Lemezismertetők

VADER – Solitude In Madness

https://youtu.be/r7B9tuxgvsE

Idén a május elseje nem csak a karantén-majálisozásról, de Lengyelország egyik legnagyobb exportcikkéről is szólt. Peter-ék, a Nuclear Blast bábáskodását igénybe véve megjelentették a tizenötödik(!) nagylemezüket. Kérem szépen, ez virsliből se kevés.

Bár 2017-ben jött ki utoljára nagylemezük, nekem úgy tűnt, mintha még csak mostanában lett volna. Nagyokat pislogtam, amikor először értesültem a közelgő Solitude In Madness-ről, nehéz volt elhinnem, hogy már eltelt három év.

Be kell valljam, nem vagyok rajongója a kezdetektől a bandának. A kilencvenes évek Vader-e bármennyire is esélyt adtam neki, de nem volt képes mélyen hatni rám. Egy-egy dal megragadt, de komplett albumok mentek el mellettem. 2010 után viszont valami történt, vagy a lengyelek, vagy én változtam meg, de már érdeklődéssel figyelem az új megjelenéseket. Igazából ennek okát soha sem analizáltam, nem igazán kívánom boncolgatni, ez van. Ennél sokkal fontosabb, hogy itt van ez az új kiadvány.

Úgy tűnik, a Vader-nek is megszületett a saját Reign In Blood-ja. Soha sem a monstre hosszúságú lemezekről voltak híresek, de most még jobb tömörítő programot használtak. Ha már nem rabolják a kedves hallgató idejét, akkor olyan tempót diktálnak, hogy a japán szuperexpressz ehhez képest egy mátészalkai interpici.

Azonban a változatosság és a finom díszítések, ötletek még a tömény kiadványt is emlékezetessé teszik. A tíz saját szerzemény és egy Acid Drinkers feldolgozás úgy lettek elosztva az albumon, hogy ne legyenek hosszú percekig hasonló felépítésű, tempójú dalok. Polák barátaink nem átalkodnak időnként lemerészkedni akár a középtempó szintjéig is. Például a záró Bones már-már egy lassúnak mondható dal, de a végén még búcsúzóul egy csöppet felpörgetik, hogy nehogy kétségünk támadjon, ez még mindig ugyanaz a lemez.

Egy ennyire tömör gránittömbnél nehéz kedvenceket kiragadni, nagyon nem is kívánom a lehetetlent erőltetni, de ha fővesztéssel járna, amennyiben nem emelek ki egy dalt sem, akkor a már említett Bones mellett az Incineration Of The Gods és az Emptiness mellé tenném le a voksomat. Ha valaki óvatosan közelit élete első Vader albuma felé és fenntartásai vannak, akkor ezekkel a dalokkal kedvet kaphat egy részletesebb csekkoláshoz is.

A sallangmentes szerzemények pazarul szólnak, bár aki ismeri őket, azoknak ez nem újdonság. Mint úgy általában véve az utóbbi idők Vader-e. Már olvastam olyan véleményeket, hogy semmi meglepő, csak hozták a kötelezőt, jöhet a következő.

Én ezt ennyire nem degradálnám, mert minden tekintetben alapos odafigyelésről tesz tanúbizonyságot a kiadvány minden egyes láncszeme. Attól, hogy valami nem izzadtságszagú, nincs túlspilázva, még bőven hozhat minőségi eredményt. Végre, néhány év után a lemezborító is szemet gyönyörködtető, hosszas tanulmányozásra készteti az erre fogékonyokat.

Az év relatíve korai szakaszában nem szeretek ilyen kijelentéseket tenni, de nagyon erős a gyanúm, hogy a Solitude In Madness benne lesz az év végi listámban. A kevesebb mint harminc percnek az is az előnye, ha túl be van táblázva az ember, nagyítóval kell keresni egy kis szabadidőt, akkor ez az anyag maximálisan képes szórakoztatni abban a kis, cafatnyi időben.

A felvezetőm olvasását követően elfogultsággal senki sem vádolhat.

KiadóNuclear Blast
Kiadás éve: 2020
Stílus: Death Metal
Weboldal: facebook.com/vader/

Tracklist:

 1. Shock And Awe
 2. Into Oblivion
 3. Despair
 4. Incineration Of The Gods
 5. Sanctification Denied
 6. And Satan Wept
 7. Emptiness
 8. Final Declaration
 9. Dancing In The Slaughterhouse
 10. Stigma Of Divinity
 11. Bones

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Holnap este thrash / death csapás a Barba Negrában: Kreator, Vader, Dagoba

KMZ

A Decapitated helyett a Vader lesz a Kreator turné vendége a Dagoba mellett!

KMZ

VADER – The Empire

Menegroth

Venom Inc. és Vader koncertek a Dürer Kertben

KMZ

A Vader ősszel közös turnéra indul a Venom Inc. bandával

KMZ

VADER – Tibi Et Igni

Menegroth

Hot News: Vader – »Tibi Et Igni« out now!

KMZ

Hot News: Vader – third track-by-track trailer online

KMZ

Hot News: Vader – new song “Triumph Of Death” released

KMZ

Hot News: Vader – second track-by-track trailer online

KMZ

Hot News: Vader – first track-by-track trailer online

KMZ

Hot News: Vader – new lyric video released / tour with KREATOR announced

KMZ

Hot News: Vader –”Tibi Et Igni” album teaser online

KMZ

Hot News: Vader – Cover artwork and tracklist of „Tibi Et Igni” revealed

KMZ

Hot News: Vader – New single `Go To Hell´ to be released on April 18th!

KMZ

Hot News: Vader – finished recording new album “Tibi Et Igni”

KMZ

Hot News: Vader – recording new album “Tibi Et Igni”

KMZ

Vader Interjú

Jillian

Behemoth, Vader, Septicflesh, Nexus Inferis, Huntress – Koncertbeszámoló

Jillian

Behemoth, Vader: már csak pár nap a közös budapesti koncertig

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek