Interjúk

Ensiferum Interjú

(scroll down for English Version)

Sami Hinkka, basszer-háttérvokalista válaszolt.

Üdv! A sajtó számára már elérhető új lemezetek, az Unsung Heroes. Milyenek a visszajelzések eddig?

Idáig a visszajelzések elsöprően jók. Ez egy komoly érdeklődésre számot tartó album, szóval majd meglátjuk, hogy a rajongók mit fognak szólni hozzá.

A lemez hivatalos kiadása előtt ismét kiadtok single-t is?

A Burning Leaves szerkesztett változata egy magazinnal jelent meg és hamarosan az In My Sword I Trust klipje is megjelenik.

A stúdiónaplókból kiderül, hogy ismét rögzítettetek egy feldolgozást is. Melyik is ez a dal? A hagyományoknak megfelelően ez is kislemezre fog felkerülni?

Manapság a kiadók nem akarnak fizikai kislemezeket kiadni, mivel az illegális letöltések miatt nem éri meg nekik, de a Gypsy Kings Bamboleo című dalának feldolgozása a lemez delüx változatának bónusza lesz, a japán kiadáshoz pedig az Iron Maiden Wrathchildját rögzítettük.

Hogy készültek az új dalok? Meséljetek egy kicsit a munkafolyamatról!

Lassú volt, mint mindig. Van pár dal a lemezen, amit még 2006-ban kezdtünk írni. Az egész folyamat úgy zajlik általában, hogy valaki (leginkább Markus és én) hoz egy nyers dallamot vagy riffet a próbára és annak kidolgozását az egész bandával folytatjuk. Mindenféle fura átiratot kipróbálunk, dallamokat cserélünk, ritmust váltunk, hogy minden részhez megtalálhassuk a legjobb eredményt.

Az új lemez nagy része inkább melodikus, középtempós lett most. Ez szándékosan alakult így vagy spontán módon?

Egyszerűen csak így sikeredtek az új nóták. Ezeket a dolgokat nem tervezzük el előre. A következő lemez talán megint teljesen eltérő lesz.

Az új albumon elég sok női éneket hallhatunk. Ezeket mind Emmi énekli vagy vendégénekesnők is közreműködtek?

Emmi tolt pár háttérvokált néhány dalban, akárcsak minden tag, de volt két vendégénekesnőnk is a lemezen: Laura Dziadulewich a Celestial Bondban és Ulla Bürger a Passion Proof Powerben. Mindketten kitűnő munkát végeztek és nagyon sokat hozzátettek az anyaghoz.

Egyébként kik vendégeskedtek még a lemezen?

Az említett hölgyek mellett Vesa-Matti Loiri (egy legendás finn énekes/színész) a Pohjolaban szerepel, Kasper Mårtenson játszott fel néhány Moog-szólót, a Die Apokalyptischen Reiteres srácok a Passion Proof Powerben segítettek és természetesen nagyszerű népzenészeink és kórusénekeseink voltak, Mikko Mustonen pedig hihetetlen munkát végzett a nagyzenekari hangszereléssel.

Kérlek, röviden mutassátok be az Unsung Heroes dalait egyesével!

Symbols: Gyönyörű intró, amit Pete és Emmi írtak.
In My Sword I Trust: Igazi Ensiferum-himnusz és egyértelműen nagyszerű koncertdal.
Unsung Heroes: Abszolút súlyos dal egy súlyos tárgyról, egyben e nóta tartalmazza az Ensiferum legeslegelső doom témáját.
Burning Leaves: Pörgős dal egy hipnotikus akusztikus finn résszel, melyet Markus király „Toto-gitárszólója” követ.
Celestial Bond: Egyszerűen a leggyönyörűbb dal, amit valaha készítettünk.
Retribution Shall Be Mine: A korong leggyorsabb dala. Dühös és keserű szám az árulásról.
Star Queen: A Celestial Bondos érme másik oldala. Néhány dallammal és a történettel kapcsolódnak egymáshoz.
Pohjola: Régi dal, melynek nagyjából 6 év kellett, hogy elkészüljön. A dalszöveg egy több, mint száz éves finn vers és Vesa-Matti Loiri nagyszerű munkát végzett a narrált résznél. Hihetetlenül jó a kórusos refrén.
Last Breath: Egy másik régi dal, ami a korábbi lemezek hangulatához egyszerűen nem illett, de az Unsung Heroes-hoz tökéletes dinamikát ad. A csatatéren haldokló harcos utolsó gondolatairól szól. Nagyszerű légköre van.
Passion Proof Power: Majdnem 17 perces óriás, aminek megírása igazán vidáman telt. Csak nőtt és nőtt és egyszer csak az általunk írt legepikusabb nóta lett belőle. Az utolsó sor – „I am, You are, no ones slave, no man or god they have made” – összefoglalja az album belső mondanivalóját: a bölcsesség elérésének fontosságát és az élet felé mindig kibontakozó hozzáállást.

Az In My Sword I Trust című nótára klipet is forgattatok. Miért pont erre a számra esett a választás? Meséljetek egy kicsit a klipforgatás körülményeiről és a klip sztorijáról is, kérlek!

Elég egyértelmű választás volt a kliphez, hiszen egy fülbemászó dal jó együtténeklős refrénnel. A forgatás nagyon jól ment. A lengyel Grupa 13 csapattal készítettük, akik nagyszerű klipeket csináltak már a Kreatornak, az Amon Amarthnak és másoknak. Egy gyönyörű középkori lengyelországi várban forgattuk a videót. Egész nap esett, de szerencsére ennek ellenére sikerült a forgatás. A sztori egy egyszerű város lakóiról szól, akik fellázadnak a király és udvartartása ellen.

Mikor jelenik meg a videó? Terveztek más dalhoz is klipet?

Egyelőre nem tervezünk másik klipet, de majd meglátjuk. A videoklip augusztus folyamán fog megjelenni.

Ősszel az Amoral és Prophane Omen társaságában fogtok turnézni. Mit kell tudni ezekről a zenekarokról? Lesznek helyi előzenekarok is az őszi bulikon?

Nagyszerű turné lesz három különböző stílusú bandával. Úgy gondolom, ez így érdekesebb a rajongóknak annál, mint mikor 6 azonos műfajú zenekar lép fel. Így új zenekarokat fedezhetnek fel és az egész este érdekesebb lesz, mert minden banda eltér a másikaktól. Nem hinném, hogy bármilyen helyi előzenekar lesz.

Ezen a Bearers of the Sword névre keresztelt turnén ismét eljuttok Magyarországra is. Milyen emlékeitek vannak a magyar bulikról és az országról?

Sok-sok szép emlékünk van Magyarországról. Minden buli iszonyat hatalmas volt eddig, az emberek nagyon-nagyon barátságosak és jók a helyi ételek. Mindig nagyszerű érzés visszatérni Magyarországra.

Az elmúlt évek nagy részét úton, turnékon, fesztiválokon töltöttétek. Hogy lehet ezt az életmódot bírni?

Ez az, amit igazán szeretünk csinálni, szóval nem olyan nehéz. Szerencsénk van, hogy hivatásos zenészek vagyunk, de sosem tudhatod, mit hoz a jövő, szóval minden pillanatot a legteljesebben ki kell élvezni.

Ősszel az új lemezzel finn, majd európai turnéra indultok. Mik a tervek az azt követő időszakra?

Sok tervünk van arról, hogy körbeturnézzuk a világot, de több infót akkor tudunk mondani, mikor ezek a cuccok le lesznek fixálva.

Mennyire követitek a folk metal és általában a metal színteret? Milyen zenekarokkal vagytok jóban és kiket ajánlanátok mindenképpen meghallgatásra?

Én egyáltalán nem követem. Az összes finn folk metal zenekar a barátunk és természetesen sok külföldi zenekar is.

Az Ensiferum zenei világára mik és/vagy kik vannak hatással? Honnan jönnek az inspirációk? Mennyire nehéz ennyi év zenélés után új témákat kitalálni?

Zeneileg az ihlet általában csakúgy jön, mikor a gitároddal dzsemmelsz a heverőn anélkül, hogy túl sokat gondolkoznál. A zeneszerzés igazából spontán dolog és a kidolgozás az, ami a racionálisabb része az egész folyamatnak.
Szövegileg a témák a való életből jönnek és nagy kihívás úgy dalszöveget írni, hogy az eredeti ötlet megmaradjon akkor is, mikor azt átrakom az Ensiferum középkori/fantasy stílusába. Nem hiszem, hogy valaha is ki lehet fogyni a témákból.

Az új korong és közvetlen elődje között három év telt el. Íródtak ez alatt olyan dalok/témák is, amik nem kerültek fel az Unsung Heroes-ra? Mi történik az ilyenekkel később?

Mindig sok ötletünk van, amelyekkel nem vagyunk megelégedve, szóval mindig vannak ötletek a következő lemezhez. Úgy hiszem, 5-6 nyers számunk már most van a következő koronghoz. Tehát bár lassan alkotunk, de e téren mindig egy lépéssel előrébb járunk ahhoz képest, mintha minden anyagot felhasználnánk egy-egy albumhoz. Plusz így nem kerülnek az anyagra olyan dolgok, amelyek nem érik el az Ensiferum színvonalát, és amikkel nem lennénk megelégedve. Úgy tűnik, ez a munkamódszer tökéletes számunkra.

Köszönöm az interjút! Mit tennétek hozzá esetleg illetve mit üzentek az olvasóknak végül?

Élvezzétek az új albumot, adjatok neki időt, nem egy könnyen emészthető darab. Találkozunk a turnén! Folk on!

————————————

ENGLISH VERSION:

Sami Hinkka bassist-backing vocalist answered.

Greetings! Your new album, Unsung Heroes is available for the reviewers now. What kind of estimations did you get for it up to now?

So far the feedback has been overwhelmingly good. It’s challenging album so let’s see what fans will say.

Before the official release of the album, will you release a single, too?

Song Burning Leaves was released as an edited version in a magazine and soon the video of In My Sword I Trust will be released also.

We know from your studio diary, that you recorded a cover song again. For what song? Is it also going to be on a single like the previous ones?

Nowadays labels don’t want to release physical singles because of illegal downloading it’s not good business but cover of Gypsy Kings’ Bamboleo will be released as a bonus track on deluxe edition and we also recorded cover of Iron Maiden’s Wrathchild for Japanese edition.

How did you write the new songs? Tell me a bit about the composing method!

It was slow as usually. There are some songs on the album that we started to compose back in year 2006. The whole process goes normally so that someone (usually Markus or me) brings a raw melody or riff to rehearsal room and we continue to arrange it with whole band. We try all kind of weird arrangements and change melodies and rhythm so that we find the best solution for each part.

The most of the new album is rather melodic, midtempo. Was this a direct decision or a spontaneous thing?

That’s just how the new songs turned out. We don’t plan these things ahead. The next album will be again something totally different.

On the new material we hear much female vocals. Are all of them sung by Emmi or did you have guest female vocalists?

Emmi did some backing vocals on some songs like we all but we had two guest female singers on the album; Laura Dziadulewich on Celestial Bond and Ulla Bürger on Passion Proof Power. They both did excellent work and gave lots of depth for the album.

By the way who were guests on the album?

Besides ladies that were mentioned we had Vesa-Matti Loiri (legendary Finnish actor/singer) on Pohjola, Kasper Mårtenson played few Moog-solos, Die Apokalyptischen Reiter guys helped us on Passion Proof Power and of course we had great folk instrument players and choir singers and Mikko Mustonen did incredible job with orchestration arrangements.

Please introduce the tracks of Unsung Heroes one by one briefly!

Symbols: Beautiful intro composed by Pete and Emmi.

In My Sword I Trust: True Ensiferum anthem and surely a great live song.

Unsung Heroes: Really heavy song about heavy subject including the very first doom part of Ensiferum.

Burning Leaves: Rocking song with hypnotic acoustic Finnish part followed by Markus’ cool “Toto-guitar solo”.

Celestial Bond: Simply the most beautiful song we have ever made.

Retribution Shall Be Mine: The fastest song on the album. Angry and bitter song about betrayal.

Star Queen: Other side of the coin with Celestial Bond. They are linked by some melodies and the story.

Pohjola: Old song that took like 6 years to become ready. Lyrics are over hundred years old Finnish poem and Vesa-Matti Loiri does great job with the spoken part. Incredible choir chorus.

Last Breath: Another old song that just didn’t fit the mood of previous albums but it’s perfect for Unsung Heroes giving the album some dynamics. Song is about the last thoughts of a warrior who is dying on the battleground. Great atmospheric song.

Passion Proof Power: Almost 17 minutes long giant which was really fun to compose. It just kept growing and growing and ended up to be the most epic song we have ever composed. The last line of the song “I am, You are, no ones slave, no man or god they have made” concludes the album’s insight of the importance of reaching for wisdom and ever evolving attitude towards life.

You shot a music video for In My Sword I Trust. Why did you choose this song? Tell me some words about the shooting and the story of the clip, please!

It was pretty obvious choice for a video because it’s a catchy song with good sing-along chorus. The video shooting went really well. We did the video with Grupa 13 from Poland who have done great videos for Kreator, Amon Amarth etc. The video was shot in beautiful medieval castle in Poland. It was raining throughout the whole day but luckily we managed to shoot the video anyway. The story is about a common town’s folk who rise against the king and his court.

When are you going to publish the video? Are you also planning to shoot another clip?

At the moment we are not planning to shoot another video but let’s see. The video will be released in August.

In the autumn, you’re going to tour with Amoral and Prophane Omen. What should we know about these bands? Will there be local supports at the autumn gigs?

It’s going to be great tour with three different kinds of bands. I think it’s more interesting for fans this way also and not 6 bands from same genre. This was people can find new bands and also the whole evening will be more interesting because all bands are different from each others. I don’t think there will be nay local supports.

With this tour called Bearers of the Sword you’re going to visit Hungary again. What memories do you have about the Hungarian shows and the country?

Lots of good memories from Hungary. Every show has been pure awesomeness, people are super friendly and local food is good. It’s always a great privilege to return to Hungary.

In the previous years, you were mostly on road, on tours and festivals. How can you outstand this way of living?

This is what we love to do so it’s not really that hard. We are really lucky to be full time musicians but you never know how the future will be like so you gotta enjoy every moment to the fullest.

In the autumn you’re going to have a Finnish tour and then a European one with the new album. What are your plans after this turn?

We have lots of plans to tour around the world but more info will come about those when stuff gets confirmed.

How much do you follow the folk metal scene and in general the metal scene? What bands are you in good relation with and what bands should you recommend us in any case to listen to?

I don’t follow it at all. We are friends with all Finnish folk metal bands and of course with many bands of foreign also.

What and/or who do influence Ensiferum’s music? Where do you get the inspiration from? How difficult is to invent new themes after so many years?

Music-wise the inspiration usually just comes from somewhere when you are jamming on your sofa with your guitar without thinking too much. Composing is really spontaneous thing and arranging is more rational phase of the whole process.

Lyrics-wise the themes come from real life and it’s a great challenge to write lyrics so that the original idea remains there even though I write it in Ensiferum’s mediaeval/fantasy-style. I don’t think you can ever run out of themes.

Three years went by between the new album and its direct predecessor. Did you write songs/themes during this period, that you didn’t build in the new material? What does happen with them later?

We always have lots of ideas that we are not yet happy with; so we always have ideas for the next album. I think now we have 5-6 raw songs already for the next album. So even though we compose slowly but in a way we are always one step ahead compared that we would use all the material we have for each album, plus that way the material wouldn’t fulfil Ensiferum’s standards and we wouldn’t be satisfied to each note on the album. So the way we work seems to be perfect for us.

Thank you for the interview! What would you like to add and at last what would you like to say to the readers?

Enjoy the new album, give it time, it’s not an easy album. See you on tour! Folk on!

WEBhttp://www.ensiferum.com/

Kapcsolódó cikkek

Szamuráj metal vendégekkel érkezik a Pain és az Ensiferum Budapestre

KMZ

Dark Tranquillity, Ensiferum, Deserted Fear, Vinegar Hill – Koncertbeszámoló

bönin

Ütős vendégzenekarokkal érkezik vasárnap az Ensiferum és a Dark Tranquillity

KMZ

Közös turnén érkezik a Dark Tranquillity és az Ensiferum

KMZ

Ensiferum Acoustic – Koncertbeszámoló

Mountain

Ensiferum – Akusztikus mulatsággal tér vissza a finn zenekar

KMZ

Ensiferum koncert – Harcos metal trió élén érkezik a finn zenekar

KMZ

Headbangers Ball turné: vedd meg a jegyed, és ingyen mehetsz az Fleshgod Apocalypse koncertjére is!

KMZ

Iced Earth, Ensiferum, Kataklysm és Unearth a decemberi Headbanger’s Ball turnén

KMZ

Ensiferum, Fleshgod Apocalypse koncertek a Barba Negrában

KMZ

ENSIFERUM – One Man Army

ST. Toma

Ensiferum – Új nagylemez februárban

KMZ

Ensiferum – „One Man Army” album és turné

KMZ

Ensiferum albumcím és 2015-ös megjelenés

KMZ

Ensiferum „One Man Army” európai turné 2015 márciusában

KMZ

Ensiferum hatodik albumának felvételére készül idén ősszel

KMZ

Heidenfest 2013 – Wien – Koncertbeszámoló

Jillian

Hot News: Ensiferum sign worldwide deal with Metal Blade Records!

KMZ

Ensiferum, Amoral, Profane Omen – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Hot News: Ensiferum – New Video For “In My Sword I Trust” Unveiled

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek