Sólstafir – Ótta dalpremier

Print Friendly, PDF & Email

2014. jún 12, 16:00 :

A Sólstafir más. Egyedi, gyönyörű dallamokkal, pszichedelikus pillanatokkal és egy elég jelentős klasszikus / hard rock alappal kevert metaljuk éppoly változatos és időnként vonzóan bizarr, mint otthonuk, Izland tájai. Ötödik albumuk, mely az Ótta címet kapta, egyenes zenei folytatása a négyes elismert előző albumán, a 2011-es Svartir Sandar-on kijelölt iránynak. Szinte bármilyen váratlan megoldásra számítani kell, a háttérben meghúzódó, szirénként csábító vonósoktól egészen a hipnotikus bendzsó-betétekig. Mindez még nagyon idegennek tűnhetett a Sólstafir debütalbumának, az Í Blóði og Anda-nak (azaz Vérben és szellemben) 2002-es megjelenésekor. Aðalbjörn Tryggvason akkoriban még a jelenlegi megnyerően karcos torkú izlandi kántálás helyett keserű, maró crust-stílusban köpte a világra szövegeit, egyértelműen black metal-ihlette kemény riffek felett. Ám a banda épp annyira felismerhető volt már akkor is és a folyamatos fejlődés jegyében új elemeket bemutató 2005-ös Masterpiece of Bitterness és 2009-es Köld albumokon is, mint ma. A Sólstafir zenéjét egyenlő arányban kovácsolták sarkköri hóviharok, a vulkánokban izzó magma, magasra törő gejzírek, gazdag zöld legelők és a tenger sós hullámai.

Az Óttával az izlandiak egyszerre tagadnak meg mindenféle kategorizálást és nyúlnak valami ősi és időtlen témához. Az albumot újra és újra meg kell hallgatni, egyenként hántva le újabb és újabb, különböző részletgazdag rétegeket, melyek mégis mind ugyanazt fedik fel: kiváló dalokat. A lemez dalcímei egy régi izlandi időmérő rendszeren alapulnak, ami hasonlít az eykt-nek (nyolc) nevezett szerzetesi órák rendszeréhez. A huszonnégy órából álló napot nyolc, egyenként háromórás részre bontották. Az album éjféllel indít, ami a Lágnætti (“alacsony éj”) kezdete, majd a nap minden egyes eykt-jén át haladva a Náttmállal (“az éjszaka ideje”) ér véget, ami este kilenctől éjéflig tart. Ez a fajta időbeosztás sokkal nyitottabb, mint a modern kor könyörtelenül ketyegő ideje, melyben minden másodperc számít és amely így az emberiséget a társadalmi óramű fogaskerekeivé alacsonyítja. A Sólstafir elhozza neked ennek az ellenszérumát. Dőlj hátra, hunyd le a szemed és adj időt magadnak, hogy teljesen elvesszél az Ótta című mesterműben!

www.facebook.com/solstafirice
www.facebook.com/seasonofmistofficial
http://shop.season-of-mist.com/catalogsearch/result/?q=Solstafir

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Ezt a cikket eddig 622 alkalommal tekintették meg.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..