Premier

Baptism – „Devil’s Fire” (Official Premiere)

Azt kapod, amit hallasz. A BAPTISM újabb olyan albumot tár elénk, ami erősen az ortodox finn black metálból fakad. Nyers és féktelen zenei kegyetlenségüket újból a mindent összezúzó rohamok és magasztos hangulatok alá rejtett epikus dallamok egyensúlyozzák ki. Ahelyett azonban, hogy megállnának útjukon értelmetlen nosztalgiában tocsogni, a csapat folyamatosan csak előre tör. A BAPTISM kiválóan kötődik a hagyományokhoz, emellett viszont képes friss és változatos maradni ötödik nagylemezén is.

A frontember, Lord S. a következőket mondta a BAPTISM nevében a számról: „A ’Devil’s Fire’ című szám egy masszív mérföldkő a kezdetektől idáig vezető úton, az erő, ami bennem ég. Ha egyszer meggyújtottad a fáklyát, soha többé nem tudod letenni. Nem számít, hova mész, vagy milyen döntéseket hozol meg életedben, a tűz életed végéig követni fog. A címadó számot erős dallamokkal tárjuk elétek, amikre nagyon büszke vagyok, és ez az egész albumra is vonatkozik.

A „V: The Devil’s Fire” egy maréknyi veterán hosszú fejlődésének és szerzett tapasztalatának eredménye. Említeni sem kell, hogy a műfajra jellemző vizuális hatások itt is megjelennek rituális arcfestés, csuklyák és tüskék formájában. A lírai oldal sátáni miszticizmusa sem maradhat ki. Itt fontos lehet kiemelni, hogy amit nem látsz, azt nem is kapod meg. Semmiféle politikai extrémizmust nem próbálnak, és nem is próbáltak soha kifejezésre juttatni, bár többször is alaptalanul vádolták ezzel a bandát. A kételyeket a frontember, Lord S. bármikor szívesen eloszlatja interjúkon, hogy az effajta kérdéseket végleg lezárhassuk. A BAPTISM fejlődését különböző korszakokra bonthatjuk:

I. korszak: 1998-ban Lord S. énekes-gitáros és dalszerző megalapítja a bandát a finn Ylöjarviban, oldalán Demoniun dobossal. Már annak az évnek a nyarán kiadták első, mára extrém ritkának számító demójukat „Satanic Rituals” címmel. Második, „Sons of Ruin & Terror” című anyaguk 2000-ben következett. 2001-ben csatlakozott Slaughterer basszusgitáros, a felállás pedig kiadta első teljes anyagát „The Beherial Midnight” (2002) címmel, melyet egy évvel később követett a „Wisdom & Hate”. Ezek után Lord S. áthelyezte székhelyét Kuopioba, korábbi szövetségesei pedig elhagyták a bandát.

II. korszak: A BAPTISM hamar újjáalakult Kuopioban, ahol Lord S. útjai összetalálkoztak Spellgoth és SG.7 zenészekével. 2004-ben jött a „Black Ceremony” című EP és az Uncreation Dawnnal közös 7” split lemez. A helyi Kobalt, majd SDS és Cinatas is csatlakozott a bandához, mely így új, bővült felállásával előadta első élő rituáléját a finn Kouvolában. 2005-ben megjelent „Morbid Wings of Sathanas” című lemezüket még több hazai fellépés követte. A következő évben kijött „Evil Mysteries” című EP-n Lord S. játszott minden hangszeren.

III. korszak: Újabb tagcsere következett, mikor a kiötlő elköltözött a nyugat-finnországi Tamperébe. Cinatas átadta hangszerét M-nek, aki így a csapat harmadik basszusgitárosa lett. A black metál banda 2007-ben kezdte el nemzetközi szereplését. LRH lett a „Grim Arts Of Melancholy” (2008) beugró dobosa, TG pedig átvette a gitáros szerepét SDS-től. A „Chalice of Death” (2010) című EP-t az Európa-szerte folyó rituálék alatt rögzítették és adták ki, és egy oroszországi miniturné követte. Időközben Syphon lett a negyedik basszusgitáros.

IV. korszak: 2012-ben jelent meg a BAPTISM következő nagylemeze „As the Darkness Enters” címmel, mely után az északiak partraszálltak az USA-ban is egy hódító turné kedvéért. 2014-ben újra kiadták pár korábbi anyagukat, miután az igény ezekre az anyagokra új csúcsokat ért el. Ez a „Gloria Tibi Satana” című ritkaság-válogatásban is testet öltött, mely 2015 elején jelent meg.

V. korszak: Lemezszerződés a Season of Mist kiadóval. Az új, „V: The Devil’s Fire” című album elkészült, és 2016. július 22-én fog megjelenni.

Elkezdődött a BAPTISM új korszaka. Készüljetek a fekete északi fergetegre, mely fagyot és sötétséget hoz nyarunk közepére!

Tracklist:
1. Natus Ex Ignis
2. Satananda
3. The Sacrament Of Blood And Ash
4. Devil’s Fire
5. Abyss
6. Cold Eternity
7. Malignant Shadows
8. Buried With Him

Elérhető formátumok:
CD
Nyitható tokos vinyl különböző színekben
Kazetta

Tagok:
Lord S.: vokál, gitár
SG.7: gitár
TG: lead gitár
Syphon: basszusgitár
LRH: dob

Vendégzenészek:
Antti Boman a DEMILICH bandából a „Buried With Him” c. számban
Mikko Kotamäki a SWALLOW THE SUN bandából a „The Sacrament Of Blood And Ash” c. számban
Mynni Luukkainen a HORNA bandából a „Satananda” c. számban.

Baptism
V: The Devil’s Fire
Nemzetközi megjelenés: 2016. július 22.

www.facebook.com/baptismofficial
www.facebook.com/seasonofmistofficial
http://smarturl.it/BaptismShop

Kapcsolódó cikkek

Baptism – „Buried with Him” (Official Premiere)

KMZ

A Season of Mist leszerződött a Baptism bandával

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek