Hírek

Hungarica: 10 éves jubileumi nagykoncert és kislemezbemutató pénteken

2015. december 17-én jelent meg a soproni Hungarica zenekar legújabb dala, digitális kislemez formátumban, a Hammer Music gondozásában. A hazai rockélet kiválóságainak vendégszereplésével készült “London hiába vár” című szerzeményhez, nagyszabású videoklip is készült.

Hungarica – London hiába vár – klip
Zene: Mentes Norbert
Szöveg: Pusztai Zoltán
ISRC: HUA631501636
Kiadó: HUK / HMR Music Kft

A Hungarica 10 éves jubileumi nagykoncertje 2016. február 5-én, pénteken kerül megrendezésre a budapesti Barba Negra Music Clubban. A zenekar méltóképpen szeretné megünnepelni a jubileumot, számos sztárvendéget meg is hívtak azok közül, akikkel az elmúlt tíz évben együtt dolgoztak, közös dalokat készítettek, valamint akiknek zenei stílusa leginkább formálta a Hungarica arculatát.

Facebook event: www.facebook.com/events/391302067729766/

Egy rövid kérdezz-felelek a koncert kapcsán Mentes Norbert alapító gitárossal:

Kérlek, foglald össze a jubileumi nagykoncert programját!

„Bízunk benne, hogy ez a koncert méltó megünneplése lesz az elmúlt tíz évnek, egy olyan esemény, ahol a múlt és a jelen egy különleges zenei szimbiózisban fonódik össze. Több év után újra együtt az első öt év zenekari tagsága Sziva Balázzsal. Ez fontos részét képezi az estének, hisz nagy sikereket éltünk meg közösen.

A koncert különleges vendégei: Sziva Balázs, Wéber Iréna, Hoffer Péter, Gőbl Gábor, Grzegorz Kupczyk, Tóth Attila, Sáfár Öcsi, Vörös Gábor, Kovács Koppány, Vári-Kovács Péter és még sokan mások. A vendégek között ott lesz „a lengyel Bruce Dickinson”, azaz Grzegorz Kupczyk(ex-Turbo, Ceti), akivel szintén készítettünk dalokat a lengyel nyelvű Hungarica lemezre. Ezek most élőben is megszólalnak – lengyel és magyar nyelven egyaránt. A rocklegenda a Hungarica mellett fellép saját zenekarával, a Ceti-vel is. Az estét a RomEr Akusztik nyitja. A tervek szerint a rendezvényről kép és hangfelvétel is készül.”

2015 végén kihoztatok egy digitális kislemezt a London hiába vár dallal. Ezt is előadjátok majd a vendégénekesekkel?

„Igen, többek között a London hiába vár is elhangzik majd, az abban szereplő vendégművészek egy részével kiegészülve. Várjuk is a koncertre azokat, akik még nem mentek Londonba! (nevet) Természetesen a dalt sem a rádió, sem a TV nem játssza, de először élőben ezen a koncerten fog felcsendülni.”

Egy ilyen évforduló kapcsán szokás összegzést is készíteni az elmúlt évtizedről, megtennéd ezt röviden?

„A Hungarica zenekart 2006-ban alapítottuk Hoffer Péter zenésztársammal és Pusztai Zoltándalszövegíróval – aki Móricz- és Radnóti-ösztöndíjas költő, a Magyar Írószövetség tagja -, továbbá aMoby Dick és Auróra zenekarok szövegeit is jegyzi.

Az elmúlt években olyan előadókkal készítettünk közös dalokat, mint Varga Miklós, Nagy Feró, Kalapács József, Nyerges Attila, Téglás Zoltán, Pohl Mihály, Tóth Attila, Kovács Koppány. A magyar legendák mellett szoros szakmai kapcsolatot alakítottunk ki lengyel sztárokkal, Andrzej Nowakkal, az 1979-ben alakult TSA zenekar vezetőjével, Paweł Mąciwodával, a Scorpionsbasszusgitárosával, illetve „a lengyel Bruce Dickinsonnal”, Grzegorz Kupczykkal.

A Hungarica eddig hat nagylemezt, három EP-t és két DVD-t jelentetett meg és 2015-ben egy lengyel nyelvű lemezt is készítettünk. A 2010-ben és a 2014-ben kiadott albumunk vezette a MAHASZ Top 40 listáját. A határon túli magyarlakta területek mellett Lengyelországban is nagy népszerűséget tudhat magáénak a zenekar. Röviden egyelőre ennyi, reméljük hasonló tartalmú lesz a következő tíz év is!”

A lengyel karrieretekről is vázolnál egy összefoglalót?

„A Hungarica zenekar szervezésében, 2013 februárjában került megrendezésre Budapesten – a lengyel-magyar barátság jelszavával – egy nagyszabású koncert. Az eseményre a korábban említett lengyel sztárokat hívtuk meg, velük közösen készítettük el a Polak, Węgier című dalunkat. Ezt követően a zenekar meghívást kapott a lengyelországi Borne Sulinowo-ba, Európa legnagyobb military találkozójára, ahol nagy sikerű koncertet adtunk több mint tízezer néző előtt!

A 2014-ben megjelent albumukon egy lengyel népdalt dolgoztunk fel, lengyel és magyar nyelven egyaránt: Rozkwitały pąki białych róż (Nyílnak a fehér rózsabimbók). 2015 július 6-án pedig megjelent a lengyel nyelvű nagylemezünk (Przybądź wolności / Jöjj el szabadság), amit egy hónappal később a lengyelországi megjelenés is követett. A lemezen vendégszerepel a két korábban említett lengyel rock/metal legenda is.

Az album Lengyelországban a legnagyobb lengyel üzlethálózatokban is kapható (Empik, Media Markt, Saturn). Hasonló sikert hazai zenekar a 70-es évek magyar sztárzenekarai (Omega, LGT, Skorpió) óta nem ért el.”

Hogy fogadta a lengyel közönség a lemezt?

„Minket is meglepett a sikere, mert az első széria már a múlt év végén el is fogyott. Egy független lengyel kiadó (Olifant Records) a CD sikerének köszönhetően – limitált egyedi sorszámozással – 300 példányban vinyl lemezt (LP) készített piros, fehér és zöld színben.”

Milyen sűrűn koncerteztek Lengyelországban?

„2010 óta koncertezünk Lengyelországban, de az elmúlt években egyre többet játszunk náluk. A lemez megjelenését lemezbemutató koncertek is követték. Nyáron fesztiválokon léptünk fel, az ősz folyamán pedig az első önálló lengyel turnét csináltuk végig. November 10. és 15. között Varsó, Środa Śląska, Boroszló, Świdnik és Krakkó városaiban koncerteztünk nagy sikerrel.”

Tervek az idei évre?

„Folytatjuk a megkezdet utat, emellett egy olyan ösvényen is szeretnénk további nyomokat hagyni, amelyen még előttünk senki sem járt. A következő albumunk magyar és lengyel nyelven készül, Haza és hűség címmel szeptemberre várható. Addig is várunk szeretettel mindenkit február 5-én a Barba Negra Music Clubba!”

A Hungarica friss kislemeze minden fontosabb digitális zeneáruházban elérhető:

iTunes: itunes.apple.com/hu/album/london-hiaba-var-single/id1068867832?l=hu

Google Play: play.google.com/store/music/album/Hungarica_London_hi%C3%A1ba_v%C3%A1r?id=Babgt3h35qow533z52kz466lmmu

Deezer: www.deezer.com/album/11995240

Spotify: play.spotify.com/album/5MmUYfao3zqQmnm80AgVeu

További Hungarica info:

zenekari weboldal: www.hungaricazenekar.hu
zenekari facebook oldal: www.facebook.com/hungarica

Kapcsolódó cikkek

Hungarica – Hallgasd végig a ma megjelent Blitzkrieg lemezt!

KMZ

Hungarica – itt a harmadik klip a Blitzkrieg albumról, és egy kultikus dal a DVD mellékletről!

KMZ

Hungarica – itt a második klip a „Blitzkrieg albumról!

KMZ

Hungarica – meghallgatható a címadó dal klippel az októberi új lemezről

KMZ

Hungarica: Haza és Hűség – Kétnyelvű dupla album és nagyszabású videoklip

KMZ

Hungarica: Klippremier a Lengyel-Magyar Barátság Napján – áprilisban ismét lengyel turné

KMZ

Hungarica és a négy tenor: London hiába vár – új klip és kislemez az elvándorlás kapcsán

KMZ

Hungarica: „Csodára várva” zenés kisfilm premier!

KMZ

Bemutatjuk a Hungarica kisfilm középső tételét az új albumról!

KMZ

Hungarica – Robotok Rabszolgák

KMZ

Hungarica – Robotok Rabszolgák

KMZ

HUNGARICA – Nincs Más Föld, Nincs Más Ég CD/DVD

Black_wizard

HUNGARICA – Demokratúra

KMZ

Hungarica Interjú

KMZ

HUNGARICA – Nem Keresek Új Hazát

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek