Lemezismertetők

WÖLFHEAD – Wölfhead

Kiadó: Doomentia Records

Weboldal: myspace.com/wolfheadband

Kiadás éve: 2011

Stílus: Stoner Doom / Rock n’roll

Brief Sum: So maybe you thought everything has already been said and done in stoner doom / rock n’roll? Think again and keep your eyes on Catalonia. Wolfhead play this kind of music from a different and exciting approach, adding a lot of fresh and unusual elements to it. Well worth checking out.

Tipikus esete annak, hogy nem szabad a külcsín alapján ítélkezni. Nem mintha annyira gázos lenne a borító – Andrei Bouzikov munkája, lásd még Municipal Waste –, de nekem személy szerint mindennél előbb jutott eszembe róla holmi black / thrash muzsika (a névről és a logóról nemkülönben). Nos, nem talált…

Az extrém metalos előéletű barcelonai négyes zenéje a legrövidebben stoner rock n’rollként írható le, ám ez igencsak leegyszerűsítené a képletet. A srácok teljesen magától értetődő módon képesek Trouble- / Monster Magnet-jellegű riffekre épülő dalok közé némi Motörheades gyorsulást vagy Bathory-hatású epikus témát beemelni. Ami mindezt összefogja, az a tökéletesen ideillő csiszolatlan, nyers hangzás és Iban Arrieta hol Dave Wyndorfot, hol a 90-es évekbeli Seattle meghatározó vokalistáit idéző éneke (ha kell, emberünk időnként berekeszt vagy kántálósra-kiabálósra veszi a figurát, de azért végig a dallamoké marad a főszerep). A nyolc perc fölötti Sons of Asgardban – ha az olasz Doomsword megteheti, hogy az északi mitológiából merít ihletet, akkor a Wolfhead miért ne? – a black metalos gyökereiig ás vissza a banda, a nevét viselő és egyben címadó szám pedig gyakorlatilag mindent magában foglal, amit az album felvonultat: a dal első felében (népi hangszerekkel, folkos hangzásokkal, is díszített) akusztikus pillanatok váltakoznak sulykolós doom riffekkel, a másodikra meg rövid Enslaved-es átvezetés után felpörög a tempó. Ezután, a lemez lezárásaként, érkezik a Pink Floyd-féle Wish You Were Here csendes, torzításmentes feldolgozása Syd Barrett elmékére.

Találkoztam már olyan véleménnyel, miszerint túlságosan csapongó, kiforratlan és stílustalan az anyag. Én ezzel szemben azt mondom, a csapat ösztönösen megtalálta azt az utat, amelyet járva sikerült egy adott irányzatot meglepő, nem szokványos elemek beépítésével felfrissítenie és ötletesen, sokszínűen tálalnia. Számomra ez az ötletgazdagság adja meg az album ízét. Szóval csak így tovább!

Tracklist:

1. Journey by the Shaman’s Hand
2. Cul de sac
3. Sons of Asgard
4. Doomed Faith
5. Wolfhead
6. Wish You Were Here (Pink Floyd-Cover)

Pontszám: 8

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek