InterjúkTop

Gormoth interjú

Gormoth Logo240319

Magyarországon véleményem szerint a Black Metal irányzat fejlődött leginkább az elmúlt évek alatt. A Gormoth zenéjét a kommentekből is látni mennyire megállja a helyét külföldi mércével!
Szeretném, ha beszélnél a Gormoth létrejöttéről! Mit kell tudnunk róla, hogyan alakult ki benned ennek a megvalósítása?

Gormoth: Sziasztok. Köszönöm az interjú lehetőségét. Hát őszinte leszek. Egyik hétvégén az egyik barátom nyári konyhájában rendesen bevoltunk karcolva és hallgattuk a None-t meg a Burzumot. Akkor vetette fel az ötletet a komám, hogy csináljunk már mi is black metált. Vettünk gitárt. Én napi 5-6 órát kezdtem el gitározgatni. Megtanultam a programokat stb. Barátomnak annyira nem jött be a dolog így egyedül csináltam meg. A Gormoth pedig a város régi neve, ahol lakom. Nagyjából ennyi.

Ha valaki megnézi a diszkográfiádat, rögtön lát egy kissé érdekes dolgot. Megszámolhatatlan single jelent meg digitálisan és szintén soknak nevezhető EP nagyon rövid idő alatt. Mi az oka, hogy ennyire sok különálló dal jelent meg? Te mennyire neveznéd összefüggőnek vagy különállónak?

Gormoth: Igazból ezek a dalok gyakorlások vagy éppen egy új vst kipróbálása. Ha pedig tetszik a végeredmény azt kiszoktam rakni, hogy más is meghallgassa. Igazából én ezt ilyen szabadon fogom fel. Szeretem csinálni, nem akarok senkinek megfelelni. Ezért ahogy jön úgy rakom ki a zenéket.

A zene stílusát tekintve melankolikus, depresszív, ambient black metal. Te hogyan definiálnád? Milyen jelzőket tennél még hozzá?

Gormoth: Jól írtad. Nem is nagyon tudok mást hozzá tenni.

A legújabb kiadvány címe a „Fagyott könnycseppek” nevet kapta. Négy dalt tartalmaz, amely 35 perc hanganyagot ölel fel. Mikor és hol rögzítetted? Leginkább mihez hasonlítanád a végeredményt?

Gormoth: Hát itthon csinálok mindent. Van egy ilyen alap, fos hangkártyám és igazából ennyi. Felveszem a gitárokat, a többi rész minden vst. Ennél kiadásnál igazából az volt a cél, hogy több ambient rész legyen benne. Próbálok mindig hangzásban is kicsit jobb lenni, de azért még se túlzásba esni. Talán egy-két akusztikus gitár részt még írhattam volna bele. De én megvagyok elégedve vele. Ha még másnak is tetszik az csak plusz.

Nekem ami még nagyon tetszik, hogy minden egyes single, EP, albumodhoz ízléses és kiváló képet, festményt párosítasz. Ez most sincs másként. Mit kell tudnunk a mostani képről? Miért éppen Julius Sergius von Klever?

Gormoth: Az egyik ilyen időtöltésem, hogy szeretek festményeket nézegetni. Amikor berobbant az AI akkor rengeteget használtam. Nagyon megtetszett. Akkor azt használtam borítóknak. Most pedig ez a kép fogott meg. Utána megnéztem a művész többi képét és hát elképesztő tájképeket festett. De nincs oka. Ami megfog azt használom.

Szerinted hasonló mennyiségben fogsz továbbra is dalt írni és a hallgatók elé tárni? Milyen folytatást tervezel a következő időszakban?

Gormoth: Ahogy jön. De valószínűleg idén lesz még pár cucc. Vannak tervben split dolgok is. Nem vagyok az a nagyon előre tervezős figura.

Ihlet terén nincs hiány, de mi az ami sokat segít neked ilyen téren?

Gormoth: Versek. Zenék. Sok Ady Endre, József Attila, Tóth Árpád verset olvasok. Külföldiek közül Pablo Naruda, Heinrich Heine, Lord Byron. Zeneileg pedig a Lustre és Severoth ami sokat inspirál.

Próbálkoztál már valamelyik kiadónál, hogy fizikai formátumba megjelentesse az alkotásaidat, vagy nem tartod szükségesnek? Esetleg a szerencsére bízod, hogy valamikor rád találnak a YouTube oldalán?

Gormoth: A Rotting Sun Recordsnál jelent már meg két anyagom kazettán. De én magamtól nem keresem. Lusta vagyok én arra. Majd alakul. Most a Horns Up Recordsnál elérhető lesz cd-n a Fagyott könnycseppek.

A Gormoth előtt volt más projekted, vagy zenéltél valamelyik bandában? A jövőben tervezel Gormoth-on kívül más zenei utazást?

Gormoth: Nem volt előtte. 2020-ban kezdtem el gitározni. A Gormoth-on kívül viszem a ForevercolD-ot, aminek igazából annyi a lényege, hogy ott próbálok kicsit sötétebb hangzást vinni. Nem ilyen ambient dolgokat. Van a Laerion szóló fantasy synth/dungeon synth projektem és van az Anorion fantasy synth/dungeon synth projekt, amit egy gyerekkori barátommal viszek. Szóval van min dolgozni.

Mit szabad rólad tudni? Milyen ember vagy? Mennyire élsz átlagosan? Mely zenekarok albumai forognak sokat a lejátszódban?

Gormoth: Teljesen átlagos, elkeseredett magyarországi fiatal munkás vagyok. Grafikusként dolgozok. Szabadidőmben ugye zenélek, olvasgatok meg kocsmába járok a komákkal. Ami a zenét illeti Lustre, None, Severoth, Drudkh. Igazából ezeket a bandákat szoktam hallgatni sokszor. De mindennap hallgatok új albumokat is.

Végezetül szeretném megköszönni a válaszokat. Nagyon örülök, hogy ennyi zenét készítesz! Mindig jó, ami jó!

Gormoth: Én is köszönöm a lehetőséget.


Facebook: facebook.com/profile.php?id=100082028235087

Instagram: instagram.com/gormoth1219

Bandcamp: gormoth1219.bandcamp.com

YouTube: youtube.com/@Gormoth1219

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek