Lemezismertetők

ZGARD – Totem

Kiadó: Svarga Music

Weboldal: facebook.com/Zgard

Kiadás éve: 2015

Stílus: Pagan Black Metal

Brief Sum: The performance of „Yaromisl” is not one of the elite. Despite of this it is not a nondescript attempt – the fans of the genre should give it a go.

 

 

Aki egy kicsit is jobban beleásott az ukrán underground életbe annak ismerősen csenghet a Zgard neve. A 2010-ben alakult egyszemélyes formáció mögött egy bizonyos Yaromisl nevezetű úriember áll. Azóta elég aktív lemezek tekintetében, hisz már az ötödik alkotást a „Totem”-et tarthatjuk a kezünkbe. 2013-as lemezéhez már volt szerencsém, ami nem is volt egy rossz próbálkozás, így érdeklődve hallgattam végig az új művet.

„Yaromisl” a tipikusnak is nevezhető „pagan black metal” muzsikát játssza, ami Ukrajnában egy elég erős szintérré terebélyesedett. Sok újdonságot persze már itt is nehéz felvillantani, de kétségtelen, hogy rendelkeznek egy bizonyos atmoszférával. A Zgard is mindent megtesz ennek előteremtéséért így a klasszikusnak nevezhető hangzással és zenei fordulatokkal van tele a lemez. Alapból a black metal nyersebb oldala mutatkozik meg ráspolyos gitárokkal, s ezeket egészítik ki népi hangszerek, egy-egy billentyűs aláfestés, saját anyanyelv használata stb. Magával az összképpel nincs is különösebb probléma, már a bevezető„ Dismal Visions” ad egy bizonyos sámáni hangulatot, ami a borítóra ránézve még inkább érvényesül.

A legemlékezetesebb gitártémák a „Land of Legends”-ben hallhatóak, a kórusos részek pedig a „Descendants of the Thunder” tételben a legerősebbek. Jó lenne ilyen részekből többet is hallani a korongon, ugyanis elkelne még egy rakat emlékezetes momentum a terebélyesre duzzasztott több mint egy órás lemezen. Ez is a legnagyobb baj a „Totem”-el. Tényleg érződik, hogy van benne munka meg néha el is kap a hangulata, de ez kevés. Hiába próbál mindent felvonultatni egy-két pillanattól eltekintve nem marad meg bennem semmi. Pedig a hangzás is tökéletesen a hangulathoz van illesztve, szeretem is ezt a fajta zenét, de egyenlőre „Yaromisl” produkciója nem tartozik az elithez. Ennek ellenére nem egy elveszett próbálkozás a stílus hívei bátran belefülelhetnek. Azért még én is fogom hallgatni, de legközelebb egy rövidebb és tömörebb több jó témát felvonultató lemezt kérek és akkor jóban leszünk, mert a szikra és a tehetség kétségtelenül meg van.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Dismal Visions (Intro) [Марево]
2. Land of Legends [Край легенд]
3. Descendants of the Thunder [Нащадки грому]
4. Totem [Тотем]
5. Sorrow [Журба]
6. Forgive Us Nature [Пробач природа]
7. Dark Lord of the Carpathians [Темний володар Карпат]
8. The North [Північ]

Pontszám: 7.5

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Zgard streams new album at „Zero Tolerance” magazine’s website

KMZ

Hot News: Zgard premieres teaser video for forthcoming Svarga album

KMZ

Hot News: Zgard premieres new track at NoCleanSinging.com

KMZ

Hot News: Zgard sets release date for new Svarga album

KMZ

ZGARD – Astral Glow

Menegroth

ZGARD – Reclusion

SteveShield

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek