Lemezismertetők

WRECK OF THE HESPERUS – Light Rotting Out

Kiadó: Aesthetic Death

Weboldal: myspace.com/wothesperus

Kiadás éve: 2011

Stílus: Doom metal

Brief Sum: Remarkable in its genre. An album made by very creative album, a real extreme doom delicacy.

 

Az ír Wreck Of The Hesperus nem egy hétköznapi banda. A Dublinban működő trió koszos, zajos doomot játszik nem kevés black metalos beütéssel. A funeral doom jelző ugyan illik a zenekarra, ennyire egyszerűen azonban mégsem skatulyázhatjuk be őket, hiszen rengeteg más hatás is keveredik a zenéjükben. A drone/ambient megoldásoktól sem riadnak vissza, és sokszor horrorfilm zenéket megszégyenítő elemekkel teszik hátborzongatóvá a hangulatot. Ahhoz képest, hogy nem egy ismert bandáról beszélünk, egész termékenyek a srácok, tekintve, hogy 2004-es fennállásuk alatt kihoztak négy demót, egy EP-t, szerepeltek két SPLIT lemezen a Mourning Beloveth és a De Novissimis zenekarokkal, és két nagylemez is kiadásra került. Ez itt a második sorlemez, és az előző anyagaikhoz képest óriási fejlődésen átesett zenekar egy igazán összeszedett képet mutat. A kezembe kerülő promo cd láttán azonnal lejött, hogy igencsak értékelhető művészi vénával megáldott arcokról van szó. A szokásos papírtok itt sokkal kreatívabb formában jelenik meg, az egész úgy néz ki mint valami kis füzet, tele elborult illusztrációkkal, melyeknek borzongató hatása sokszor H.P. Lovecraft munkásságát juttatja eszembe, talán nem véletlenül.

A korongon három szerzemény sorakozik, ezek közül az egyik két részre bontva. Az utolsó, közel huszonkét perces produkció egyértelműen a lemez legjobbja. A track második részében, a Hologram Law-ban az extrém zenei színtér egyik híres alakja, Sir Albert Witchfinder is vendégszerepel, ami jól mutatja a Wreck Of The Hesperus műfaj és színtér iránti tiszteletét. Akik esetleg valamilyen oknál fogva nem hallottak Albert Witchfinder vagyis Sami Hynninen nevéről, azoknak annyit dióhéjban, hogy a srác viselkedése és elméletei enyhén kiakasztó és sokszor antiszociális szintet ütnek meg, és olyan kultikus zenekarokban énekel/énekelt mint a Spiritus Mortis vagy a Reverend Bizarre. Ez már önmagában érdekes képet festhet az egész albumról, ám még ezt is tudják fokozni azzal, hogy a dobon kívül minden mást egy Londonderry nevű tartományban található barlangban vették föl, melynek neve Banagher. Egyébként a környéken egy ugyanezt a nevet viselő parókia is található, rengeteg műemlékkel, templommal. Albert hangját az egyik ilyen templom romjai között rögzítették a biográfia szerint, mely már önmagában is elég szokatlan dolog. A felvételek egyébként meglepően jók, egyáltalán nem arról van szó, hogy a hallgathatóság határait feszegetik. Nyilván nem szól olyan tisztán mintha egy stúdióban vették volna föl, de nagyon érdekes és egyedi atmoszférát sikerült ezzel a megoldással teremteni.

Nem hinném, hogy túl sok emberhez fog eljutni ez a muzsika, és talán jobb is ha megmarad a beavatottak zenéjének, de a stílus kedvelői semmiképp ne hagyják ki ezt a rendkívül hangulatos lemezt.

Tracklist:

1. Kill Monument
2. Cess Pit People
3. The Holy Rheum (I – Night of Negative Stars, II – Hologram Law)

Pontszám: 8

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek