Lemezismertetők

ZØRZA – IEI EP

Zorza Cover240617

A választási időszakban a legtöbb ember egyszerűen megbolondul. Azért, hogy távol tartsam magam az ostobaságoktól, inkább keresgéltem kicsit a talonban lévő promók között. Szerencsére nem kellett sokat bogarászni, mert az első kezem ügyébe került kiadvány éppen megfelelt a magányos hangulat elűzésére. Következzen a lengyel post-black metal Zørza első kislemezének ismertetése!

Először az EP-t rögzítő zenészeket mutatom be: Kacper Bartkowiak (basszus, háttérvokál), Eryk Lange (gitárok, dobprogram), valamint Mateusz Sibila (vendégének). A sötét, hűvös borítót Adam Wasiewicz készítette.

A kötelezők után pár gondolat a tartalomról: Az IEI címről azt kell tudni, hogy az egy mozaikszó, az Ignoramus Et Ignorabimus rövidítése, ami annyit jelent, hogy Ismeretlen és megismerhetetlen. Lengyel és angol nyelvű dalaik témája ezen örök kérdésekkel, a halállal és az emberi érzelmekkel foglalkoznak, továbbá az elmaradhatatlan valláskritika, akarom mondani az agnoszticizmus köréből születtek.

A zenei rész mondhatni szépen áramlik. Az egyik szám zökkenőmentesen megy át a másikba, a viharokból csöndes fuvallatok, majd újra vad hurrikánok lesznek. Az általuk teremtett káosz olyan prímán felépített, hogy az egész EP célirányosan, zsigeri energiával mozog. A gitárok kecses, emelkedett riffeket árasztanak, a dobhang se gépies, sőt egész organikus (még a cinek is), ami pedig az énekregisztert illeti, az egy heves sikoly, amolyan végzet-halál stílusú, kisebb variációkkal előadva. Ámbár a dallamképzésben bőven akadnak nyilvánvaló bólintások és párhuzamok a hagyományos melodikus black metal irányába, a Grodzisk Wielkopolski-ban tanyázó zenészek remekül keverik a régit az újjal, úgyhogy igazából nincs semmi nosztalgikus vagy szentimentális ebben a lenyűgöző káoszdokumentumban.

Az EP első két alkotása súlyos riffek által uralt dicsőség, az érzelmek igazi hullámvasútja, ahol a meglepő tempó- és hangulatváltozások sodorják le a hallgatót a melankolikus kényeztetésből a fénytelen mélységekbe. Rettenetesen szíven üt a banda atmoszférateremtés iránti érzéke is, ami az instrumentális Zorzá-ban és főként a címadó tételben kulminál. Utóbbi drámai, intenzív és mélyen rétegzett alkotás.

Úgy vélem, hogy az újkeletű csapatra oda kell majd figyelni a jövőben, mert biztosan tartogatnak még a nagyérdemű számára számos szárnyaló pillanatot. Az IEI sziklaszilárd példája a modern post-balcknek, amely persze nem változtatja meg a világot, de a maga közel 25 perces futásidejével tökéletesen kikapcsol, szórakoztat és segít messzire űzni a mindennapok zűrzavarát, vagyis az absztrakció legjobb eszköze. A legmagasabb ajánlás! Dobra robota!

Kiadó: –
Kiadás éve: 2023
Stílus: Black Metal
Webfacebook.com/zorza.pbm

Tracklist:

  1. Death I
  2. St. Bigot
  3. Zorza
  4. IEI (Ignoramus et ignorabimus)

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek