Lemezismertetők

XASTHUR – A Gate Through Bloodstained Mirrors (Reissue)

Kiadó: Hydra Head Records

Weboldal: www.xasthur.mercurous.net

Kiadás éve: 2008

Stílus: Black metal

 

 

 

 

Ha a bakelit verziót is figyelembe veszem, ez talán a negyedik kiadása ennek az anyagnak, ami először még anno CD-r formában jött ki a Profane Creations/Regimental Records közös gondozásában. A XASTHUR mostani ázsióját tekintve ez a sokszoros újrakiadás talán nem is annyira meglepő. Én egyébként ennek azért örülök, mert Malefic korai dolgai szerintem igazán jól sikerült alkotások, az “A Gate…” és a “Nocturnal Poisoning” továbbra is a legjobb anyagai. Utána számomra Scott Conner úr beállt egy jó-jó-de-már-hallottuk-korábban-és-esetleg-jobban-is stílusba. Valahogy úgy érzem, zeneileg bezárta magát saját világába, amiből kisebb lökésekkel ugyan próbálkozott kitörni, de a vastag sziklafalak eleddig kiállták a kísérleteket. (Zárójelben jegyzem meg, kíváncsi vagyok, hogy kéttagúra bővülve milyen irányba fog elmozdulni a XASTHUR, de nem lennék meglepve, ha drasztikus változások következnének…)
Második megjegyzésem az lenne, hogy az anyag a Hydra Head jóvoltából dupla CD-s verzióban jött ki, promóciós célokra viszont csupán az első CD-t küldték ki, így nem tudok bővebben nyilatkozni a második korongról (a “Darkened Winter” promo anyaga és egy bónusz dal került fel rá elméletileg).

Az album maga egyébként a depresszív Fekete Fém egy kiváló darabja, hangulatos, jól eltalált szintetizátor futamokkal, zsizsegős gitárhangzással, nekromelankolikus (helyenként magasztos, fenséges, pl. “Storms of Red Revenge Part 1”) dallamokkal és extrém énekkel, valamint olyan, később már-már klasszikussá vált dalokkal, mint például a “Suicide in Dark Serenity” vagy a címadó nóta. A két felkerült feldolgozás (MÜTIILATION: “Eternal Empire of Majesty Death” és BURZUM: “Black Spell of Destruction”) is jól illeszkedik az anyaghoz, és mutatják, honnan is merített inspirációt Malefic, milyen tőről fakad jellegzetes, tragikus hangvételű muzsikája (bár szerintem a “Nocturnal Poisoning” “Black Imperial Blood” dala még jobban sikerült ezen tekintetben). Úgy vélem, az is egy jó ötlet volt, hogy a BURZUM dalt kicsit a XASTHUR képére formálta a szintetizátor csatasorba állításával, illetve az ének elhagyásával.

Személyes véleményem szerint egyébként alkotójának az egyik legsötétebb hangvételű lemeze ez. Az anyag feltehetően átesett egy remaszterizáláson is, mert némiképp erősebbnek tűnik így a megszólalás, de ez szerencsére nem von le a feelingből semmit sem. Változott tovább a számok sorrendje is itt-ott, illetve néhány dalcím is revízionálásra került időközben.
El tudom képzelni, hogy egy olyan egyénnek, aki mondjuk egy későbbi anyaggal ismerte meg a zenekart, kevésbé vonzó ez a több mint egy órányi, tizenöt állomásos lemez, én mégis azt mondom, az egyik legjobb XASTHUR anyagról van szó a szintén hatalmas “Nocturnal Poisoning” mellett…

Tracklist:

1. Intro
2. Moon Shrouded In Misery Part I
3. Suicide In Dark Serenity
4. Dwelling Beneath The Woods
5. Cursed Be The Memory Of Light
6. Posession
7. Spell Within The Winds
8. Storms Of Red Revenge Part 2
9. Storms Of Red Revenge Part 1
10. Eternal Empire Of Majesty Death (Mütiilation Cover)
11. A Gate Through Bloodstained Mirrors
12. Kingdom Of Burning Crucifixions
13. Moon Shrouded In Misery Part 2
14. Black Spell Of Destruction (Burzum Cover)
15. Lost Behind Bloodstained Mirrors

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek