Lemezismertetők

TÝR – The Lay of Thrym

Kiadó: Napalm Records

Weboldal: myspace.com/tyr1

Kiadás éve: 2011

Stílus: Viking Metal

Brief Sum: „The Lay of Thrym” is a masterpiece, which is a brilliant album from a unique band. There are few who can compete with it.

 

Nagyon nehéz írnom a Feröer-szigeteki Tyr új albumáról, ugyanis a zenekar sohasem tartozott a kedvenceim közé. Olyannyira nem, hogy amikor második albumukkal az „Eric the Red”-el berobbantak a köztudatba, és a következő lemezükkel még növelték is ázsiólyukat kicsit túlértékeltnek tartottam őket. Holott az általuk játszott progresszív viking metalnak aposztrofált stílus közel áll a szívemhez valahogy mégsem tudtak meggyőzőek lenni számomra. Pedig kétségtelenül megvan a Tyr sajátos arculata ugyanis sok zenekarral ellentétben semmilyen népi hangszert nem alkalmaznak zenéjükben, és Heri Joensen sajátos hangja önálló karaktert ad minden szerzeményüknek. Aztán a 2009-es „By the Light of the Northen Star” lemezzel egy kicsit kezdtek más vizekre evezni. A hosszú epikus nótákat (ami jellemezte őket) kezdték felváltani a tömörebb, nem olyan terjedelmesen megfogalmazott témák, amik számomra egyre szimpatikusabbá tette a csapatot. Nem mintha a hosszú dalokkal bajom lenne, de én mindig elkezdtem unatkozni ezek alatt. Ez a változás szerintem jót tett a csapatnak, mert úgy sikerült véghezvinni, hogy egy dekát sem csorbult a Tyr által kialakított zenei kompozíció és stílus. Na, valahogy így jutottunk el a most megjelent legújabb „The Lay of Thrym” című koronghoz, és valahogy úgy vagyok vele, hogy még most sem nagyon tudok szabadulni attól a zenei élménytől amit itt összezenélnek viking testvéreink.

Azt már megszokhattuk, hogy minőségi muzsikát hallunk egy új Tyr lemezen, de hogy ennyi kiváló témát sorakoztatnak fel az még talán a zenekar régi híveit is elégedettséggel tölti el. Minden egyes hang a helyén van. Csodálatos (folkos) gitárharmóniák, magasztos hangvétel, szinte kitörölhetetlen refrének, remek szólók, kicsi progresszív beütés. Ezek mind- mind hozzátartoznak az új lemezhez melyek dalait öröm hallgatni. Rögtön ilyen a nyitó „Flames of the Free”  vagy az egyik legjobb tétel a csodálatos folkos gitármákkal és lendületes szólókkal ütős refrénnel felvértezett „Shadow of the Swastika„ de jó a kicsit egyszerűbb „Take Your Tyrant” is, hogy a lassabb epikusabb „Evening Star”-ról ne is beszéljek. Ezek után sincs megállás. Jön a csatába hívó gyorsabb „Hall of Freedom” és az egyik legkeményebb riffel kiálló szinte slágeres refrénnel bíró „Fields of the Fallen”. Aztán ismét nyugodtabb szerzemény következik a saját anyanyelvükön íródott varázslatos „Konning Hans„. A lemez végére rakták a progresszívebb dalokat mint a „Nine Words of Lore„, vagy a címadó tétel melyből az utóbbi emelkedik ki, mely egy keretbe foglalt fokozatosan kinyíló dal szintén eltalált folkos harmóniákkal.

Mindegyik tétel jól sikerült és az egész lemez az elejétől a végéig hallgattatja magát. A nótákba azonnal belelehet szeretni, és úgy, hogy mégsem érezteti azt, hogy valami slágeres metalt hallgatsz, amit adott esetben pár hónap után kidobsz a kukába. Ugyanis a Tyr zenéje magával ragad, és telis tele van lebilincselő muzikális értékekkel, melyekre ha egyszer ráérzel többé nem szabadulsz tőle. A „The Lay of Thrym” egy remekmű mely egy önálló arculattal bíró zenekar zseniális korongja, mellyel az idén, egyenlőre csak nagyon kevesek tudják felvenni a versenyt. Év végi toplistás alkotás ez nem kérdés, mint ahogy a pontszám sem az. Azonnal szerezze be mindenki ezt a lemezt, mert nem fog csalódni benne. És egy magyarországi koncertet, de sürgősen!

Tracklist:

1. Flames Of The Free 4:17
2. Shadow Of The Swastika 4:23
3. Take Your Tyrant 3:53
4. Evening Star 5:04
5. Hall Of Freedom 4:06
6. Fields Of The Fallen 4:58
7. Konning Hans 4:27
8. Ellindur Bóndi Á Jadri 3:55
9. Nine Worlds Of Lore 4:04
10. The Lay Of Thrym 6:48

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Tyr – 5 zenekaros folk metal party vasárnap a Barba Negrában

KMZ

TYR – európai turné és budapesti buli áprilisban a HEIDEVOLK és a DALRIADA társaságában

KMZ

Eluveitie, Týr, Metsatöll – Koncertbeszámoló

Lothwen

Hot News: Týr to tour with Sabaton and Korpiklaani

KMZ

Hot News: Týr debut „The Lay of Our Love” videoclip at RevolverMag.com!

KMZ

Finntroll, Týr, Skálmöld – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Hot News: Týr releases „Blood of Heroes” video with live footage from Faroe Islands music festival!

KMZ

Týr Interjú

ST. Toma

TÝR – Valkyrja

ST. Toma

Hot News: Týr releases ‘Another Fallen Brother’, the third single taken off new album ‘Valkyrja’, exclusively via website of Metal Hammer Germany!

KMZ

Hot News: Týr releases ‘Valkyrja’ studio video!

KMZ

Hot News: Týr release new single, ‘Mare Of My Night,’ on MetalInsider.net!

KMZ

Hot News: Týr announce new album ‘Valkyrja’, launch single and pre-orders!

KMZ

Hot News: Týr recruits George Kollias to track drums on new album!

KMZ

Hot News: Týr on Paganfest USA tour with Ensiferum!

KMZ

Hot News: Metal Blade Records signs Týr!

KMZ

Moonsorrow, Týr, Crimfall – Koncertbeszámoló

Gwanath

Hot News – Týr: On Top of the World

KMZ

TÝR – By The Light of the Northern Star

theblackest

TÝR – Land

Darkjedi

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek