Premier

Gorguts – „Besieged” dalpremier

A technikás death metál hőn szeretett kanadai mesteremberei által alkotott GORGUTS most egy 33 perces számmal tér vissza. A „Pleiades’ Dust” című komplex, gondolatébresztő és mesterien hangszerelt dal egy egész EP-t kitölt. Ha ezekről a srácokról van szó, csak meglepetésekre számíthatunk.

A különböző kultúrák ütközésének korában Luc Lemay olyan zeneművel rukkolt elő, mely szövegeiben és koncepciójában a „Bölcsesség Házát” mutatja be – ez egy középkori könyvtár, mely Bagdadban állt az iszlám aranykorában, amikor is rengeteg áttörés született a legkülönbözőbb tudományos területeken. Luc szerint: „Ez egy történet a kíváncsiságról, csodálatos elmékről és sajnos arról is, ahogyan az ember romba dönti saját nagy felfedezéseit és sikereit”. Zeneileg több a narratíva, mivel minden szekció úgy kezdődik, hogy előtte minden riffnek megvan a tere kibontakozni – pontosan úgy, ahogy egy karakter is fejlődik egy történetben.

A lenyűgöző borító ezt a koncepciót tükrözi. Készítője az ismert lengyel művész, Zbigniew M. Bielak (MAYHEM, GHOST, ZHRINE et. al.).

A borító alkotója, Zbigniew M. Bielak szerint: „Gyerekként lenyűgözött a Közel-Kelet. A nagybátyám a nyolcvanas években dolgozott Líbiában és Irakban is, így folyton kaptuk tőle az egzotikus, mecsetekkel díszített képeslapokat a Vasfüggöny egyébként ingerszegény, unalmas oldalán. Mindig is vonzott a régió építészete, klímája és esztétikája, így öröm volt számomra megalkotni Luc Lemay új albumának borítóját. Az album koncepciójában az Iszlám Aranykorának tudományos hagyatéka előtt tiszteleg. A cím szójátéka nem szándékos – bár ahogy a NASA szuperszámítógépe, a Pleiades manapság, úgy testesítette meg a bagdadi Bayt al-Hikma – a Bölcsesség Háza korának tudományos kifinomultságát. A középkori világ legnagyobb könyvtáraként is büszkélkedhető, élettel teli multikulturális kutató- és oktatási központ a kor nagy tudósait vonzotta magához, legyen az zsidó, keresztény vagy buddhista. A tudósok itt fordíthattak, valamint továbbfejleszthették és lejegyezhették az akkori Európa és Közel-Kelet fontos tudományos műveit, míg a Nyugat a sötét középkorba süllyedt. Naptárunk 8. évszázadától a Dzsingisz Kán unokája által vezetett szimbolikus 1258-as bagdadi ostromig tartott ez az időszak – ekkor viszont a Bölcsesség Háza elpusztult, és vele együtt a tűz martalékává vált az Iszlám Aranykorának rengeteg, több tudományos területet átívelő felfedezése is. A csillagászattól az orvostudományig, a bölcsészettől a matematikáig az iszlám hagyaték elősegítette a Nyugat felemelkedését napjaink meghatározó hatalmi szereplőjévé. A GORGUTS hihetetlen részletekbe menő, zenei tájakat felvonultató és harminc percen is átívelő, majdnem klasszikus struktúrába hajló zeneműve az azt megillető drámaisággal mondja el egy vezető civilizáció hirtelen porba hullását.”

Kevés extrém banda büszkélkedhet olyan történelemmel, mint a GORGUTS. A death metál első hullámában kezdték, amikor is olyan legendás kiadványokat adtak ki, mint „Considered Dead” című 1991-es debütáló albumuk, vagy az ezt követő, inkább kísérleti és technikásabb „Erosion of Sanity” (1993). Öt év kihagyás után Luc Lemay új felállással tért vissza, mellyel 1998-ban megjelentette „Obscura” című, kritikusok által is elismert lemezét. Ekkorra a GORGUTS már nagyban a death metál nyelvezetének kibővítésén és újraértelmezésén dolgozott. Új felállásukkal – melyben Lemay maradt az egyetlen eredeti tag – következett következő mérföldkövük, a „From Wisdom to Hate” (2001).

A banda újra hibernálódott, zenei hagyatékuk pedig inspirációként szolgált hazájuk, Quebec olyan technikás death metál bandáinak, mint a CRYPTOPSY, NEURAXIS, vagy a BEYOND CREATION, csak hogy pár követőjüket említsük. Több mint egy évtizednyi csend után robbantak be újra „Colored Sands” című 2013-as albumukkal. A felállást ekkor olyan nevek alkották, mint Colin Marston (BEHOLD THE ARCTOPUS), Kevin Hufnagel (DYSRHYTHMIA), vagy John Longstreath (ORIGIN, SKINLESS) – utóbbit később Patrice Hamelin (QUO VADIS, BENEATH THE MASSACRE) helyettesítette.

A GORGUTS új, kísérleti száma minden korábbi erényüket egy remekműbe olvasztja. Dőlj hátra, és figyeld a lüktetését!

 

Tracklist:

1. Pleiades’ Dust

EU turnéállomások:

GORGUTS
+PSYCROPTIC +DYSRHYTHMIA +NERO DI MARTE
04 Apr 16 Toulouse (FR) Metronum
05 Apr 16 Aarau (CH) Kiff (Foyer)
06 Apr 16 Brescia (IT) Circolo Colony
07 Apr 16 Wiesbaden (DE) Schlachthof
08 Apr 16 Oberhausen (DE) Kulttempel
09 Apr 16 Aarhus (DK) Royal Metal Fest
10 Apr 16 Hamburg (DE) Headcrash
11 Apr 16 Warszawa (PL) Proxima
12 Apr 16 Bratislava (SK) Randal
13 Apr 16 Budapest (HU) Dürer Kurt
14 Apr 16 München (DE) Backstage
15 Apr 16 Praha (CZ) Nova Chmelnice
16 Apr 16 Leipzig (DE) Hellraiser
17 Apr 16 Drachten (NL) Iduna

www.facebook.com/seasonofmistofficial
http://smarturl.it/GorgutsPleiades

Kapcsolódó cikkek

Gorguts, Psycroptic: technikás death metal zenekarok a Dürer Kertben

KMZ

Gorguts – „Obscura” és „From Wisdom To Hate” újrakiadása áprilisban!

KMZ

Death, Gorguts – Koncertbeszámoló

Melciah

Hot News: Gorguts kick off European Tour!

KMZ

Hot News: Gorguts & Misery Index announce European tour!

KMZ

Hot News: Gorguts stream full new album!

KMZ

Hot News: Gorguts on the cover of Zero Tolerance!

KMZ

Hot News: Gorguts stream new track!

KMZ

Hot News: Gorguts unveil new song from forthcoming album via Terrorizer!

KMZ

Hot News: Gorguts debut lyric video!

KMZ

Hot News: Gorguts – Announce new album details

KMZ

Hot News: Gorguts – Announce new album title and release date

KMZ

Hot News: Gorguts Return to Season of Mist!

KMZ

Hot News: Seaons of Mist news – Gorguts, Chaostar, Disperse, The Old Dead Tree, Sólstafir, Rotting Christ, The Casualties, Holy Sleep

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek