Lemezismertetők

FOLKEARTH – By The Sword Of My Father

Kiadó: Stygian Crypt Productions

Weboldal: www.folkearth.cjb.net

Kiadás éve: 2006

Stílus: Epic Folk / Viking Metal

 

(scroll down for English Version)

 

 

A Folkearth egy különleges zenei projekt, mely abból a nemes célból született, hogy a világ minden tájáról egyesítse a legjobb zenészeket a folk metal égisze alatt. A maga nemében egyedülálló formációról van szó, a By The Sword Of My Father című második albumhoz nem kevesebb, mint 31 zenészt mozgósítottak, összesen 8 országból. Zenéjükben rengeteg csodálatos hangszert szólaltatnak meg, a hegedűtől kezdve a skótdudán át a furulyáig szinte minden létező hangszert hallhatunk. A koncepciót illetően az északi mitológia áll a középpontban, ám mélyen tiszteleg az összes európai pogány hagyomány előtt is. Ez a lemez több mint 70 percnyi muzsikával varázsol el minket, hogy teljesen átadhassuk magunkat a zene gyönyörének, átérezve az ősök misztikus világát. Mindegyik zenész nagyszerűen szerepel, hozzáadva valami különlegeset ehhez a zenéhez, ami csak a kiválasztottaknak szól. Ezt a zenét érezni és érteni kell, elmerülni benne, átadni magunkat neki. Ha csak ez a lemez szolgálna mitológiai forrásként az északi hitvilágot illetően, nem is lenne másra szükségünk ahhoz, hogy kellőképp megmerítkezzünk benne és megismerjük azt.

Kellemes intróval indul a lemez, majd a kissé nyersebb The Lady’s Gift című dal következik, mely egy csodás szerelemről szól. A címadó tétel fülbemászó refrénjével a hősiességről, bosszúról és háborúról regél, a maga nemességével. Ezt a dalt szövegileg hasonlóan követi a Naglfar Sets Sail, bátran készítve fel a hallgatót a Ragnarökre, a végső csatára, félelmet nem ismerve. Szomorkásan kezdődik a The Death Of Beowulf, különleges hangulatot teremtve és tisztelegve a dicső mitológiai hős előtt, akit talán egyetlen viking rajongónak sem kell bemutatni. Gyönyörű hegedűdallamot hallhatunk, magunk előtt látva a valkűröket, ahogyan méltóképp búcsúznak a nagyszerű harcostól.

Ezután egy szívet melengető instrumentális tétel következik, ahol a legszebb hangszerek dallamait élvezhetjük, kelta dallamokkal megfűszerezve. Kicsit középkorias a hangulat, mintha egy vásári mulatság kellős közepén táncolnánk, teljesen belefeledkezve a muzsikába. Miután véget ér ez a tánc, a lemez talán legjobb dala következik, a Skaldic Art, ahol pörgős dallamokat, tiszta éneket egyaránt hallhatunk.
A Domain Of Darksome Ravens-ben ismét visszaköszön a nyers ének, néhol női énekkel párosulva. Lágy dallamokkal és női énekkel indít a Return To Waelhalle, utat mutatva a dicső harcosoknak a Valhallába, majd itt is hallhatunk nyers éneket, bár leginkább a kellemes női ének dominál.

A következő dal egy érdekesség, ugyanis a Falkenbach Heathenpride című számának feldolgozását hallhatjuk, mely egy Falkenbach tribute albumon is napvilágot látott. Akik ismerik az eredeti dalt, amely az “…En Their Medh Riki Fara…” című lemezen szerepel, elégedettek lehetnek, hiszen a feldolgozás hűen követi a jellegzetes Falkenbach stílust, mégis egyedi ízt kölcsönöz neki.
Az Elves egy kedves kis dal, kellemes, lágy billentyűdallamokkal, tündérekről, titkokról, szerelemről. Az Invictus is ezt a hangulatot viszi tovább, tiszta férfi énekkel párosulva, némi fájdalommal fűszerezve. Ez talán a lemez leghangulatosabb, legszebb tétele.

A The Wisdom Of Wolves ismét egy pergősebb dal, vegyesen férfi és női énekkel, mely egyfajta tisztelgés a farkasok előtt, megénekelve bölcsességüket és vad nemességüket. A következő dal akár egy történelmi filmben is szerepelhetne, a Sailing A’ Viking egyértelműen egy utazásra hív, ahol csak a bátraknak van helye. Kicsit gonoszkás az ének a viking istenek előtt tisztelgő A Tribute To The Viking Gods című dalban, de ennek az istenekhez illően így is kell lennie. Bízzunk az istenekben és találkozzunk újra Odin asztalánál! A lemezt a Journey Ends zárja, egy sejtelmes, instrumentális tétel különleges hangulattal; az istenek velünk vannak, míg egy nap visszatérünk hozzájuk, méltó helyünkre…

Folkearth nélkül bizony szegényebb lenne a színtér, hiába gondolnánk azt, hogy a műfajban már semmi különlegeset nem lehet felmutatni. Minden folk metal rajongónak nyugodt szívvel ajánlom ezt a lemezt! És természetesen az eddig megjelent összes többit is!

————————

ENGLISH VERSION:

Folkearth is a unique musical project which was born to unite the best musicians from all around the world in the folk metal scene. It is a very singular group, for their second album, By The Sword Of My father, they united 31 musicians from 8 countries. They play various, wonderful instruments such as violin, bagpipe and flute. The concept is mostly about Norse mythology, though they respect all the other Pagan traditions of ancestral Europe. This album makes us enchanted with over 70 minutes of beautiful music, to feel the mystical spirit of the forefathers. All musicians are just great, adding something special to this music which can only be understood by the chosen ones. This music must be felt and understood by heart, we must get lost in it and give all of our soul to it. If there was only this one album as a source of Norse mythology, we would not need anything else to get to know about it.

The album starts with a nice intro, then a raw song follows, The Lady’s Gift, which is a song about a wonderful love. The title song tells us about heroism, revenge and war, with its earwig refrain and nobleness. This song is followed by Naglfar Sets Sail, with similar lyrics bravely preparing the listener to Ragnarök, the final battle with no fear. The Death Of Beowulf starts sadly, creating a unique atmosphere with great respect for the mighty hero, who might be known by all viking fans. We can hear a beautiful violin melody, seeing the valkyries saying good bye to the great warrior.

A heart warming instrumental song follows, with the most beautiful instruments and Celtic melodies. It feels like in medieval times, dancing in the middle of a fair, taken away by the music. The albums’ best song follows as the dance ends, Skaldic Art with great melodies and clean vocals. The raw vocals come back in Domain Of Darksome Ravens, with female vocals at some parts. Return To Waelhalle begins with soft melodies and female vocals, showing the way to the mighty warriors to Valhalla, also we can hear some raw vocals, though rather the female vocals are dominant in this song.

The next song is a nice surprise, a cover of Falkenbach’s Heathenpride, which also appears on a Falkenbach tribute album. Anyone who’s familiar with the original song from the album …En Their Medh Riki Fara…, must be satisfied with this wonderful cover as it really follows the style of Falkenbach, yet touched by something unique.
Elves is a nice song with soft keyboard melodies, about elves, secrets and love. The same atmosphere is followed by Invictus, with clean male vocals touched by some pain and sadness. This might be the most beautiful and atmospherical song of the album. The Wisdom Of Wolves is again a faster song, both with male and female vocals as a tribute to wolves, singing about their wisdom and wild nobility. The next song could even appear in a historical movie, Sailing A’ Viking invites for a journey with a place only for the brave. The vocals are a bit evil in A Tribute To The Viking Gods, with respect for the Norse gods, but that’s the way it has to be anyway. Trust in the gods and let’s meet again at Odin’s table! The album is closed by Journey Ends, a mystical, instrumental song with a unique atmosphere; the gods are with us, until one day we return to them to our place…

The scene would be definietly poorer without Folkearth, no matter if we think that nothing new can be brought into this genre. I recommend this album to all folk metal lovers, as much as the other Folkearth albums, too!

Tracklist:

1. Introduction
2. The Lady’s Gift
3. By The Sword Of My Father
4. Naglfar Sets Sail
5. The Death Of Beowulf
6. Instrumental
7. Skaldic Art
8. Domain Of Darksome Ravens
9. Returne To Waelhalle
10. Heathenpride(FALKENBACH cover)
11. Elves
12. Invictus
13. Wisdom Of Wolves
14. Sailing A’Viking
15. Tribute To Viking Gods
16. Journey Ends (outro)

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek