Interjúk

Steelwing Interjú

(scroll down for English Version)

A Steelwing zenekar a Sabaton és az Alestorm társaságában nálunk is fellép november 14-én a Club 202-ben! A kérdésekre Riley, a banda énekese válaszolt.

Helló! Üdvözöllek titeket Magyarországról! Először is kérlek áruld el mikor és hol alakultatok meg és néhány szóban jellemezd a zenéteket!

Alex, Oskar és Robby Nyköpingben játszottak együtt egy heavy metal bandában. Amikor az feloszlott új tagokat kerestek és meg is találták a basszer Skürköt, akivel kiegészülve felvettek egy instrumentális demot. Én személy szerint több metal bandában énekeltem Stockholmban, de már régóta egy normális heavy metal bandára vágytam. Amikor megtalálták a hirdetésem a neten, elküldték a már említett demot én pedig elutaztam Nyköpingbe egy meghallgatásra. Ez 2009 elején történt, ami után nem sokkal meg is alapítottuk a bandát Scavenger néven. A zenénk tradicionális heavy metal, pont olyan, ahogy ezt szeretjük!

Mi a csapat jelenlegi felállása?

Riley – ének
Alex Vega – gitár
Robby Rockbag – gitár
Skürk – basszus
Oskar Åstedt – dob

Megnyertétek a Rock The Nation díjat 1200 induló közül. Hogyan értétek ezt el? Milyen volt ez a verseny?

Nem sokat tudok erről, valószínűleg Robby nevezett be minket ebbe a szerződés nélküli zenekaroknak kiírt versenybe a MySpace-en, azt gondolva, hogy nincs mit veszítenünk. A demonk megjelenésekor sikerült elég nagy felhajtást csapni magunk körül és úgy tűnik, hogy rengeteg támogatást kaptunk a true metal undergroundtól és végül a zsűri minket nevezett meg győztesként. Alig tudtuk elhinni!

Az első albumotok idén jelent meg. Milyen volt a médiareakció?

Összességében nagyon jó visszajelzéseket kaptunk, jobbakat mint vártuk. Néhányan persze mindig azt fogják mondani, hogy csak Iron Maiden klónok vagyunk, de ez nem zavar, ők a valahova volt egyik legjobb zenekar és nyilvánvalóan ők gyakorolták ránk a legnagyobb hatást.

Szerinted elértétek a célközönségeteket? Tudsz valamit arról mennyi fogyott a lemezből?

Igen, azt hiszem a legtöbb true metal megszállott már hallott rólunk, de már szerencsére túljutottunk ezen a körön is, egyre több ember hallgat minket, akik egyszerűen csak jó metal muzsikát akarnak hallani. Igazából egy magunkfajta bandához képest elég jól állunk az eladásokat tekintve, de pontos és friss információkkal most nem tudok szolgálni.

Elégedettek vagytok az albummal vagy változtatnátok rajta valamit, ha lehetőségetek lenne rá?

Igen, nagyon elégedettek vagyunk, de nagyon sokat tanultunk a felvétel közben, hiszen ez volt az első nagylemezünk, szóval biztos lesz olyan, amit másképp fogunk csinálni a következő albumon, hogy biztosan még jobban sikerüljön.

Két klipet is forgattatok az albumhoz. Szerinted még mindig szükséges egy metal bandának videókat készítenie? Megéri azt a pénzt, amit ti vagy a kiadótok befektet ebbe?

Mindent meg kell tenned ezekben az időkben, hogy ismertebbé tedd a bandád! Felhajtást kell csinálni magad körül, nem szabad hagyni, hogy elvessz ebben a hatalmas bandatengerben. Nem fektettünk bele túl sok pénzt a videókba, de biztosra mentünk abban, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle. Azzal, hogy ennyien megnézték őket a YouTube-on és rendszeresen játsszák őket különböző csatornák, azt kell mondjam mindenképpen megérte!

Miért nincs hivatalos weboldalatok?

Egyszer majd lesz az is, de egyelőre a MySpace oldalunk is elég.

Nemrég fejeztétek be a Blind Guardiannel közös turnétokat. Milyen volt? Melyik koncert volt a legjobb?

Csodálatos volt, hogy lehetőségünk adódott ezekkel a metal legendákkal turnézni! Nagyon jó fejek voltak, nagyszerű volt a kisegítő személyzet is, nagyszerű helyeken játszhattunk egész Európában és persze rengeteg új rajongót is gyűjtöttünk mindezek során. Mi mást kérhetnénk még? Sok jó koncert volt, de számomra a nagyszerű közönség miatt a két olasz és a varsói koncert emelkedik ki a többi közül.

Most éppen a Sabatonnal turnéztok. Tudtatok valamit pihenni a turnék között?

Négy napot töltöttünk otthon (vagy a munkában…), szóval igazából csak kimostuk a ruháink, rendes ágyban aludtunk pár éjszakát és indultunk megint.

Az első magyarországi koncertetek november 14-én lesz, mert a Metalfestes koncertet lemondtátok. Miért történt ez? Tudtok valamit Magyarországról?

A magyar Metalfest fellépést sajnos szervezési félreértések miatt kellett lemondanunk. Szerintem nagyon sokat megtudtunk Magyarországról, hiszen a Blind Guardian turné alatt a roadjaink magyarok voltak!

Láttalak titeket októberben Bécsben. Ez a 80-as évek eleji kinézet már kezdetek óta szerepelt a terveitekben vagy csak úgy jött?

Ez nem olyasmi volt, amihez leültünk és megbeszéltük, teljesen természetesen jött, hiszen csak helyesen akartuk megjeleníteni a zenénket. Ha imádjuk a Priestet és a Maident, akkor természetesen úgy is fogunk öltözni, ezt talán mondanunk sem kell. Nem csak ironizálunk ezzel, ahogy néhányan feltételezik. Ez egyszerűen az, ahogy a jó metalnak szólnia és kinéznie kell szerintünk és akik ezt nem értik valószínűleg nem is igazi metal rajongók. Szerintem elkeserítő, ahogy manapság sok banda kinéz. Ha még ahhoz sincs benned elég elhivatottság, hogy felöltözz rendesen és megnöveszd a hajad, akkor minek csinálod egyáltalán?

Van pár készen új szám a következő albumotokra?

Igen, már felvettük négy szám demoját, de ezeken kívül is sok ötletünk van. Amikor vége lesz a Sabaton turnénak akkor teljesen az új számokra fogunk koncentrálni és felvesszük majd az új lemezt is, ami várhatóan jövő nyáron fog megjelenni.

Mit üzennél a magyar Steelwing rajongóknak?

Szerezzetek sört, vegyétek fel a szegecselt cuccaitokat, hogy készen álljatok a Steelwing metal csapására! Teljesen fel vagyunk pörögve, hogy először játszhatunk nálatok, reméljük már ti is alig várjátok!

——————————–

ENGLISH VERSION:

Riley answered the questions.

Greetings from Hungary! First of all please tell me when and where were you formed! How would you describe your music in a few words?

Alex, Oskar and Robby played in a local heavy metal band in the Swedish town Nyköping. When they were disbanded, they looked for new members and found bass player Skürk, and they recorded an instrumental demo. I had been singing for various unsigned metal bands in Stockholm, but I was looking for a proper heavy metal band at this time and when they found my ad on the internet, they sent me the demo and I took the train from Stockholm to Nyköping to audition for them. This was early 2009, and we formed the band as Scavenger shortly afterwards. Our music is straight up traditional heavy metal, the way we want it to be.

What is the current line up of the band?

Riley – Vocals
Alex Vega – Guitars
Robby Rockbag – Guitars
Skürk – Bass
Oskar Åstedt – Drums

You won the Rock The Nation award last year out of 1200 bands. How did you accomplish that? What was the competition like?

I didn’t know a lot about this, I guess Robby entered us into this competition for unsigned bands on MySpace, thinking we had nothing to lose from it. There was a buzz going on right after we released our first demo, and apparently, we got a lot of support from the true metal underground and the jury chose us as winners. We couldn’t believe it when we heard it!

Your first album came out earlier this year. What was the media reaction?

Overall, we got a very good response, better than we expected. Some people will always say we’re just Iron Maiden clones, but we don’t mind – Maiden is one of the best bands ever, and obviously our biggest influence.

Do you think it reached your main audience? Do you know any sales figure?

Yes, I think most of the die-hard true metal heads know about us by now, but we are expanding way beyond just that audience, and a lot of people that just plain like good metal are getting into our music now. We have sold really well for a new band in our genre actually, but we don’t have any up to date figures right now.

Are you satisfied with the record or you would change something if you had the chance?

Yes, we are very satisfied about it, but we learned a lot doing it since it’s the first full-length we’ve recorded so there are things we will do differently for the next album to make sure it’s even better.

You made two videos for the album. Do you think it’s still a necessity for a metal band to make videos? Is it worth all the money you or your label invest?

You need to do everything you can to promote your band these days, creating a buzz and making sure you don’t get lost in the sheer amount of bands out there. We didn’t invest too much money in these videos, but we made sure to get as much out of it as possible. With all the views we have on YouTube and our videos being in rotation on several music video channels it’s definitely worth the money.

Why don’t you have an official homepage?:)

There will be one eventually, but right now we’re doing just fine with our MySpace.

You just finished a tour with Blind Guardian. What was it like? Which gig was the best?

It was amazing for a band like us to have the opportunity to tour with these metal legends! They were really nice guys, had a great crew and we got to play cool venues all over Europe in front of a lot of people and won loads of new fans in the process. What more could you ask for? There were many great gigs, but the two shows in Italy and the one in Warsaw stand out because of the amazing crowds.

You are now on tour with Sabaton. Could you rest a bit between the tours?

We had four days off at home (or at work, for some of us…) so we pretty much got home to wash our clothes and sleep in a real bed for a couple of nights and then we headed out again.

Your first hungarian gig is going to be on the 14th of November bacause you cancelled your Metalfest performance. Why was that? Do you know anything about Hungary?

The Metalfest show in Hungary unfortunately had to be cancelled because of a booking misunderstanding. I think we have learned a lot about Hungary since our crew on the Blind Guardian tour were Hungarian!

I saw you in Vienna in October. Was this early 80s look in your mind when you formed the band or it just happened?

It wasn’t something we sat down and discussed, it just happened naturally since we wanted to visualize our metal correctly. If we love Maiden and Priest, of course we will dress that way, it goes without saying. We don’t do it tounge-in-cheek, as some people suggest. This is simply how good metal is supposed to sound and look according to us, and those who don’t understand it are probably not real metal fans anyway. I think the way a lot of bands look these days is just sad. If you don’t even have the dedication to dress up and grow your hair, why even bother?

Do you have any new songs for your next album?

Yes, we have already recorded a pre-production demo of four tracks, and we have a lot more ideas going on. When the Sabaton tour is over we will focus on finishing up all the tracks and going into the studio again. Our second album will hopefully be due next summer.

What is your message to the hungarian Steelwing fans?

Get some beer, put on your studded gloves and get ready for the Steelwing metal attack! We are totally psyched to play in Hungary for the first time and we hope you’re up for it!

WEB: http://www.myspace.com/steelwing

Kapcsolódó cikkek

Accept, Steelwing – Koncertbeszámoló

Southpeace

Sabaton, Alestorm, Steelwing – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Blind Guardian, Steelwing – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z