Lemezismertetők

DARK END – Grand Guignol Book I

Kiadó: Crash & Burn Records

Weboldal: www.darkend.it

Kiadás éve: 2012

Stílus: Symphonic Black Metal

Brief Sum: Great, refreshing Symphonic Black Metal. If you like the atmosphere of Dimmu Borgir and the darkness in Cradle Of Filth you will like this one too.

 

Úgy tűnik, a világok néha egyesülnek. Legalább is ez a zenekar megfelelően egyesíti azokat a dolgokat, amiket régen nagyon megszerettem a szimfonikus zenékben. Remekül ötvözi a Dimmu Borgir felemelő hangulatát és a régebbi Cradle-ök sötét világát.

A lemez egy tetszetős jól kidolgozott introval indít, melyet rögtön követ az említett hangulat ötvözés. Kicsit elvont, kicsit durva, remek! Az énekes már ebben a számban megmutatja milyen sokoldalú, a halk suttogástól elkezdve a károgáson keresztül a mély hörgéseken át a magas kínszenvedős témákig minden félét belevisz a zenébe. Megjelennek még kórus témák is melyet a férfi ének jellemez, de egykét női vokált is elkaphatunk a háttérben.

A négyes számú szerzeményben, kicsit már-már a színházban éreztem magam egy darab kellős közepén így egy kis Silentiumi hatást is felfedeztem a zenéjükben.

Az ötös nóta végén van egy eszeveszett tekerős gitárszóló, ami annyira nem jellemző a stílusra. Kellemes meglepetés és nem is vitték túlzásba.

Nagyjából egyensúlyban vannak a súlyosabb témák a lágyabbakkal, amit hiányoltam a gyorsabb dobtémák, de azért nem altatódalba illőek szerencsére.

Külön szeretem, ha egy gyors témánál az ének vezeti az egész dallamot, ahogy beleadja a lendületet. A nyolcadik számban erre is kapunk egy remek példát.

A hangzás nagyon nyers az egész albumon végig és ez így teljesen rendben van. Mindent lehet kellően hallani, teljes összképet kapunk a zenéről.

A dalszövegek a történelmi illetve a spirituális dolgok köré fonódnak melyet a halál szemszögéből történő megközelítéssel tesznek teljessé.

Mivel a lemez teljesen kiteszi a cédé adta lehetőséget így a vége felé talán már egy kicsit egy síkúnak érezzük a szerzeményeket. Mindenképp érdemes újra elővenni őket külö,n hiszen azok is remek darabok.

Nem hittem volna, hogy ennyire megtud mozgatni egy újabb keletű szimfonikus megközelítés, de nekik sikerült. El is kezdtem a napokban nosztalgiázni a régiek közül ennek hatására.

A borítóról még nem ejtettem szót. Számomra tipikusan az a borító, ami jópofa, tetszetős, de valami még hiányzik belőle. Nem tudom megmondani mi, ha majd rájöttem ígérem közlöm.

Az előző kiadványaikat nem hallgattam még, így nem tudom megítélni mennyit változott/fejlődött a zenekar,  míg idáig eljutottak, de remélem, hogy még egy kis egyediséget beletudnak vinni a zenéjükbe és így azt hiszem az egyik legjobb szimfonikus black metállá nőhetik ki magukat kik aktívak napjainkban.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Descent/Ascent (II Movement)
2. Æinsoph: Flashforward to Obscurity
3. Doom: And Then Death Scythed
4. Spiritism: The Transmigration Passage
5. Bereavement: A Multitude In Martyrized Flesh
7. Bleakness: Of Secrecy, Haste and Shattered Crystals
8. Pest: Fierce Massive Slaying Grandeur
9. Decrepitude: One Last Laugh Beside Your Agonies
10. Dawn: Black Sun Rises

Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

Samael, Melechesh, Keep of Kalessin, Darkend, Minkus – Koncertbeszámoló

Hermes

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek