Interjúk

Vastrabant Interjú

Nagy lendülettel és elszántsággal négy fiatalember, úgy határozott, szarnak az életre és inkább a zenével foglalkoznak. Nagyon is megvan bennük a siker és a tehetség. A Vastrabant együttesből 3 tag is válaszolt a kérdéseimre: Kósa Zsolt (Szofi) – ének, Laurencsik István (Lau) – basszusgitár, Belkovics Arnold (Arnie) – dob

Már egy jó ideje tudom, hogy léteztek, de még csak most merült fel jobban a gondolataimban, hogy közelebbről meg kellene ismerni a zenéteket. Bemutatnátok a zenekart?

LAU: Persze, íme a zenekar: Szofi + Laló + Arnie + Lau + egy kis miegymás = Vastrabant! 🙂
ARNIE: Azaz Kósa Zsolt ének, Sőllősi Lajos gitár, Laurencsik István basszus, és Belkovics Arnold dob.

Beszélnétek egy kicsit arról, hogyan is jutott eszetekbe egy ilyen név, hogy „Vastrabant”? Nekem hirtelen az jön le, hogy kicsit old school-os stílusban, mega súllyal, zúdítjátok a hallgatóra a zenéteket. Valami ilyesmire gondoltatok a név kiválasztásánál?

LAU: Nemtom, én nem voltam ott a szülésnél… 😉
SZOFI: A VASTRABANT elnevezés szimbolikus. Az elsőre szórakoztató, könnyed, néhol humoros motívumokat fölmutató megoldások, fontos témákat érintenek. HEHEHE! Különben Lajos felesége hívta így a (nem trabant) autójukat. Ha jól tudom… Tecccik és kész!
ARNIE: Én úgy gondolom, hogy a zenekarnév megválasztása nagyon fontos. Szerintem Lalóéknál is az volt a cél, hogy olyan nevet adjanak a zenekarnak, ami teljesen idióta 🙂 és már magában felkelti az ember érdeklődését.

A „Told be!” lemezetek már egy ideje elkészült, mit lehet róla tudni? Mit árultok el a háttér munkálatokról? Valamilyen demo felvétel előtte már született?

LAU: Amikor én beszálltam, akkor 7 dal már fel volt tolva a lemezanyagból, viszonylag gyorsan összeállt még négy dal és felrántottuk, hogy legyen egy komplett albumnyi cucc.
ARNIE: Lemez egy részét még 2005-ben vettük fel a Parkplatz stúdioban, amiben Szabi és Bogyó segédkeztek.

Először is engem legjobban a dalok szövege fogott meg, szerintem nagyszerűek és ötletdúsak. Rengeteg igaz dolgot lehet hallani, ami némi cinikus szórakoztató elemmel van vegyítve. Szerintem telitalálat. Ki írja a szövegeket? Mi az, ami a legfőbb mondanivalótok a zenével?

SZOFI: A dumákat Lau és én írjuk, de a többiek is rontanak egy kicsit rajta a próbák alatt, a hülyéskedések közben. Az egész olyan, mintha már hajnal felé járna a buli, és repkednek a pihentagyú mondatok. Tulajdonképpen hétköznapi beszélgetések dal formájában. A napi realitás problémáit ironikusan, őszintén járjuk körül. Szókimondó, de nem trágár.
Arnie: Hogy mi a mondanivalónk? …ezt rábízzuk a közönségre, majd Րk megfejtik.

Beszéljünk a zenéről, mert ez sem elhanyagolható. 🙂 Milyen zenei stílusnak írnátok le a zenéteket? Mennyire komoly a szándékotok? Mit szeretnétek elérni? Milyenek az eddigi visszajelzések?

SZOFI: A zenénket általában parasztbítnek, parasztrokknak tituláljuk, ezzel is jelezve, hogy a földön járunk. A zeneszerző Lajos, hisz Ր hívta életre az egészet, de már próbálunk egy Lau dalt is, melynek a szövegét majdnem közösen írjuk, ez lesz a Sport Büfé c. szám. Hogy mennyire komoly a szándékunk? NAGYON! Szeretnénk, hogy a gagyogó-dünnyögő-hisztiző álbohém bulizást felváltsa a mi egysejtű, de énekelhető bulizenénk. Az a legjobb visszajelzés, ha nem csak ész nélkül fejelgetnek az első sorban, hanem röhögnek a zenei vicceken, a szövegen és a megjelenési módunkon (pl.: disznó álarc a legutóbbi bulin).
ARNIE: Nem szeretném behatárolni a zenei stílust, mert nem igazán tudom meghatározni. Mindenesetre nekem nagyon teccik, hogy nem sablon, amit játszunk. A szándékunk nagyon komoly. Ebből szeretnénk meggazdagodni:))). A visszajelzések szerintem nagyon vegyesek természetesen, viszont amiben mindenki egyetért, az az, hogy egyedi.
LAU: Szándékaink komolyak és tisztességesek. Azt szeretnénk elérni, hogy elérhetők legyünk bárki számára. Mert ugye, két csoport van. Van, akinek rögtön tetszik, amit csinázunk, és van, akinek csak később! És sajna van pár csoporton kívüli is. 🙂

Ki milyen zenekarban játszott idáig? Mikorra is tehető a Vastrabant megalakulása? Hogyan is találtatok egymásra?

SZOFI: Megállni Tilos, Pótkerék, Team. Én Lajost már vagy 17 éve ismerem még Egerből. Aztán elköltözött, rá pár évre én is. Mikor évek múlva találkoztunk kiderült, hogy hasonló stílust keresünk.
ARNIE: Sok zenekarban játszottam idáig és különböző stílusokban. A Kósával még a Team zenekarból ismerjük egymást. Ott doboltam ugyanis. A Vastrabantba Ր hívott.
LAU: Huhh… nekem is volt pár bandám a múltban, most a Stressben és a Nepenthesben basszulok még. Laló pedig a Flash nevű kultúrkörbe is jár terjesztgetni a rokkot meg a okosságot! 🙂 Ebben a felállásban és úgy igazából 2005 májusától nyomulunk. Engem is Szofi, akivel még Egerből ismerjük egymást :), hívott, hogy basszulni kéne…

Én úgy érzem, hogy elég sok minden keveredik a zenétekben, de biztos, hogy erőtől duzzadó, fogós, pörgős zene. Helyenként viszont modern elemekkel is szembetalálkozunk. Ezt már nevezhetjük a Vastrabant stílusának, vagy a jövőben még egyéb zenei változások is elképzelhetőek?

ARNIE: Azt hiszem ez már a Vastrabant stílusa, de ez nem azt jelenti, hogy nem fogunk új elemekkel próbálkozni, hiszen a Vastrabantba bármi belefér.
LAU: Igen, szerintem is a lényeg, hogy itt mindent lehet, szövegben, zenében egyaránt. Csak a VT szűrőn kell átmennie! 😉
SZOFI: Szerintem így szép, ahogy van!

Milyen formában és mikor sikerül megjelentetni a „Told be!” albumot?

LAU: Asszem, nem titok, hogy a májusi Hammer World mellékleteként kívánunk eljutni a hallójáratokhoz. Még várjuk támogatók jelentkezését!!! (És ez nem vitz!)

Koncertekről mit tudnátok mondani? Most volt 16-án az egyik Yukban egy fellépésetek, hogyan is sikerült? Mennyire volt nagy pörgés? Kezdik már megszeretni az emberek a zenéteket, gyűlnek a vastrabantok:)?

SZOFI: A koncerteken először ledöbbennek, aztán rögtön átveszik a közös hangulatot. Azt vettük észre, hogy a szándékunk lejön a színpadról, ahogy mondani szokták az okosok.:)
ARNIE: Én azt vettem észre eddig, ha elkezdünk játszani fokozatosan telik meg a terem.:)

Mit várhatunk tőletek a jövőben?

LAU: Parasztrokkot! Bulikat! És a meztelen igazságot! 😉
ARNIE: Remélem sokat fogunk koncertezni, és már alig várom a második lemezt.

Hogyan is néz ki a zenekari tagok élete, mit is csináltok általában:)?

ARNIE: Ezt azt…
SZOFI: Én családozok, színházban dolgozok és zenélek. Szerintem teljesen átlagosan élek. A hülyeség belül van. 😉
LAU: Mindenkinek megvan a viszonylag normális „polgári” élete. Meló, család, haverok, buli, kanna…

Mi az, amit nagyon utáltok?

ARNIE: Azt a kérdést, hogy mivel foglalkoztok a zene mellett? 🙂
LAU: A sört. 🙂 Meg Szofit, hogy mindég kirúg a bandából meg fennhéjázik. Néha sasol is, de akkor má’ többnyire késő! 😀
SZOFI: Epét hányni! Úúú aaz gáz!!!

Mit szeretnétek még elmondani?

SZOFI: A közönségnek: „Jöjjön el kisasszony csápolni, Ígérem, nem bánja meg!”
LAU: Persze, ahol hölgyek vannak, oda már az uraknak is érdemes… 😉
ARNIE: Sokmindent…

A ZENEKAR:

Szőllősi Lajos (gitár)

Kósa Zsolt (ének)

Laurencsik István (basszusgitár)

Belkovics Arnold (dob)

Kontakt:

http://www.vastrabant.hu/
vastrabant@gmail.com
20/936-1435 (Laló)

Készítette: NorthWar

Kapcsolódó cikkek

Vastrabant – Sztepperobik

KMZ

Vastrabant – Koncertbeszámoló

Anonymous

VASTRABANT – Told Be (Promó verzió)

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek