Premier

Impure Wilhelmina – Torn (official premiere)

A metál és a melankólia zenei ötvözése egyfajta oximoron, a doom alfaj azonban pontosan ezen a látszólag ellentmondásos feszültségen burjánzik. Adja tehát magát, hogy beskatulyázzuk a „Radiation” című albumot ebbe a kategóriába, ez azonban nem lenne korrekt a hatodik albumukat kiadó IMPURE WILHELMINA bandával szemben.

A „Radiation” hangjegyei között kibontakozó lelki sötétség több forrásból táplálkozik. Bár post-core bandaként kezdték, a svájci srácok egyre rockosabb vizek felé eveztek, melyeken most meg is állapodtak. Közelgő albumukhoz jó viszonyítási pont lehet a kései KATATONIA, PARADISE LOST és a TIAMAT, hiszen hasonlóan rejtett dallami eleganciával alkotnak. Ennél kevésbé kihallhatóan, de feltűnik a disszonancia félelmet nem ismerő megélése, és a stilisztikailag eléggé különböző JOY DIVISION által is megtestesített nyers érzelmiség.

Az IMPURE WILHELMINA már több mint 20 éve alkotja rock és metál mezsgyéjén mozgó zenéjét. Az 1996-ban Michael Schindl és testvére, David alapította genfi banda nagyot ütött első, saját maguk által 1999-ben kiadott „Afraid” albumukkal, mely óta a helyi metálos hardcore szcéna egy lapon emlegeti őket olyan honfitársaikkal, mint a NOSTROMO vagy a KNUT.

A rákövetkező években a csapat több változáson esett át a fő dalszerző és dalszövegírő Michael Schindl körül. Ezek a kreatív találkozások arra késztették a bandát, hogy folyamatosan újragondolják irányukat, így téve egyedivé minden egyes albumukat.  Eközben viszont megőrizték sajátos receptjüket is: ez az intenzitás, súlyosság, dallamosság és melankólia hibátlan keveredése.

Az IMPURE WILHELMINA 1996-ban adott ki egy saját nevükre keresztelt 7” lemezt, ezután következett az „Undressing Your Soul” EP 1998-ban, egy ORDEAL-lel közös split EP 2001-ben, és ezidáig öt teljes album. A kritikusok által is elismert „I Can’t Believe I Was Born in July” (2003) és a „L’amour, la mort, l’enfance perdue” (2005) a banda stílusára nézve kulcsfontosságú albumként ismert, míg a „Prayers and Arsons” (2008) a rockosabb irányba való elmozdulásuknak mérföldköve.

A srácok viszont nem ültek babérjaikon. Nemrég kiadott „Black Honey” című albumuk kellemes meglepetésként robbant – az anyag először 2014-ben jelent meg bakeliten, majd egy CD követte 2015-ben. Az albumon nagyobb hangsúlyt kap a tiszta ének, és a kevésbé agresszív tónusok. A „Black Honey” érzelmi intenzitást és dallamos környezetet teremt, bemutatva a banda sok új oldalát is.

Az évek során az IMPURE WILHELMINA kiváló hírnévre tett szert mint kifejezetten erős koncertbanda, és olyan illusztris csapatokkal osztoztak már a színpadon, mint a NEUROSIS, ENTOMBED, THE OCEAN, GOJIRA, ISIS, ZATOKREV, és a KRUGER.

A „Radiation” albummal az IMPURE WILHELMINA olyan lemezt alkotott, mely minden egyes pörgetéssel új, rejtett kincsek felfedezésére viszi hallgatóját. Üdv ebben a feltérképezetlen zenei világban…

A második bemutatott dal közelgő, „Radiation” című albumunkról a „Torn” című szám lesz, mivel jó felvezetéssel kezdődik. A gitár-dob intrót egy súlyos középtempós rész követi egyre fokozva az intenzitást, ami egy zúzós fináléban csúcsosodik ki. A szöveg különböző témák körül forog: a be nem illeszkedés, a magány iránti vágy, és a két elmeállapot vagy éppen két különböző világ közötti tépelődés. Ez a kényszerű skizofrénia amit a modern élet vált ki nagyon pusztító tud lenni, de mi a művészi kreativitásunk hajtóerejeként próbáljuk kihasználni.

www.facebook.com/impurewilhelmina
http://smarturl.it/ImpureShop
www.facebook.com/seasonofmistofficial

Kapcsolódó cikkek

Impure Wilhelmina Interjú

Ľuboš

IMPURE WILHELMINA – Radiation

Ľuboš

A Season of Mist kiadó leszerződött az Impure Wilhelmina bandával

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek