Karma lemezre, na meg a mostanira is. Mindegyik magán viseli a zenekar valamennyi jellegzetességét Kip ma is sokszínű és nagy terjedelmű hangjától Reb Beach gitárzseni játékáig, ugyanakkor mindnek megvan a saját önálló arculata és egyedi hangulatvilága.

A Better Days Comin’, amelynek legtöbb számát éppen Kip és Reb jegyzi közösen, érdekes kettősség jegyében született. Borítója a Karmáéra utal vissza, csak most fekete helyett fehér az alapszín, az intró motorzúgása alól meg a Deal With The Devil nótából szűrődnek ki hangfoszlányok, mégsem beszélhetünk az előző korong egyenes folytatásáról. Egyik részében sikerült bejárni a Winger által felölelt teljes spektrumot. A Midnight Driver Of A Love Machine a slágeres vonalról való (az „ooh-ooh-yeah-yeah”-zésért, meg efféle bárgyúságokért másnak feddés járna, kivéve mondjuk Paul Stanley-t…). Nem igazán különleges vagy újszerű darab, dögöscsajos szövegét tekintve pláne nem, de nyitószámnak megteszi. A folytatás ellenben roppant súlyos. A döngölős Queen Babylon a Pull világát idézi, a Rat Race pedig amennyire meglepőnek tűnhet gyors tempója és heavy metalba hajló keménysége miatt, annyira magától értetődő módon hozza benne magát Kip bátyánk. A So Long China egy kellemes, bár kissé szomorkás hangvételű középtempós tétel, a riffelős Another Beautiful Day – a deluxe változaton fellelhető bónusz – jól ellenpontozza a lemez vége felé eluralkodó lassabb ütemeket, még ha nekem némileg rutinmunkának is tűnik (mint a Pull album Junkyard Dog nótájának egy halványabb lenyomata), a monumentális Out Of This World pedig szép lezárása a lemeznek.

Másfelől viszont felsorakozik itt jó pár olyan szerzemény is, amelyeket az ember inkább egy Kip Winger szólóanyagon képzelne el. A zongorával kezdődő Tin Soldier a lemez progresszív tételének nevezhető, Kip komolyzenei hatásai is tükröződnek benne – nem csoda, hiszen klasszikus zenei darabot is komponált már a mester. Így aztán tulajdonképpen nem ez a legmeglepőbb mozzanat a dalok sorában, „csak” üde színfolt és nem mellékesen a Better Days Comin’ egyik csúcspontja is egyben. Annál váratlanabbul ért a címadó szám a maga Soundgardenes (!) főtémájával, amelyben a versszakok alatt még az énekdallamokban is maga Chris Cornell bújik elő Kip torkából. A refrénre aztán egy nagy csavarral vidám, együtt éneklős melódiák érkeznek. Ez a feeling amúgy pont nem jellemzi az album egészét, ám ettől még ebbe a dalba is beletették szívüket-lelküket az alkotók. Egy szál akusztikus gitárral előadva is működne. A sulykolós riffel felvértezett Storm In Me ismét a kevésbé tipikus eresztésből való, Winger nótában talán most hallhatunk először torzított éneket. Nem azonnal hat, többszöri hallgatás után mutatja meg valódi értékeit. És van még két elmélkedős lassú is, Ever Wonder (ez különösen szép!), illetve Be Who You Are Now. Előbbit Kip egymaga írta, már csak ezért is lehetne akár az ő szólódala. Lehet, hogy így is zajlott az anyag kidolgozása: Kip megmutatta ezt a néhány témáját Rebnek, majd közösen szabtak Wingeres fazont ezeknek.

Összességében a Pull óta ez a legkevésbé derűs kicsengésű Winger album, bár senki ne gondoljon lelombozóan pesszimista hangvételre. Én igazság szerint valahogy így képzelem el egy érett, az ötödik x-en túliakból álló rockbanda aktuális lemezét: a jellegzetes stílusjegyeket felvonultatva szórakoztasson és a borúsabb gondolatok se merüljenek ki a régi időkből újrahasznosított összetört szívű balladákban. Kip Wingerre és társaira ma is biztos pontként hagyatkozhatnak mindazok a dallampártiak, akik együtt nőttek fel a csapattal. De ugyanígy a nyitott, fogékony fiatalabb korosztály is.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Midnight Driver Of A Love Machine
2. Queen Babylon
3. Rat Race
4. Better Days Comin’
5. Tin Soldier
6. Ever Wonder
7. So Long China
8. Storm In Me
9. Be Who You Are Now
10. Another Beautiful Day (deluxe edition bonus track)
11. Out Of This World


Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Winger to release highly- anticipated sixth studio album Better Days Comin’ in April

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek