Interjúk

Dark Life Art interjú

A Dark Life Art neve talán még nem annyira ismert, de amint meglátja valaki az alkotásokat vonzóvá válhat! Mit kell tudnunk a képek készítési folyamatáról és miben másabb ez a hagyományos kivitelezéstől?

Örülök neki, ha más is kedvét leli a képekben.

Szerintem nincs olyan sok különbség abban ahogy én készítek képeket, mások módszereivel szemben. Az alkalmazott eszköz az, ami eltér az eddig megszokottól, mivel nem ceruzát, ecsetet vagy digitális rajztáblát használok. A képek alapja mesterséges intelligencia, de nem az algoritmus találja ki mit készítsen, azt én álmodom meg. A képeket azután addig alakítom más képszerkesztő programokkal, amíg végül az elképzelt végeredményt kapom. Kicsit olyan ez, mint a fényképészet. Elkapsz egy jó pillanatot, lősz róla egy szép képet, azután átdolgozod.

Talán két felől is megközelíthetjük a dolgot. Az egyik, hogy aki grafikus rögtön azt mondja ez értéktelen vacak, mert nem ő kreálta. A másik pedig, mondhatjuk ez a jövő és lehetséges teljesen hajmeresztő, lélegzetelállító dolgokra a mesterséges intelligenciával készült képek! Te hogyan érzed, milyen reakciók vannak túlsúlyban?

Nagyon gyerekcipőben jár még ez az egész, eléggé megoszlanak róla a vélemények. Azt gondolom, sokan vannak, akik úgy élnek kritikával az ilyen képek készítése ellen, hogy egyrészt nem tudják hogyan működik a mesterséges intelligencia, másrészt ők maguk nem olvasottak a témában, csak mások értesüléseit, kivonatos véleményét veszik át. Szerintem ezek az emberek egyszerűen félnek az újdonságtól. Vannak ésszerű kritikusok, akik rámutatnak arra, hogy ez a technológia hirtelen robbant be a köztudatba, és nincs mögötte kellő (jogi)szabályozás, oktatás.

Szerintem ennek ellenére többségében pozitív ezeknek a képeknek a fogadtatása. Sokakat nem a készítés módja, hanem csak a végeredmény érdekel és ugyan úgy örömüket lelik egy olajfestményben, mint egy MI alapú képben. Egyre több grafikus és művész ismeri fel a mesterséges intelligencia használatában rejlő lehetőségeket és alkalmazzák azt az alkotási folyamat során. Meglátásom szerint ez abszolút a jövő. Nem hiszem, hogy a hagyományos művészeti alkotások eltűnnének, ahogy a digitális rajzeszközök megjelenésével sem tűntek el, egyszerűen csak bővülnek a lehetőségek arra, hogy valami szépet alkossunk.

Szerinted, aki lemezborítót szeretne, döntő lehet, hogy melyik technikával van készítve, vagy a végeredmény a fontos?

Eddigi tapasztalataim alapján a metal szcénában teljesen nyitottak az újdonságokra. A zenészek számára fontos, hogy a borító tükrözze őket, a zenéjüket, az albumot és persze tetszen nekik, a rajongóknak. Van az a mondás, hogy „Ne ítélj meg egy könyvet a borító alapján”, pedig mint a könyvek és a zene szerelmese mondom, igenis számít a borító! Nyilván nem pont emiatt fogja valaki visszatenni a polcra a CD-t, de egy eltalált kép sokat lendíthet a figyelem felkeltésében, egyben az eladásban.

Én mint megrendelő, ha néhány mondatban elmondom mire gondolok és a megfelelő paraméterek megadása után egészen hasonló eredményt kapunk, mint amit elképzeltünk magunknak? Mennyire vannak határok, nehézségek?

Ez mindig nagyon érdekes, inspiráló és kihívásokkal teli folyamat, mert ha van egy konkrét kép a fejedben, adott koncepció, formák, alakok és színek, azt visszaadni MI-vel… nos, trükkös, de korántsem lehetetlen. Az a platform, amit használok, folyamatos fejlesztés alatt áll, ez azt jelenti, hogy nem egészen egy év alatt legalább egy tucatnyi kisebb-nagyobb módosítást eszközöltek már a fejlesztők, új verziók jelentek meg, amik pontosabb megjelenítést adnak. De ez azt is jelenti, hogy folyamatosan tanulni is kell a használatot, követni, hogy mi változott, mert az addig jól bevált paraméterek, kifejezések lehet, hogy egészen más eredményt hoznak ezentúl. Szerencsére rengeteg olyan közösség és csoport van, a platformon belül és kívül egyaránt, ahol sokat segítünk egymásnak leküzdeni akadályokat, tanulunk egymástól. Szóval határok nem hiszem, hogy vannak, vagy legalábbis én még nem értem el ezeket. Nehézségek adódhatnak, adódnak is, de ezek megoldása, a problémák leküzdése adja meg a szépségét mindennek, ezért éri meg foglalkozni bármivel is, nem?

A retusálást manuálisan, vagy mesterséges intelligencia segítségével végzed? Mennyi lehetőség marad még ilyenkor a változtatásokra, ha nekem valami nem tetszik? Mennyi időbe telik amire egy kép a végleges formáját eléri?

Ez mind attól függ, hogy mi a kép hibája, mi az, amit változtatni kell. Az MI gyermekbetegsége sokáig például az emberi kezek ábrázolása volt, 6-10 ujj egy kézen… Egy olyan képen, ami minden más tekintetben megfelel az elvárásoknak, nincs értelme tovább alakítani a mesterséges intelligenciával. Ilyenkor jöhet egy jól bevált képszerkesztő program. Egyébként ezek is egyre több MI alapú technológiát alkalmaznak, így egyszerre könnyebb és mégis bonyolultabb a használatuk.

Én úgy hiszem, hogy ezzel a módszerrel sokkal több lehetőség van a változtatásokra, alakításra. Mint megrendelő látod a kész képet, elmondod mi az, ami nem tetszik, vagy nem így képzelted és nem kell elölről kezdeni a munkát, elég csak visszamenni a kép egy olyan verziójára, ami akár az MI-vel, akár manuálisan jobban az elképzelések szerint igazítható.

Az idő egy érdekes kérdés, igazából nem tudom pontosan, leginkább azon múlik, mennyire konkrétak a megrendelő elképzelései. Maga az MI nagyjából 1 perc alatt alkotja meg a képet, amivel én dolgozom rögtön 4 verziót is, amit aztán tovább alakíthatok akár egyesével. Szóval maga a kép megalkotása nem telik napokba vagy hetekbe, itt inkább az egyeztetés, a konkrét elképzelésekhez igazítás az, ami esetleg hosszabb időt vehet igénybe.

Egyébként meg lehet kétszer ugyanazt csinálni? Azért kérdezem, mert mivel nagyrészt a mesterséges intelligencia végzi és ugye máshogyan is generálhat pl. 1 év múlva ugyanazon paraméterekből, vagy nem jól gondolom?

Szerintem nem lehet kétszer ugyanazt megcsinálni. Egy jó matekos persze biztosan meg tudná határozni, mennyi lehet a valószínűsége annak, hogy a milliónyi – ha nem milliárdnyi – lehetséges arc, forma, minta és szín közül mindenben megegyező képet alkosson meg kétszer az MI, de nem hiszem, hogy túl magas százalékszámot kapnánk. A mesterséges intelligencia ugye szavakból – újabb fejlesztések alapján képekből is – alkot képeket. Ha ketten vagy hárman azonos kifejezéseket adunk is meg, egyikünk sem kap egyforma képeket, de még sokszor hasonlóakat sem.

Mikor kezdtél ezután érdeklődni? Mi tetszett meg benne? Mennyire gondolod magad képzettnek ezen a területen jelenleg?

Nem vagyok grafikus, számomra ez hobbi, kikapcsolódás egy hosszú és stresszes nap után. Maga a művészet, az alkotás régóta az életem része, de utoljára akkor tanultam a hagyományosan vett értelemben, amikor rajz- és vizuáliskultúra tárgyból érettségiztem. Ha-ha…

Nagyjából azóta rajzolok, de a festészet sosem ment igazán, amit nagyon sajnálok. Soha nem volt elég időm és lehetőségem a gyakorlásra. Aztán az elmúlt néhány évben egyre többször bukkantak fel a közösségi médiában lenyűgöző képek, amikről először azt hittem digitálisan készültek (digitális rajztáblán, rajzoló programmal). Majd alig egy éve láttam egy ismeretterjesztő kisfilmet, ahol a mesterséges intelligenciával készült képekről volt szó. Amint véget ért a kisfilm, már géphez is ültem, hogy kipróbálhassam, és azonnal magával ragadott. Hogy mi tetszett meg benne? Igazából minden… egyrészt szuper, hogy anélkül kapom meg a végeredményt, hogy előtte órákat, napokat töltöttem volna a rajztábla mellett, másrészt új dolgot tanulhattam, illetve tanulhatok mind az MI, mind a képszerkesztő programok használatával. Nem mellesleg ott van a képi világ. Elképesztő és hihetetlen dolgokat lehet létrehozni!

Mikor érzed egy képnél, hogy ez neked megfelelő és hátradőlve nézed?

Sokszor úgy ülök le, hogy nincs konkrét kép a szemem előtt, csak a téma van meg, máskor megvan az adott kép. Amikor van határozott elképzelésem, akkor csak akkor vagyok elégedett, ha a kapott eredmény ezzel összhangban van. Ha csak a téma van meg, akkor inkább kísérletezek, kipróbálok új dolgokat, új kifejezéseket, paramétereket, és ha tetszik a végeredmény, akkor megtartom a képet.

A fantáziádban mely képek vannak túlsúlyban, milyen téma áll hozzád legközelebb?

Az egyik kollégám mondta azt egyszer viccesen, hogy nem biztos, hogy tudni akarja, mi folyik a lelkemben. Igazából tetszik minden olyan téma, ami furcsa és sötét, és akkor ezen belül a sci-fi-től kezdve a fantasy dolgokon keresztül a mitológiáig minden előfordul. Ezért lett az oldal neve is Dark Life Art. De ha egy konkrét témát akarok kiemelni, akkor az angyalos-démonos a kedvencem.

Ha felkeresnek, kérhetnek tőled teljesen más stílusú képet is, vagy csak olyat készítesz ami hozzád közel áll?

Szívesen állítom magam kihívások elé és mozdulok ki a komfortzónából, szóval persze. Például most legutóbb a Detox számára készítettem borítót, ami egyáltalán nem a darkos témából merített, és nagyon izgalmas volt olyan képet formálni, ami inkább lágyabb, világosabb és tematikáját tekintve is kilép a Dark Life Art általános hangulatából.

A zene mennyire van hatással a kreativitásodra? Milyen zenéket hallgatsz szívesen?

Zenék, könyvek, filmek, a különböző élethelyzetek, mindenből lehet meríteni, de igen, a zene nagyon nagy százalékban részese az életemnek. A férjemnek figyelemre méltó CD gyűjteménye van és nagyjából egész nap szól valami és amikor csak tehetjük koncertekre is járunk. A zenei ízlésem meglehetősen hektikus, a klasszikus zenétől, a katonadalokon és a 30-as, 40-es évek magyar slágerein át egészen a neofolkig bezárólag elég széles skálán mozog. Ugyan ez a helyzet a metál esetében is, amit napi szinten fogyasztok. Nincs kifejezetten kedvenc zenekarom vagy műfajom, ugyan úgy hallgatok Deathcore-t, Death Metalt, Balck Metalt és Grindcore-t, legfeljebb a mennyiségben van különbség. Mostanában külföldiek közül, akiknek a lemezeit a legtöbbet pörgetem, az a Lorna Shore, Thy Art is Murder, Behemoth, Groza, Keitzer, Zørormr, Ingested, Fleshgod Apocalypse, Ex Deo, Dark Funeral, Decapitated, Mgła, Batushka, Nazghor, Marduk, Belphegor, Haggard, de a sort még nagyon hosszan folytathatnám. Magyar együttesek közül Ossian, Thy Catafalque, Mhorai, Witcher, Frost, Angerseed, Christian Epidemic, Exodicon, Atomic, Kylfingar, Paediatrician és Beneath The Void számok szerepelnek nagyobb mennyiségben a lejátszási listámon.

A mesterséges intelligenciát egyre több mindenben fogják használni. Szerinted eljöhet az idő, amikor az emberek másodrangúak lesznek? A jövőben sokat változhat a világ ez miatt?

Úgy vélem ez a félelem újra és újra felüti a fejét minden alkalommal, amikor nagyobb technológiai ugrás küszöbén áll az emberiség és lássuk be, amilyen ütemben most a tudomány és a technológia fejlődik, egészen nagy lépések, változások várnak ránk.

Szerintem ugyan ilyen aggódalommal teli hangok kisérték végig az eddigi 4 ipari forradalmat. A történelem tanulságai alapján a technológia fejlődésével nem csak a gazdaság és az ipar alakult át, ezekkel álltalában kézen fogva jártak a társadalmi változások is, azt hiszem most sem lesz ez másként. Emberi erőforrásra mindig szükség lesz, csak máshol és más formában. Átalakulnak majd a ma ismert szakmák és hivatások, például már most mutatkoznak jelei, hogy igény van jogi szabályozásra a mesterséges intelligencia felhasználási területeit illetően, így máris megjelent egy hiányszakma, amire egyelőre nincs megfelelő oktatás sem, ami máris eggyel bővíti az új lehetőségek sorát. Nem beszélve arról, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztése, formálása és kutatása szintén további szakembereket igényel.

Nem kívánok politikai nézeteket vinni a válaszomba, de szerintem pont ezért elhibázott lépés, hogy az ország gazdasága továbbra is összeszerelő üzemek mentén halad és nem invesztálunk kellő erőforrást az oktatásba, amikor annyi remek tudós származik innen. Szóval csak remélem, hogy ez egyszer változni fog!

Mi szükséges ahhoz, hogy felkérjen valaki a megjelenő kiadványához elképzelt borító megvalósításához? Hol vehetik fel veled a kapcsolatot?

Ha kapok egy üzenetet a Dark Life Art facebook oldalon vagy az ott megadott elérhetőségen, esetleg engem közvetlenül keres meg valaki, már csak azt kell tudnom mik az elképzelések. Ha nincs konkrét ötlet a borító kinézetére, azaz szabad kezet kapok, akkor esetleg az album címadó dalának szövege, vagy már a felvett dal sokat segíthet. De fontos, hogy mindig előre tisztázom azt, hogy a képek hogyan készülnek, bár eddig senki nem emelt kifogást ez ellen és csak a kész művet értékelte.

Köszönöm a válaszokat és figyelemmel fogom kísérni az alkotásaidat, amit szerintem nagyon nem is kell, mert látni és hallani fogom, hogy melyik borító készült a Dark Life Art által! Ez a jövő!

Bízom benne, hogy a jövőben is hozzájárulhatok valamivel a metal szintér életéhez! Köszönöm a lehetőséget! Jó ideje vagyok olvasója a Kronos Mortusnak és izgalmasnak találom, hogy más megközelítések is teret kapnak az oldalon.

A kérdésekre Turbuczné Megyesi Ildikó (Dark Life Art) válaszolt.


WEB:

Facebook

Instagram

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek