Lemezismertetők

SAKRAMANT – Čortaŭ Skarb EP

Kiadó:

Weboldal: www.sakramant.com

Kiadás éve: 2016

Stílus: Folk Metal

Brief Sum: After the disbanding of the awesome Belarusian Litvintroll in 2015, the former members founded two separate bands. One of them, Sakramant kept the modern folk metal style of Litvintroll’s latest album with extreme grooves and leading bagpipe melodies. Their debut EP was released in June, 2016 entitled Čortaŭ Skarb (“Devil’s Treasure”) and I can call it the direct descendant of Czornaja Panna both due its style and its quality but with a merrier touch in the track Mužny Vołat Pahaniajła (“Brave Warrior Paganiajla”). I’m really happy that this heritage didn’t get lost and looking for the upcoming materials under the name Sakramant!

 

Annak idején Belorusz, avagy Fehéroroszország egyik legjobb bandájaként tartottam számon a Litvintrollt, mely a régizenében, középkori muzsikában utazó Stary Olsa metalos projektjéből nőtte ki magát önálló bandává. 2013-as második nagylemezükről, a Czornaja Pannaról („The Black Lady”) írtam is egy pozitív kritikát annak idején. Az a korong a tipikus középkori metalos vonal felöl elmozdult egy kísérletezőbb, modern metalos irányba, megőrizve azonban a kitűnő folkos elemeket is.

Talán ez a kísérletezés okozta a törést, hiszen a Litvintroll sajnos 2015-ben feloszlott vagy inkább szétszakadt, örökségét pedig két banda, a Trollwald és a Sakramant őrzi manapság. Érdekes, hogy az egyik népzenész az egyik, a másik a másik csapathoz csatlakozott, így mindkét banda megtartotta a Litvintrollra oly jellemző belorusz dudatémákat és archaikus dallamokat. Előbbi csapat a klasszikus, középkori folkot és heavy metalt ötvöző vonalat vitte tovább, míg a Sakramant a második lemez modernebb hangvételét.

Utóbbi bandát tehát a Litvintroll 3 korábbi tagja hozta létre egy külsős gitárossal közösen, állandó énekest azonban nem találtak egyhamar. Így a bemutatkozó Rusalka single-ön Lesley Knife, a helyi pogány doomos Gods Tower énekese vokálozott. A single sikerei után aztán rátalált a csapat állandó énekesére, akivel rögzítették első EP-jüket, a június végén kiadott Čortaŭ Skarbot (angol címén „Devil’s Treasure”). Az EP-re egyébként felkerült bónuszként a single is és Lesley a három új dalban is besegített vendégként több más vokalista mellett, illetve a Gods Tower billentyűse is vendégeskedett a korongon.

Az újhullámos hangzás tehát megmaradt a Sakramant zenéjében, olyannyira, hogy az „Ördög Kincse” a Litvintroll „Fekete Hölgyének” egyenes folytatásának tekinthető. A belorusz nyelvű szövegeket ezúttal Uladzimir Karatkievich írásai ihlették. Apró újítás a Czornaja Pannához képest, hogy a Mužny Vołat Pahaniajła („Brave Warrior Paganiajla”) erejéig zeneileg lazítottak a sötét, szigorú atmoszférán és egy könnyedebb, néhol csűrdöngölésbe hajló eposz született, amilyet a második Litvintroll LP-ről kifejezetten hiányoltam is.

A debütálás összességében jól sikerült, az ismét Devor által rajzolt borító nagyon jó és egyáltalán nem lehet panasz a hangzásra sem. Hazájukban gyors és komoly sikereket könyvelhetett el a feltörekvő csapat (persze ebben benne lehet az elődzenekar keze is): minden helyi rock- és metalfesztiválra meghívást kaptak a nyár folyamán és a dalaikat még a rádiók is játsszák. Ebből fakadóan év végére európai turnét terveznek a srácok, én pedig bízok benne, hogy hozzánk is eljutnak e körúton!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:
1. Čortaŭ Skarb (Devil’s Treasure)
2. Mužny Vołat Pahaniajła (Brave Warrior Paganiajla)
3. Bona
4. Rusalka (bonus track feat. Lesley Knife)

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek