Lemezismertetők

ZGARD – Reclusion

Kiadó: BadMoodMan Music

Weboldal: myspace.com/ZGARD

Kiadás éve: 2012

Stílus: Atmospheric Black Metal

Brief Sum: A great album starting from the fourth track. The first part is sometimes boring and the mix of the songs is not perfect. Recommended to all who like Post and Atmospeheric music with Black Metal taste.

 

A Zgard lemezét amikor kézhez kaptam, rögtön feltűnt a borító és emiatt komoly reményeket kezdtem el fűzni hozzá, hogy legalább annyira igényes munka hallható zeneileg is. Maga a booklet is ötletes és jól kivitelezett, szép színekkel dolgozik.

Az intro rögtön elkalauzol minket az űrbe ahova a borító is megtette. Az első pár szám sajnos annyira nem kiemelkedő a lemezen így minden hallgatót kérek, hogy ha esetleg az első pár alkotás nem jön be neki, inkább léptessen a lemez második felére ahol már érdemesebb nyitva tartanunk a fülünk.

A korong hangzása kissé hektikus. Van egy két nóta ami stílusába illően kifogástalanul szól, viszont mint például az első nótában is, sajnos a gitárok elvesznek és túl hangosak az aláfestő dallamok . Nagyon gyakran tűnnek fel vonós hangszerek is melyek ha nem csalnak meg a füleim, valamilyen pluginnel, de szinte biztosan nem valódi hangszerrel lettek rögzítve. Ami mondjuk nem meglepő hisz egyetlen ember munkájáról beszélünk.

Az első nóta amire igazán felkaptam a fejem, az a négyes számú – méghozzá azért, mert valami végtelenül fülbemászó gitár dallammal kezdődik. Aztán  becsatlakoznak a kísérő hangszerek és ez a remek mély, részben károgós vokál, ami teljesen beleillik a képbe. Amit pedig kapunk az Post-Black atmoszférikus beütéssel az egész lemez alatt.

A nóták az introt leszámítva hat perc vagy afölöttiek, úgyhogy egy témából és ötletből a végtelenségig kihoztak mindent. Szerencsére csak néhol lesz unalmas, a 6-os track pedig a már-már inkább elektronikus témájával egészen üde színfolt a stílusban számomra.

Általában felemelő érzetet kölcsönöznek a Post-os zenék nekem, bármennyire is megvan a maguk elvarázsolt, borongós/bambulós világuk. Ez pedig erre a lemezre fokozottan igaz, nagyon gyakran kaptam azon magam még többszöri végig hallgatásnál is, hogy valahol a csillagokban érzem magam súlytalanul. A fentebb említett nóta pedig, egy kellemes átvezetővel is rendelkezik, melyet csak a dob és az „elektro” téma hoz.

Egy-két részen akusztikus gitár is fellelhető, mondhatni nyomokban akusztikus gitár témákat is tartalmaz a lemez, de nem jellemző.

A Weeping Goddess c. darab pedig meghozza a várva várt pörgést és ördögi hangulatot. Innentől a lemez inkább átcsap a sötét hangulatba ami egyáltalán nem árt neki. Itt aztán kilehet engedni a hajakat és rázni a fejeket, még egy kis blast beatet is kapunk, hogy ne unatkozzunk. Majd váratlanul egy kis nyugalomért népi hangszeres dallamvilágot kapunk ami pont annyi ideig tart, hogy ne törje meg a lendületet és az atmoszférát.

A második felét nézve, ez egy elég jó lemez, bár néhol kicsit tipikus, de azért szeressük az ilyesmit és nagyon gyakran sikerült elkapnia a hangulatának. Az első felét jobban átgondoltam volna a lemeznek. Illetve a hangzáson még itt-ott csiszoltam volna.

Ui: Az utolsó számban egy kis kórus is feltűnik, érdemes figyelni rá.

Tracklist:

1. Крижана Байдужість / Ice Indifference
2. Відлюдництво / Reclusion
3. Колдовство Зимы / Winter Withcraft
4. Вічність / Eternity
5. Хладокрес / Rise Of Coldness
6. Відчай / Despair
7. Желя / Weeping Goddess
8. В Корне Мирового Древа – In The Roots Of World Tree


Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

ZGARD – Totem

Menegroth

Hot News: Zgard streams new album at „Zero Tolerance” magazine’s website

KMZ

Hot News: Zgard premieres teaser video for forthcoming Svarga album

KMZ

Hot News: Zgard premieres new track at NoCleanSinging.com

KMZ

Hot News: Zgard sets release date for new Svarga album

KMZ

ZGARD – Astral Glow

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek