Lemezismertetők

DALRIADA – Áldás

Kiadó: Nail Records

Weboldal: www.dalriada.hu

Kiadás éve: 2015

Stílus: Epic Folk Metal

Brief Sum: The eighth album of the Hungarian epic folk metal brigade, Dalriada is a good entry for the international scene. Áldás (“Blessing”) contains all the essences of the band’s style – epic metal mixed with Hungarian folk music, elevated choirs, acoustic parts and musical humour with lyrics on their native language about their local history and folklore injected with some personal topics. It’s highly recommended for new fans and if you’re interested in their earlier works, make sure to purchase the limited edition containing a 15-track “best of” compilation, too!

 

Szeptember elején immár nyolcadik lemezével jelentkezett a soproni Dalriada. Bár Ígéret lemezük a német AFM gondozásában jött ki, az együttműködés nem volt tökéletes és így visszatérvén hazai kiadójukhoz, a Hammerhöz (Nail Records), a Napisten Hava után az Áldás is náluk jelent meg. Úgy tűnik, a kiadó tényleg nem minden, hiszen a hazai cég ellenére a soproni folkerek sikere külföldön is töretlen: az idei fesztiválszezonban 8 országban adtak nagyjából 20 koncertet és jelenleg is egy közép-európai turnén vesznek részt az orosz Arkona, az észt Metsatöll és a holland Heidevolk társaságában.

Legújabb lemezüket sokadszorra hallgatva fogalmazódott meg bennem az a gondolat, hogy az Áldás leginkább a nemzetközi bulikon keresztül elért friss rajongók és érdeklődök számára kitűnő, hiszen a Dalriada zenéjének minden eddigi elemét kitűnően összegyúrja. Ezen a korongon igazán komoly újítás (mint pl. a Napistenen a doomos, stoneres elemek) nem szerepel, viszont egyesít mindent, amitől a Dalriada Dalriada lett. Nem véletlen talán, hogy a digipakk változat tartalmazza a júliusban megjelent válogatáslemezt is, a Mesék, álmok, regék anyagot 15 régebbi dallal, melyből a Kinizsi mulatsága akusztikus verzióban szerepel. Újdonságnak talán csak a vendégénekesekkel előadott, zseniális, de sajnálatosan rövidke Van Canto-fílingű acappella rész tekinthető az egyébként is iszonyatosan epikus Úri toborzóban, bár az emelkedett kórusok eddig is igen fontosak voltak náluk. Hasonló mondható el a Moldvageddon pszichedelikus-őrültködős átvezetőjéről is, hisz a zenei humor sem épp idegen a bandától.

Mindez azt jelenti, hogy szokás szerint egy autentikus intró után epikus és folkos muzsikát és himnikus kórusokat hallhatunk a magyar történelem, folklór és persze személyes témák ihlette szövegekkel. Utóbbinak nagyszerű példája a gyermekáldásról szóló címadó vagy épp az élet ciklusának másik végletét bemutató Hamu és gyász. Számomra a két legfogósabb tétel az egyszerre fennkölt és népiesen pörgős Dózsa rongyosa, mely már a Rockmaratonon is magával ragadott és a pogány tematikájú, mégis klasszikus zenei elemekkel is operáló Világfa – az avantgárd billentyűszólókat viszont mindkettőben kissé „tájidegennek” érzem. Az autentikus népi hatású vonalat a Futóbetyár képviseli legjobban, abszolút táncolós-zúzós koncertkedvenc zseniális tiszta és hörgős férfivokálokkal. Igen erős még a záró Fele zivatar is, mely a hetes Zivatar akusztikus verziója. Bár a metal verzió is jó, mégis sokkal jobban működik akusztikusan – nagyon érik már az az unplugged anyag! Amit viszont kissé hiányolok, az egy, A hadak útja és A juhászlegény balladája típusú sötétebb tétel – a zenekar ezen oldalát most csak a Hamu és gyász gótikus ízű átvezetői idézik.

A felvételek és keverés minősége abszolút rendben van és a borítógrafikára sem lehet panasz, bár szerintem nem az eddigi legszebb. Összességében egy jó, de igazából nem sok extrát tartalmazó anyagot kaptunk most a soproniaktól. Nem volt céljuk semmiféle nagy újítás, igyekeztek inkább kimaxolni eddigi védjegyeiket, ez pedig többségében össze is jött.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Intro
2. Amit ad az ég (Álmos búcsúja)
3. Dózsa rongyosa
4. Úri toborzó
5. Áldás
6. Világfa
7. Zivatar
8. Moldvageddon
9. Hamu és gyász
10. Futóbetyár
11. Fele zivatar

Pontszám: 7.5

Kapcsolódó cikkek

Április 9-én Moby Dick, Dalriada és Remorse a Barba Negrában

KMZ

Korpiklaani / Dalriada / From The Sky – hatalmas folk metál este volt

KMZ

Dalriada – Bécsben játszik az Einherjer zenekarral a Heathen Gathering Vol. III-on

KMZ

Dalriada 15, Nevergreen 25 – közös születésnap ünnepléssel zárja az évet októberben a folk, illetve a doom/gothic metal hazai meghatározó zenekara

KMZ

Dalriada – júniusban a Powerwolf előtt a Barba Negra Track-ben!

KMZ

TYR – európai turné és budapesti buli áprilisban a HEIDEVOLK és a DALRIADA társaságában

KMZ

Dalriada – Fellépnek a Wacken Open Air fesztiválon!

KMZ

Dalriada – Megjelent a Nyárutó, ma este turnéindító koncert a Barba Negrában!

KMZ

Dalriada klippremier, mától előrendelhető a “Nyárutó”

KMZ

Dalriada – januárban érkezik a „Nyárutó”, a zenekar friss nagylemeze!

KMZ

Dalriada a 70000 tons of Metal-on, a világ legnagyobb metal hajóján!

KMZ

Ingyenes és különleges Dalriada, Vágtázó Csodaszarvas koncert

KMZ

Dalriada: Forrás – megjelent az akusztikus album, letöltő link

KMZ

Bukott diák: Zámbó Jimmy feldolgozás is hallható a Dalriada új akusztikus lemezén, meghallgatható a Téli ének akusztikus verziója

KMZ

Dalriada: Forrás – május 13-án érkezik az akusztikus album

KMZ

Dalriada: Áldás – új klip, májusban nagykoncert és akusztikus album

KMZ

Dalriada – Áldás album és őszi-téli Európa turné

KMZ

Dalriada „Áldás” lemezbemutató koncert – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Dalriada 10. éves Születésnapi Nagykoncert – Koncertbeszámoló

Lothwen

10 éves a Dalriada

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek